Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΤΡΑΓΩΔΙΑ! Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΜΠΟΤΑ!

ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΚΑΤ'ΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΡΟΪΚΑΣ- ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


ΒΑΔΙΖΕΙ ΣΕ ΝΕΑ ΑΠΟΙΚΙΟΠΟΙΗΣΗ Η ΚΥΠΡΟΣ

 Νέα τραγωδία για την Κύπρο και «βατερλό» για το ΑΚΕΛ είναι η συμφωνία τρόικας και κυπριακής κυβέρνησης, με την υπογραφή μνημονίου λεηλασίας, η οποία κατ'αρχήν συνομολογήθηκε ανάμεσα στα δύο μέρη.

 Η Κύπρος συμφώνησε με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για το πακέτο διάσωσης και η συμφωνία θα επιβεβαιωθεί από τους δανειστές αργότερα σήμερα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.


«Αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες το απόγευμα», δήλωσε ο κ. Στεφάνου σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ενημερώνει ήδη τους πολιτικούς αρχηγούς και τους κοινωνικούς εταίρους για τους όρους της συμφωνίας.
Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ το πρωί, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε πει ότι έγινε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και ότι η κυβέρνηση «κατάφερε να πετύχει ένα υποφερτό μνημόνιο».
Θέσαμε κάποιους στόχους, πρόσθεσε, «και υπό τις περιστάσεις αυτές και τα δεδομένα είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα».
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, στο μνημόνιο προβλέπεται οικονομική βοήθεια έως 17,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη «Ν», μέχρι 10 δισ. θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, άλλο 1,5 δισ. για κάλυψη των ελλειμμάτων και 6 δισ. ευρώ για αναχρηματοδότηση του χρέους.
Στη συνέχεια παραθέτουμε νεότερο ρεπορτάζ για τη διαγραφόμενη συμφωνία τρόικας-Κύπρου από διάφορες ιστοσελίδες.

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ Δ.ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ
Διάγγελμα για το θέμα του μνημονίου θα απευθύνει σύντομα στον κυπριακό λαό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ανακοινώνοντας την επίτευξη σύγκλισης μεταξύ Λευκωσίας και τρόικας επί των προτάσεων για συνομολόγηση Μνημονίου δανειοδότησης της Κύπρου από το Μηχανισμό Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σχετικά με το πραγματικό ύψος του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει περί τις αρχές Δεκεμβρίου με την ενδιάμεση έκθεση της εταιρείας στην οποία έχει ανατεθεί να εκπονήσει ανεξάρτητη έκθεση για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιτρέπει πλέον την πρόοδο των εργασιών, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η συμφωνία του Eurogroup εντός του Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία εξασφάλισης έγκρισης από τις αρμόδιες Αρχές ή και τα Κοινοβούλια των κρατών- μελών τηςΕυρωζώνης.
Αφού ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, που αναμένεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορέσει να αντλήσει από τον Μηχανισμό Σταθερότητας την απαραίτητη ρευστότητα που θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία να ξεπεράσει τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει.
Στη δική της ανακοίνωση η τρόικα επισημαίνει πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά οι «εποικοδομητικές συνομιλίες» θα συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
«Οι αρχές και οι απεσταλμένοι των Ε.Ε./ΕΚΤ/ΔΝΤ σημείωσαν ικανοποιητική πρόοδο προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας αναφορικά με τις βασικές πολιτικές ενίσχυσης των δημόσιων οικονομικών, εξυγίανσης του χρηματοοικονομικού συστήματος και προώθησης της ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να επιστρέψει η Κύπρος σε τροχιά ανάπτυξης και οικονομικής σταθερότητας».
Για «αποφασιστική πρόοδο» στις συζητήσεις μεταξύ της Επιτροπής, της ΕΚΤ του ΔΝΤ και των κυπριακών αρχών έκανε λόγο ο επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν. Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο επίτροπος Ρεν χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη πλήρους συμφωνίας για το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου το οποίο μπορεί να οριστικοποιηθεί μετά τα ενδιάμεσα αποτελέσματα ενός εμπράγματου ελέγχου και μετά από συμφωνία του Eurogroup. Τα αποτελέσματα αυτά αναμένονται τις προσεχείς εβδομάδες, καταλήγει ο επίτροπος οικονομίας.
Επικαλούμενος τη δήλωση του Όλι Ρεν, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δήλωσε απόψε ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε μια «κατ' αρχήν» συμφωνία με την τρόικα.
Όπως εξήγησε, είναι «κατ' αρχήν» συμφωνία γιατί τα στοιχεία για τα ποσά που χρειάζονται για τηνανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα υπάρχουν στις αρχές Δεκεμβρίου.
Αφού πάρουμε τη σχετική έκθεση για τις τράπεζες, τότε θα προωθήσουμε το πρόγραμμα στο Eurogroup για έγκριση. συμπλήρωσε.
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι έχει συμπληρωθεί το πρώτο και πολύ σημαντικό στάδιο για τους όρουςμνημονίου και τώρα θα συνεχιστεί η διαδικασία, βάσει της οποίας θα γίνει σύσκεψη στο Eurogroup.
Το μνημόνιο θα τεθεί ενώπιον του Eurogroup κατά πάσα πιθανότητα στις 12 Δεκεμβρίου και θα γίνει συζήτηση σε διάφορες συναντήσεις, πρόσθεσε.
Ο ίδιος εκτίμησε πως η Κύπρος θα λάβει την πρώτη δόση περί τα τέλη Ιανουαρίου ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα για στάση πληρωμών.
Νωρίτερα, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Στέφανος Στεφάνου είχε κάνει λόγο για κατ' αρχήν συμφωνία της Λευκωσίας με την τρόικα για το Μνημόνιο.




από 
iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου