Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Υπερψηφίστηκε η συμφωνία για τη θέσπιση Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης

Κυρώθηκε κατά πλειοψηφία, και μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε καταθέσει ο ΛΑΟΣ, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την θέσπιση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και της συνθήκης για την διακυβέρνηση της Ευρωζώνης.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, καθώς και του άρθρου 4, στο οποίο ενσωματώθηκε η προσθήκη για τη δημιουργία Ειδικού Λογαριασμού του ελληνικού δημοσίου με στόχο την αποκλειστική και άμεση εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, ψήφισαν 194 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ 59 βουλευτές από τα άλλα κόμματα καταψήφισαν.
Αρχικώς η ΔΗΜΑΡ, δια του εισηγητή της Γιάννη Αμοιρίδη είχε δηλώσει ότι υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει.
Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης υπερασπίστηκε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι δίνεται έτσι η δυνατότητα στα κράτη- μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν κρίσεις, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη συμπλήρωσης των πολιτικών, με μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης και τον περιορισμό της ανεργίας.
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε τη συμφωνία ως αποτέλεσμα συμβιβασμού των κρατών- μελών της ΕΕ, που δεν εκφράζουν τους λαούς τους.
«Καταψηφίζουμε την υποταγή της χώρας σε ένα γερμανικό σχέδιο που θα διαλύσει την Ευρώπη. Πρόκειται για έναν μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας εντός ευρώ, με όρους που βολεύουν τους δανειστές μας και κυρίως τη Γερμανία» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Νωρίτερα, είχε απορριφθεί, κατά πλειοψηφία, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε εγείρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κύρωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης. Όπως υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης, η κύρωση θα έπρεπε να ψηφιστεί όχι με απλή πλειοψηφία, αλλά με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.
Πηγή: http://www.sofokleous10.gr 

Μπορείτε να κατεβάσετε τα όλα τα αρχεία του σχεδίου νόμου από το site της Βουλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου