Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Ανακεφαλαίωσε με;

Απορώ και ξύστε με..

Γιατί ακριβώς πρέπει να ανακαιφαλαιωθούν οι τράπεζες; Κάποιοι λέν για να προστατευθούν οι καταθέσεις, κάποιοι άλλοι γιατί είναι οι αιμοδότες της οικονομίας, αν και αυτό μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί.
Με το φτωχό μου το μυαλό και μη έχοντας πτυχίο στα οικονομικά,έχω την αίσθηση ότι υπάρχει ένα κενό λογικής στην όλη ιστορία.

Οι καταθέσεις που υπάρχουν στις τράπεζες έχουν ήδη πετάξει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, και οι υπόλοιπες ισχυριζόμαστε ότι δεν θέλουμε να φύγουν, άρα ποιος ο λόγος για όλο αυτό;

Αλλά ας πάμε και από την άλλη μεριά, αυτήν της παροχής δανείων και ας πάρουμε το πιό καλό σενάριο, αυτό της παροχής δανείων προς την αγορά:
Θα δώσουμε 50δις στις τράπεζες -και λέω θα δώσουμε γιάτι θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος- για να μπορούν να δώσουν δάνεια, το σχήμα είναι από μόνο του οξύμωρο. Θα χρεωθούμε εμείς για να μπορούν οι τράπεζες να μας δανείσουν με τόκο.
    Ας το δούμε όμως με ένα παράδειγμα, ας πούμε ότι το κράτος είναι ο Κώστας οι πολίτες είναι ο Δημήτρης και οι τράπεζες ο Γιάννης, στην περίπτωσή μας ο Κώστας έχει φαληρίσει ο Γιάννης ισχυρίζεται ότι έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και ο Δημήτρης  είναι σε φάση αυτοκτονίας λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Ο Κώστας λοιπόν αποφασίζει να πάρει δάνειο στο όνομα του Δημήτρη και με υποθήκη το σπίτι του Δημήτρη,ώστε να χρηματοδοτήσει τον Γιάννη που εν συνεχεία θα δανείσει τον Δημήτρη βγάζοντας κέρδος. Με μια πρώτη ματιά αυτό δείχνει καρμπινάτη απάτη, αλλά ας υποθέσουμε ότι όλο αυτό γίνεται γιατι ο Γιάννης έχει καλύτερη γνώση από τον Κώστα και καλύτερο μηχανισμό για την διανομή των χρημάτων.
Αυτό όμως δεν αποδεικνύεται απο κάπου, απεναντίας αποδεικνύεται ότι ο Γιάννης έκανε την πιο αψυχολόγητη διαχείρηση των χρημάτων του, δάνειζε τον πρώτο τυχόντα για να πάει διακοπές, να πάρει δώρα για τα Χριστούγεννα, Αρνι για το πάσχα και επέμενε κιόλας ότι πρέπει να σε δανείσει.
Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό, το χειρότερο είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια ο Γιάννης έχει εθιστεί στον τζόγο, γιατί πίστεψε ότι θα γίνει ο Σόρος σε ένα βράδυ,οπότε αντί να στείλουμε το Γιάννη στους ανώνυμους τζογαδόρους και αν και όταν καταφέρει να "καθαρίσει" να τον αφήσουμε να ξαναακουμπήσει χρήμα, ο Κώστας για το "καλό" του Δημήτρη θα χρηματοδοτήσει το Γιάννη χρεώνοντας τον Δημήτρη ώστε ο Γιάννης να μπορεί εν συνεχεία να δανείσει τον Δημήτρη με τόκο.

Υ.Γ. Το κουτόχορτο είναι δωρεάν; εγώ λέω ότι το πληρώνουμε κιόλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου