Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

PAUL KRUGMAN: KATA ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΑΥΣΤΗΡΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


Νέα Υόρκη, 10 Νοέμβρη 2012

Σύμφωνα με προηγούμενη ανάρτηση του Paul Kurgan, ακόμα και ένα οι κερδοσκόποι πραγματοποιήσουν μία κερδοσκοπική επίθεση, αυτό δεν θα έχει το αποτέλεσμα που οι υποστηρικτές της σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής μπορούν να φανταστούν. Επειδή η Αμερική διαθέτει το δικό της νόμισμα και κυμαινώμενη συναλλαγματική ισοτιμία, η απώλεια της εμπιστοσύνης δεν θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του Α.Ε.Π. με αύξηση στα επιτόκια αλλά σε δημοσιονομική επέκταση μέσω της υποτίμησης του δολαρίου.

Εδώ είναι μία περίπτωση που κάποιοι έχουν λάθος αντίληψη του παραπάνω επιχειρήματος: το γράμμα 15 διευθυντών χρηματοοικονομικών οργανισμών επιχειρηματολογεί υπέρ της γρήγορης επίλυσης της δημοσιονομικής δυσκολίας δια μέσου της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ένα αρνητικό σημείο πριν φτάσουμε στην ουσία της επιστολής : Η δημοσιονομική δυσκολία αφορά περισσότερο στο ότι κάνουμε πάρα πολλά και όχι πολύ λίγα για να μειώσουμε το έλλειμμα. Κάπως στην 4η παράγραφο που αφορά την αύξηση των φόρων και στην πτώση της κρατικής δαπάνης για αποθάρρυνση  των κερδοσκόπων, με την προειδοποιήση ότι μία υποβάθμιση των Αμερικάνικων ομολόγων θα αυξήσει τα επιτόκια. Αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στην οικονομική πραγματικότητα. Ακόμα και εάν  η αποθάρρυνση λειτουργήσει, αυτό θα σημάνει μάλλον υποτίμηση του δολαρίου  παρά αύξηση των επιτοκίων και αυτό σίγουρα θα είναι υπέρ της αμερικάνικης οικονομίας και όχι κατά αυτής.
Τα σχόλια υπερθεματίζουν τις απόψεις του Krugman, αφού αποδίδουν αυτές τις λαθεμένες οικονομικές απόψεις που επικρατούν στην αδυναμία των ΜΜΕ να καταλάβουν και να εξηγήσουν τα οικονομικά προβλήματα. Επιπλέον, ότι η υποβάθμιση της Αμερικής από της Standard & Poors οδήγησε σε μείωση τελικά των επιτοκίων της Αμερικάνικης οικονομίας και ζητούν να απαντηθεί ευλόγως το επιχείρημα γιατί θα πρέπει να ακούμε τις απόψεις αυτούς που δημιούργησαν την κρίση-δηλαδή, τους τραπεζίτες.

Συγγραφή & μ.τ.φ. :credo
Πηγή : New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου