Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Συμμαχία και με το διάβολο μεν, αλλά...

Στην πολιτική κάνεις συ­νερ­γα­σί­α «α­κό­μη και με το διά­βο­λο» - εί­χε δηλώσειο Χα­ρί­λα­ος Φλω­ρά­κης για να δι­καιο­λο­γή­σει τη συνερ­γα­σί­α-συγκυβέρνηση του ΚΚΕ αρχικά με τη Νέ­α Δη­μο­κρα­τί­α, αργότερα και με το ΠΑΣΟΚ το 1989. 


Ντόρα Μπακογιάννη- Κούβελου - Μητσοτάκη: "Θα πήγαινα και με τον διάβολο αν ήταν να σώσω την πατρίδα μου" 
(19 Οκτωβρίου 2011, κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALTER ) 
 «Θα συμμαχήσω με τον Διάβολο», δηλώνει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος -- πάντα για το καλό της πατρίδας.

   
Επειδή αρχίζω να... διαβολίζομαι με παρόμοια στρατηγική διορατικότητα, που δείχνει να γίνεται μεταδοτική, επιτρέψτε μου μερικές διευκρινίσεις.
 Φυσικά πολιτική -ιδιαίτερα μετωπική- δεν γίνεται χωρίς συμβιβασμούς, τακτικούς ελιγμούς, συνεργασίες και συμμαχίες. Όποιος ομνύει στην αποκήρυξη των συμβιβασμών, δεν κατανοεί τι σημαίνει πολιτική πράξη. Το θέμα είναι να γνωρίζουμε διαμέσου όλων των συμβιβασμών, οι οποίοι απαρέγκλιτα επιβάλλονται ενίοτε λόγω περιστάσεων, πως να ενδυναμώνουμε, να σφυρηλατούμε, να κλιμακώνουμε, να αναπτύσσουμε την συνεπή στους στόχους μας τακτική και αυτοοργάνωση, τη συνείδηση, την αποφασιστικότητα, την ετοιμότητα του αγωνιζόμενου λαού στο παλλαϊκό του μέτωπο. 
 Ως ΕΠΑΜ, στη μικρή αλλά πολύτιμη εμπειρία μας, χρειάστηκε να διεμβολίσουμε το ιδεολογικό και πολιτικό σκηνικό της συγκυρίας, να κλονίσουμε στερεότυπα που συνδέονται με τον εκφυλισμό και τον έμμεσο ή άμεσο καθεστωτισμό των υφιστάμενων πολιτικών φορέων, να “ξεμπλοκάρουμε” συνειδήσεις. Χρειάστηκε να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει στρατηγική ασύνδετη με την τακτική, δεν έχει νόημα εν ονόματι κάποιων απώτερων σκοπών, να απεμπολήσουμε τώρα εκείνους τους βραχυ- και μεσοπρόθεσμους σκοπούς, χωρίς την επίτευξη των οποίων κινδυνεύει με εξόντωση ο λαός μας. Αν δεν επεξεργάζεσαι θεωρητικά και πρακτικά-οργανωτικά τα συγκεκριμένα μέσα και τους τρόπους επίτευξης των στόχων σε κάθε βήμα, αν δεν δημιουργείς βήμα-βήμα τους αναγκαίους και ικανούς όρους και συσχετισμούς προώθησης και πραγμάτωσης των σκοπών, σε κάθε συγκυρία στην οποία εμπλέκεσαι, αποδυναμώνεις και το σκοπό σου, τον καθιστάς αφηρημένο σκοπό, δηλ. ουτοπικό ιδεολόγημα και άλλοθι για την νωθρότητα και την αδράνειά σου.
 Παραπάνω είδαμε την σχέση διαφόρων πολιτικών με το διάβολο στην πολιτική. Η πρώτη κλασική αναφορά απαντάται στον Μαρξ. Μόνο που οι πολιτικοί μας φαίνονται μάλλον αδιάβαστοι στο πρωτότυπο (ενδέχεται να τους πήρε στο λαιμό του ο "μαρξιστής" Χαρίλαος...).
 Όπως έλεγε ο Μαρξ, “στην πολιτική, χάριν ορισμένου σκοπού, μπορείς να συνάψεις συμμαχία ακόμα και με τον ίδιο το διάβολο, -μόνο που χρειάζεται να είσαι βέβαιος ότι εσύ θα προπέμπεις τον διάβολο και όχι αυτός εσένα” [New York Daily Tribune, No 3627, 1.12.1952 (αποστολή από Λονδίνο 16.11.1852)]. 
 Καμία συμμαχία με κανένα διάβολο χωρίς αρχές, όρους και όρια, χωρίς τη βεβαιότητα ότι εσύ θα σύρεις-προπέμπεις τον κάθε διάβολο και όχι αυτός εσένα. Η βεβαιότητα αυτή στην πολιτική, δεν είναι υποκειμενικής-βουλησιαρχικής υφής, δεν μπορεί να εδράζεται σε φήμες, συμβουλές και γούστα κάποιας αυλής, αλλά συνδέεται με τη δυναμική της συγκυρίας και -σε τελευταία ανάλυση- ανάγεται σε υπεροχή αυτού που μετά βεβαιότητος θα σύρει τον άλλο, στο πεδίο του συσχετισμού δυνάμεων (μέσων, πόρων, πολιτικού κεφαλαίου, διασυνδέσεων, επιχορηγήσεων, χρηματοδοτήσεων, προβολής στα Μ.Μ.Ε. κ.ο.κ.).
 Συμμαχίες πνοής και προοπτικής σε κρισιακές συγκυρίες, δεν γίνονται ούτε με το βλέποντας και κάνοντας, ούτε με εν κρυπτώ πρωτοβουλίες, χωρίς συλλογική και συγκροτημένη διαβούλευση, με τον αέρα του "σ' όποιον αρέσουμε"... 
 Όταν ο ένας των συμβαλλομένων σε αυτή τη συμμαχία υστερεί σφόδρα έναντι του άλλου στα παραπάνω, ενώ ο άλλος υπερτερεί κατά κράτος, και μάλιστα στελεχώνεται από παλαιές και δοκιμασμένες για την "συνέπειά" τους στο πολιτικό κλαρί... φυσιογνωμίες, το ποιός θα σύρει, θα διασύρει, θα αναλώσει και θα αφομοιώσει-αφανίσει ποιόν, δεν θέλει και πολλή σκέψη... 


 Επιπλέον, τυχόν τέτοιου τύπου εσπευσμένη, ανερμάτιστη και ανισοβαρής εκλογολάγνος συμμαχία, συναπτόμενη μάλιστα σε επίπεδο "κορυφών" (!!!), θα ακυρώσει εκ των πραγμάτων τον παλλαϊκό και μετωπικό χαρακτήρα του εγχειρήματος, προσδίδοντάς του ιδεολογικοπολιτική μονομέρεια -κατά παράβαση των αρχών της Ιδρυτικής μας Διακήρυξης-, κλείνοντας ερμητικά πόρτες σε ζωτικές για την ευόδωσή του κατευθύνσεις, πριν καλά-καλά προλάβει το εγχείρημα αυτό να εκδηλωθεί.
 Όποιος εμπλέκεται στην “ευέλικτη” καιροσκοπική λογική του ακτιβισμού χωρίς αρχές, χωρίς όρους και όρια, χωρίς θεωρία και στρατηγική, σύρεται σε άμεσο ετεροπροσδιορισμό-εθελοδουλεία στις καθεστωτικές δυνάμεις και στα παρακλάδια τους.
 Βέβαια, όποιος αφήνει την ευχέρεια τακτικών κινήσεων και τους “αδύναμους κρίκους” που αναδεικνύει η συγκυρία αποκλειστικά στη (διακριτική ή αδιάκριτη-χονδροειδή) ευχέρεια του αντιπάλου, επικαλούμενος την “στρατηγική καθαρότητά” του, επίσης θα σέρνεται πάντα ουραγός στους χειρισμούς του αντιπάλου. Τελικά μένει καταδικασμένος να ενισχύει πρακτικά την αντίδραση, τους ισχυρούς, με εκδοχές αμυντισμού και γονυπετούς διαμαρτυρίας εκ των υστέρων, υπονομεύει και την ίδια την στρατηγική προοπτική (ότι έχει απομείνει από αυτήν), διασφαλίζει την ήττα.
 Όταν κάποιος στην πολιτική σύρεται από τον εχθρό, όταν πρακτικά συμπορεύεται μαζί του, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία τυχόν δόλος είτε οι καλές προθέσεις του δρώντος κατ' αυτό τον τρόπο. Άλλωστε, όπως έδειξε και ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ, η διαφορά μεταξύ προδότη από αδυναμία και προδότη εκ προθέσεως και από υπολογισμό, μπορεί σε προσωπικό επίπεδο να είναι μεγάλη, αλλά στην πολιτική “δεν υφίσταται, διότι πολιτική είναι εκ των πραγμάτων η μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων και η μοίρα αυτή δεν αλλάζει από το εάν αυτά τα εκατομμύρια... τα έχουν προδώσει προδότες από αδυναμία ή προδότες από ιδιοτέλεια” (άπαντα, τ.40, σ.131-132).


 Προσοχή και σύνεση!... 
 Συναγωνιστικά 
 Δ. Πατέλης



8 σχόλια:

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ είπε...

Συμφωνώ με μερικές από τις επισημάνσεις του συναγ.Πατέλη,αλλά το επιχείρημα ότι περίπτωση συνεργασίας με την Κίνηση Καμμένου,ίσως και Δημαρά κλπ (περί αυτών είναι ο υπαινιγμός υποθέτω) "θα ακυρώσει εκ των πραγμάτων τον παλλαϊκό και μετωπικό χαρακτήρα του εγχειρήματος, προσδίδοντάς του ιδεολογικοπολιτική μονομέρεια -κατά παράβαση των αρχών της Ιδρυτικής μας Διακήρυξης", ισχύει απολύτως από την ...ανάποδη! Αν δεν υπάρξουν και κεντροδεξιογενείς συνεπέίς αντιμνημονιακές/εθνικοανεξαρτησιακές συνιστώσες στο ενιαίο παλλαϊκό(ή απλά,αριστερό;) μέτωπο όσο και σε ευρύτερες αντιμνημονιακές κοινωνικές ή εκλογικές συμπράξεις, η ακυρωτική των ιδρυτικών μας στόχων αριστερογενής (ή μάλλον εμφανώς αριστερή και μάλιστα κομμουνιστικής, όπως στο παραπάνω κείμενο,λενινιστικής αναφοράς) ιδεολογική και φρασεολογική "μονομέρεια" θα μας καταντήσει ένα ακόμα αυτάρεσκο γκρουπούσκουλο αριστεροφανούς φλυαρίας...

ψίθυρος στο αυτί είπε...

δεν χρειάζεται να είσαι αριστερούλης ή υπεραριστερούλης για οσφρηνθείς την βαθιά αντιδημοκρατικότητα και απόλυτο κίνδυνο χειραγώγησης από τέτοιου είδους "πολιτικές" κινήσεις απο τον Καζάκη κ περί αυτού, χωρίς καταστατικό, χωρίς την έμπρακτη πολιτική παρέμβαση της βάσης του Επαμ. Παρά μόνον ανεμίζοντας τις "αρχές" της οργάνωσης!!!. Τίποτα χειρότερο όταν υποπέφτεις σε ψευδής διαχωρισμούς, δεξιών αριστερών, όταν παραβλέπεις την απουσία γνήσιας πολιτικής διεργασίας από τα κάτω, ακολουθώντας, σχεδόν τυφλά, τις επιλογές που σου θέτει, εκβιαστικά, ο ένας και μόνον αρχηγός.

Γιώργος είπε...

1. Ο κ. Καμμένος αν είναι σοβαρός στον αντιμνημονιακό του προσανατολισμό (από δεξιά, εθνικοανεξαρτησιακή, "ότι"-διαλέχτε επιθετικό προσδιορισμό σκοπιά) έχει καταρχήν να λύσει τα εσωτερικά του ζητήματα με εκκολαπτόμενους Κατσίκιδες (βλ. πρόσφατες δηλώσεις Ζώη)
Ας τον αφήσουμε να το κάνει. Αν δεν το κάνει τότε μάλλον μάθαμε κάτι για την συνέπειά του και το πόσο μακριά πόδια έχει το εγχείρημα;
Στην κατακλείδα της ιδρυτικής του διακήρυξης μετά τα περί κατάργησης των μνημονίων και τιμωρίας υπευθύνων ομνύει υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής και της ελεύθερης αγοράς.
Μένει να διαπιστωθεί όταν οι δύο αντιφατικοί αυτοί στόχοι συγκρουστούν ποιος θα υπερισχύσει.
2. Τα περιβόητα 5 σημεία της Ιδρυτικής του ΕΠαΜ είναι εξ όσων γνωρίζω στόχοι άμεσοι ή τελοσπάντων βραχυ-μεσοπρόθεσμοι και κατά τη γνώμη του ΕΠαΜ και του ιδρυτή του πλαίσιο μίνιμουμ συγκρότησης του Μετώπου ως κοινωνικό υποκείμενο, όχι πρόγραμμα κόμματος που ονομάζεται "Μέτωπο". Μίνιμουμ διότι με βάση την συλλογιστική που αναπτύσσεται στην ιδρυτική αποτελούν το ελάχιστο ενιαίο πλέγμα στόχων που υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο:
Δίωξη των πολιτικά υπεύθυνων είναι προϋπόθεση για την μη-αναγνώριση του επαχθούς χρέους, εθνικοποίηση των βασικών τραπεζών υπό κοινωνικό έλεγχο είναι προϋπόθεση για την λειτουργία εθνικού νομίσματος και τη διαχείριση του εσωτερικού χρέους, παραγωγική ανασυγκρότηση με έμφαση στην εσωτερική κατανάλωση και μέτρα προστατευτισμού (έλεγχος κεφαλαίων) είναι προϋπόθεση για την ισορρόπιση του εμπορικού ισοζυγίου και την μεταβατική περίοδο, άρα έξοδος από την ΟΝΕ και κατ'ελάχιστον ειδική σχέση με την Ευρωζώνη για αποδέσμευση από το ζουρλομανδύα των εμπορικών περιορισμών και κοινών πολιτικών. Μην κομίζω γλαύκας εν Αθήναις οι ΕΠαΜίτες θεωρητικά τα παίζουν αυτά στα δάκτυλα (μαζί με όρους όπως 'sovereign debt and repudiation') αφού με αυτά τα 5 αλληλένδετα σημεία απευθύνονται στην κοινωνία εδώ και 2 χρόνια και την καλούν να ενωθεί σε παλλαϊκό μέτωπο ανεξάρτητα κομματικών και ιδεολογικών καταβολών. συνέχεια->

Γιώργος είπε...

συνέχεια->Προφανώς αποτελούν τακτικούς, άμεσους στόχους "κοινής λογικής" που χωρούν όλες αυτές τις ετερόκλητες δυνάμεις, αφετηρία (βλ. και "ας ξεκινήσουμε από αυτά να σώσουμε το σπίτι μας και αποφασίζει ο λαός πως πάμε παραπέρα") για την επόμενη μέρα της ανατροπής και όχι πρόγραμμα ή στρατηγικούς στόχους που θα πραγματοποιηθούν τη δευτέρα παρουσία.
Με βάση αυτά είναι τουλάχιστον άκομψη για να μην πούμε τίποτα χειρότερο η δημόσια τοποθέτηση του κ. Κυπριώτη στο Χωνί της 25ης για πρωθύστερη και εκ προοιμίου μείωση των 5 σημείων σε 1 + 1/2 (τα εξής κατάργηση μνημονίων και απλή αναλογική) θυσία στο βωμό μετέωρης εκλογικής σύμπραξης σε μετέωρες εκλογές αμφίβολου ακόμα και τυπικού σεβασμού της νομιμότητας. Και εντάξει το ΕΠαΜ χωρίς να ρωτήσει τη βάση του δίνει τα 3 από τα 5 και "δεν θα θέσει θέμα Ε.Ε. και Ευρώ", ο Καμμένος επίσης "δεν θα θέσει θέμα ελεύθερης αγοράς και ευρωπαϊκών συνθηκών" για χάρη του ξηλώματος των Μνημονίων; Ποιος σοβαρός πολιτικός φορέας παραδίδει κεντρικούς στόχους χωρίς να πάρει τίποτα εκτός αν ξεκινάει από θέση αδύναμου κρίκου του επιδιωκόμενου κομματικού μετώπου;
3. Άλλο το παλλαϊκό μέτωπο και άλλο το μέτωπο κομμάτων... Άλλο το απευθύνομαι σε δεξιούς κεντρώους και αριστερούς με ενωτικούς άμεσους στόχους για την επόμενη μέρα της ανατροπής στη βάση κοινωνικού συμφέροντος και άλλο ψάχνω να βρω τους εκπροσώπους δεξιών κεντρώων και αριστερών για κοπτοραπτική προγραμμάτων και συγκόλληση κορυφών. Ένα παλλαϊκό μέτωπο απευθύνεται στα κόμματα κυρίως μέσω των μελών και φίλων τους και δευτερευόντως μέσω των ηγεσιών τους.συνέχεια->

Γιώργος είπε...

συνέχεια->4. Η "υψηλή πολιτική" και οι τακτικισμοί που έχουν σαν σκοπό "να εκθέσουν τους συγκυριακούς συμμάχους ή αντιπάλους στην επόμενη στροφή της ζωής" ακούγονται ωραία σε όσους ζουν με Λιακόπουλο και συνωμοσιολόγους και αισθησιάζονται με ευφυείς πολιτικές τρίπλες τύπου "τους τη φέραμε!", περνούν όμως αβρόχοις ποσίν από τα λαϊκά αυτιά και τις παλιές καραβάνες της πολιτικής (κάτι ξέρουν απ αυτά οι θιασώτες της πάλαι ποτέ κά-κά-κάθαρσης). Αυτό που καταλαβαίνει και ο τελευταίος Έλληνας όταν του λες "ας δοκιμάσουν να καταργήσουν τα μνημόνια χωρίς να πειράξουν Ε.Ε και Ευρώ για 5 μήνες και εγώ στηρίζω" βάσει συμφωνίας κυρίων είναι ότι ίσως τελικά να μην είσαι και τόσο σίγουρος για αυτά που λες... ή ακόμα χειρότερα αν είσαι σίγουρος, είσαι διατεθειμένος να του δωρίσεις άλλους 5 μήνες διακοπές στην κόλαση όσο μαθητευόμενοι μάγοι δοκιμάζουν στην πλάτη του συνταγές που ξέρεις ότι δεν έχουν πιθανότητα επιτυχίας. Γιατί δεν θα σου κολλήσει μια τεράστια ταμπέλα που λέει "άλλος ένας αγύρτης";
5. Αν η εκλογική διαδικασία (όποτε και αν γίνει) μπορεί να φέρει ένα άμεσο κέρδος αυτό είναι ένα: Να αποτρέψει την παλινόρθωση της μνημονιακής κυβέρνησης, να κάνει την προσωρινή αναστολή άσκησης μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής μόνιμη ή τουλάχιστον διαρκή (η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία από μόνη της είναι ούτως ή άλλως μόνο ένα μέρος του προβλήματος καθώς υπάρχουν κοινωνικές δυνάμεις που εφαρμόζουν ήδη τα μνημόνια στην πράξη προ μνημονίων και χωρίς να περιμένουν κυβερνητική έγκριση).
Με βάση τις δεδηλωμένες θέσεις των κομμάτων αυτό σημαίνει κανένα από τα παρακάτω (όσα από αυτά πιάσουν το 3%) ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΔΗΣΥ, ΛΑΟΣ να μην έρθει πρώτο κόμμα και επιπροσθέτως τα ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ τους ποσοστά να μην αρκούν για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.συνέχεια->

Γιώργος είπε...

συνέχεια->Αν η προεκλογική σύμπραξη για κοινή εκλογική κάθοδο έχει σαν στόχο την κατάκτηση της πρώτης θέσης και την αποτροπή της δυνατότητας σχηματισμού μνημονιακής κυβέρνησης χρησιμοποιώντας τον εκλογικό νόμο αυτό πρέπει να δηλώνεται ξεκάθαρα προς πάσα κατεύθυνση και με αυτή την προϋπόθεση να γίνεται συζήτηση για μίνιμουμ κυβερνητικό πρόγραμμα με συμμετοχή της βάσης. Ο στόχος προσδιορίζει και το εύρος της σύμπραξης (δεν έχει απολύτως κανένα νόημα χωρίς την συμμετοχή ΚΚΕ και ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. εκτός αν τα ποσοστά τους καταβαραθρωθούν προς όφελος άλλων αντιμνημονιακών δυνάμεων)
Η μόνη άλλη προεκλογική σύμπραξη που έχει "λογική" (αλλά κανένα νόημα από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων) είναι σύμπραξη που έχει σαν στόχο να κρύψει την αδυναμία των συμμετεχόντων ή κάποιων από αυτούς να εξασφαλίσουν την ελάχιστη επικύρωση των βασικών προταγμάτων τους μέσω ψήφου. Ο στόχος και εδώ προσδιορίζει το εύρος της σύμπραξης (έχει νόημα ακόμα και αν συμπράξουν όσοι έστω και "ολίγον" αντιμνημονιακοί κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής, κόμματα και κομματίδια του 1% ή 2%). Υπάρχει περίπτωση να βάζει τόσο χαμηλά τον πήχυ το ΕΠαΜ; Θα ήθελα να πιστεύω όχι. Θα είναι και αστείο να περιμένει από τους εκλογολόγους να μετρήσει την επιρροή του από τους σταυρούς των υποψηφίων του στα κοινά ψηφοδέλτια και να κάνει δεύτερη αναγωγή πόσοι τους ψήφισαν για τα βασικά προτάγματα του ΕΠαΜ - που κρατάει στο πίσω μέρος του μυαλού του αλλά δεν υλοποιεί άμεσα πολιτικά - ή σαν τμήμα εκλογικής συμμαχίας για τα μίνιμουμ αυτής ακριβώς της συμμαχίας.συνέχεια->

Γιώργος είπε...

Υπάρχει εναλλακτική τακτική αν ο πρώτος στόχος δεν κρίνεται ρεαλιστικός στη συγκυρία; (αποτροπή της παλινόρθωσης μνημονιακής κυβέρνησης στην πρώτη ή επόμενη σύντομη εκλογική μάχη)
Κατεβαίνεις με όσους μπορούν να συμφωνήσουν στα 5 σημεία (ή να ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΝ σε αυτά δικά τους προτάγματα αν δεν είναι ανταγωνιστικά / μπορεί να βρεθεί σύνθεση) και καταγράφεις πεντακάθαρα την απήχηση του καλέσματός σου.
Καλείς και ταυτόχρονα δεσμεύεσαι για ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ κυβερνητική συνεργασία με άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις αν δεν συγκεντρώσει το μνημονιακό "μετα-κόμμα" ποσοστά αυτοδυναμίας. Να δούμε μετά ποιος θα πει όχι σε - έστω και περιορισμένης διάρκειας με συγκεκριμμένο στόχο - αντιμνημονιακή κυβέρνηση.

(Συγγνώμη για την κατάχρηση χώρου)

Γιώργος είπε...

Μία διευκρίνηση για αποφυγή παρεξηγήσεων καθότι ξαναδιαβάζοντας μάλλον δεν το έκανα καθαρό.

Αξιοποίηση του εκλογικού νόμου για την αποτροπή της παραχώρησης του bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα είναι σχεδόν αδύνατη από πολυκομματικό εκλογικό συνδυασμό με βάση τον αναθεωρημένο από 3636/2008 εκλογικό νόμο που ορίζει ότι για να δικαιούται τέτοιος συνδυασμός τις 50 έδρες πρέπει ο μέσος όρος του εκλογικού ποσοστού να υπερβαίνει το ποσοστό του πρώτου αυτοτελούς κόμματος (αν δηλαδή πρόκειται για τρικομματικό συνδυασμό πρέπει το συνολικό του ποσοστό/3 να είναι μεγαλύτερο του ποσοστού του πρώτου αυτοτελούς κόμματος)
Με αυτά τα δεδομένα πραγματικά ο μόνος "στόχος" προεκλογικής σύμπραξης απομένει ο στόχος εισόδου στη Βουλή... πολύ μιζέρια.

Δημοσίευση σχολίου