Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Οι “Ρομπέν των Ειρηνοδικείων” που μπλοκάρουν πλειστηριασμούς

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη



Ο Λεωνίδας Λαγογιάνης μιλά στην “Π” για τα κατορθώματα της Λαϊκής Στάσης Πληρωμών


Εκατοντάδες πλειστηριασμοί, ακόμα και πρώτης κατοικίας, έχουν «παγώσει» την τελευταία τριετία χάρη στην επιμονή των ανθρώπων της Λαϊκής Στάσης Πληρωμών, οι οποίοι κάθε Τετάρτη βρίσκονται στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου και δίνουν «μάχη» με τους εκπροσώπους των τραπεζών και τους αστυνομικούς.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο μοναδικός πλειστηριασμός που προχώρησε ήταν αυτός που έγινε προχθές στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου και αφορούσε την εκποίηση ακινήτου-φιλέτου, έκτασης 4 στρεμμάτων, στον Μαδέ.


Σύμφωνα με τον Λεωνίδα Λαγογιάννη, από τους  πρωτεργάτες της Κίνησης, ο πλειστηριασμός δεν μπόρεσε να αποφευχθεί καθώς αστυνομικοί είχαν πάει στο Ειρηνοδικείο από πολύ νωρίς, ελέγχοντας την είσοδο. Ο ίδιος δεν κρύβει τη θλίψη του για το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να ματαιώσουν την διαδικασία. Όπως ανέφερε, η αξία του συγκεκριμένου ακινήτου ανέρχεται στο 1.300.000 ευρώ, όμως η τράπεζα το «χτύπησε» για ένα ποσό της τάξεως των 180.000 ευρώ.

 «Την επομένη των εκλογών, σε όλη την Ελλάδα είχαμε 420 πλειστηριασμούς α’ κατοικίας. Είναι σύνηθες επίσης να εμφανίζουν ότι βγαίνουν στο «σφυρί» αγροτεμάχια, ενώ στην πραγματικότητα μιλάμε για σπίτια ή επιχειρήσεις που βρίσκονται μέσα σε αυτές τις εκτάσεις».

Ο Λεωνίδας Λαγογιάννης έχασε την εργασία του το 2010. Τον τελευταίο χρόνο δεν έχει κάνει ούτε ένα μεροκάματο. «Στην αρχή που έχασα την δουλειά μου, νόμιζα ότι έφταιξα εγώ. Πίστευα ότι είχα κάνει λάθος εγώ.  Ένιωθα πραγματικά άσχημα. Όταν όμως ενημερώθηκα και συνειδητοποίησα τι πραγματικά συμβαίνει, αποφάσισα να μην μείνω με σταυρωμένα τα χέρια και να αγωνιστώ. Αυτό που κάνω το κάνω καταρχήν για την κόρη μου και το μέλλον της. Όταν θα με ρωτήσει αύριο: «εσύ τι έκανες;» θα μπορώ να της απαντήσω ότι δεν έμεινα αδρανής να κλαίω τη μοίρα μου”. Το πρώτο οχτάμηνο του 2013 η Λαϊκή Στάση Πληρωμών κατάφερε να ακυρώσει περισσότερους από 100 πλειστηριασμούς. «Από ‘κει και μετά έχουμε χάσει το μέτρημα» σχολιάζει.


Στα πρόθυρα αυτοκτονίας

Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι της Λαϊκής Στάσης Πληρωμών έχουν έρθει σε επαφή με δεκάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας. «Άνθρωποι που πριν από την κρίση ήταν καλά οικονομικά, σωστοί επιχειρηματίες, σήμερα τους βλέπουμε διαλυμένους. Πολλοί από αυτούς ντρέπονται να παραδεχθούν την κατάσταση, νιώθουν «στιγματισμένοι» και βρέθηκαν πραγματικά ένα βήμα πριν από την αυτοκτονία. Προσπαθούμε να είμαστε δίπλα τους, να τους εξηγήσουμε ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι δεν πρέπει να αφεθούν στη μοίρα τους. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν πατούν το πόδι τους στο Ειρηνοδικείο γιατί δεν αντέχουν το σοκ να δουν να χάνουν τις περιουσίες τους. Δεν έχουν το σθένος αλλά ούτε και την οικονομική δύναμη να προσβάλουν την απόφαση.

Υπάρχει περίπτωση που για έναν πλειστηριασμό, αυτοκτόνησε Ηρακλειώτης και στενοί συγγενείς του βρέθηκαν δύο μήνες μετά και πάλι στο Ειρηνοδικείο για την ίδια υπόθεση.

Μιλάμε για πραγματικά ανθρώπινα και οικογενειακά δράματα. Το να χάσεις το σπίτι σου, την επιχείρηση σου, την περιουσία σου, είναι σαν να χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Είναι σαν να «ξεριζώνεσαι».

Ο κ. Λαγογιάννης αναφέρθηκε και στην περίπτωση πλειστηριασμού που τελικά ακυρώθηκε χάρη στην παρέμβαση μελών της Κίνησης στο Ειρηνοδικείο Καστελίου. Ιδιοκτήτης παραθαλάσσιας κατοικίας στον Μύρτο κινδύνευσε να χάσει την περιουσία του για οφειλή 17.000 ευρώ, ενώ όπως αναφέρεται, έχει ήδη πληρώσει το ποσό των 417.000 ευρώ.

Την ίδια ημέρα στο Ειρηνοδικείο Καστελίου είχαν προγραμματιστεί τέσσερις ακόμα πλειστηριασμοί. Οι τρεις αφορούσαν στην περιοχή του Θραψανού. Μιλάμε για ένα οικόπεδο 500 τ.μ. με διώροφη κατοικία (100+100 τ.μ.) αντί του ποσού των 119.000 ευρώ. Επίσης για οικόπεδο 667 τ.μ. με ισόγεια οικοδομή 150 τ.μ. έναντι του ποσού των 94.000 ευρώ. Τέλος για βιοτεχνία 1000 τ.μ. με γραφείο 78 τ.μ. αντί του ποσού των 465.000 ευρώ.

Περίπτωση πλειστηριασμού είχαμε και την περιοχή των Αποστόλων, μία διώροφη κατοικία 64 τ.μ. αντί 20.000 ευρώ.

Στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου εκτός του πλειστηριασμού που έγινε, είχε προγραμματιστεί ένας ακόμα πλειστηριασμός για διώροφο κτίριο επιχείρησης στην πόλη του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγογιάννη, την ερχόμενη Τετάρτη θα βρίσκονται και πάλι στην είσοδο του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου για τους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς. «Ήδη έχει επικοινωνήσει  μαζί μας συμπολίτης μας, ο οποίος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό».

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου