Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Η μεγάλη ληστεία των ταμείων


ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ



Εξαθλιώνουν τους συνταξιούχους με τρίτη μείωση





Στην εξαθλίωση καταδικάζει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους με νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων από την 1/1/2012 μεσοσταθμικά κατά 15%, αλλά και των εφάπαξ. Επόμενος στόχος είναι η υπαγωγή των επικουρικών συντάξεων σε καθεστώς ανάλογο με των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, χωρίς να καθορίζεται το ύψος των επικουρικών, και χωρίς την εγγύηση του κράτους. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δεν αποκλείει νέες παρεμβάσεις και στις κύριες συντάξεις, αφού συνδέει άμεσα την απόδοση αυτών από την εξέλιξη της κρίσης, το ύψος της ανεργίας και τα έσοδα των Ταμείων. Οι νέες μειώσεις ανακοινώθηκαν χτες από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, ο οποίος παρουσίασε ορισμένα στοιχεία από τις νέες αναλογιστικές μελέτες για τα Ταμεία, μετά την ψήφιση των αντιασφαλιστικών νόμων, και που σύμφωνα με τον υπουργό η κυβέρνηση πήρε τα εύσημα από τον τελευταίο έλεγχο που διενήργησε στο Ασφαλιστικό το κλιμάκιο του Γιούρογκρουπ.


Νέα μεσοσταθμική μείωση κατά 15%

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά μείωση των επικουρικών συντάξεων μέσα στους τελευταίους 5 μήνες μετά την επιβολή χαρατσιού από 3% έως 10% για τα ποσά άνω των 300 ευρώ από την 1/9/2011 και την πρόσθετη μείωση κατά 30% για τα ποσά άνω των 150 ευρώ από την 1η Νοέμβρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ), στο μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο της χώρας, που αριθμεί περίπου 650.000 συνταξιούχους, οι δύο αντεργατικές παρεμβάσεις έχουν ήδη οδηγήσει σε μειώσεις από 7,5% έως 30,5% και σε αυτές θα προστεθούν μειώσεις από 10% έως 20%! Σε ορισμένα επικουρικά ταμεία μπορεί να φτάσει και το 30%! Το μαχαίρι στις συντάξεις δεν αφορά μόνο στους ήδη συνταξιούχους, αλλά και αυτούς που θα βγούνε στη σύνταξη μετά την 1/1/2012. Σε κάθε περίπτωση, μετά το τέλος του 2011 καμία επικουρική σύνταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συντάξιμου μισθού, με το σχετικό νόμο που θα 'ρθει για ψήφιση.

Οργανωτικό σχήμα της νέας επίθεσης είναι η δημιουργία ενός νέου Επικουρικού Ταμείου μαμούθ, όπου αρχικά θα ενταχθούν το ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), το ΤΕΑΔΥ (δημοσίων υπαλλήλων), το ΤΕΑΥΕΚ (επικουρικό εμποροϋπαλλήλων και υπαλλήλων σούπερ μάρκετ), το ΤΕΑΤΥΚΩ (επικουρικό πρώην ΔΕΚΟ, ΕΥΔΑΠ - ΕΛΤΑ - ΟΤΕ - ΔΕΗ κλπ.) και το ΕΤΑΤ (επικουρικό τραπεζών). Συνολικά στο νέο επικουρικό ταμείο και σε πρώτη φάση ασφαλίζονται 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι και 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι. Και αυτή η «ενοποίηση» δεν είναι καθόλου αθώα, όπως και όλες όσες έχουν κάνει μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση εξασφαλίζει ρευστότητα για τις επικουρικές συντάξεις, αφού το κράτος δεν καταβάλει ούτε ένα ευρώ, από τα ταμεία όπως το ΤΕΑΔΥ και το ΤΕΑΥΕΚ, βάζοντας στο χέρι τα αποθεματικά και την περιουσία τους. Ετσι «μπαλώνει» προσωρινά την έλλειψη ρευστότητας που προκλήθηκε σε βάρος του ΕΤΕΑΜ αλλά και άλλων επικουρικών ταμείων με την εγκληματική κυβερνητική πολιτική. Σημειώνεται ότι τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΜ «απαλλοτριώθηκαν» για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΙΚΑ για τις κύριες συντάξεις, αφού οι κυβερνήσεις άφηναν και αφήνουν στο απυρόβλητο την εισφοροδιαφυγή και πάντα η κρατική χρηματοδότηση υπολοιπόταν των αναγκών.
Απειλούν και εκβιάζουν

Μάλιστα η «ενοποίηση» αυτή γίνεται με ανοιχτό εκβιασμό σε βάρος των ασφαλισμένων αφού ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης προειδοποίησε πως όποιος δεν δεχτεί την ενοποίηση θα αφεθεί στη μοίρα του. Αφού λοιπόν με ευθύνες, διαχρονικά, των κυβερνήσεων τα αποθεματικά των Ταμείων μετατράπηκαν σε χρηματοδότηση του κεφαλαίου, αφού αφέθηκε η εισφοροδιαφυγή να φτάνει ετησίως πάνω από το 30%, σήμερα η κυβέρνηση απειλεί πως τα Ταμεία που δεν θα μπούνε στη στρούγκα που θέλει, που δεν αποδεχτούν δηλαδή κατακόρυφη μείωση των συντάξεων, θα εγκαταλειφθούν στην τύχη τους...

«Το ένα μετά το άλλο τα επικουρικά ταμεία θα οδηγηθούν σε αναστολή πληρωμών... αν δεν κάνουν αναδιάρθρωση παροχών», απείλησε χωρίς ντροπή ο υπουργός Εργασίας, φορτώνοντας τις ευθύνες στους ασφαλισμένους. Στο βάθος όλου αυτού του σχεδιασμού η κυβέρνηση έχει σαν στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος επικουρικών συντάξεων, όπου κάθε ασφαλισμένος, με αρχή το κεφαλαιοποιητικό σύστημα - όσο στα λόγια και αν το αρνείται ο υπουργός - θα πληρώνει καθορισμένες εισφορές, οι οποίες θα πιστώνονται στον ατομικό λογαριασμό του, αλλά το Ταμείο δεν θα εγγυάται το ύψος της σύνταξης. Το ίδιο καμία εγγύηση για την επικουρική σύνταξη δεν δίνει ούτε το κράτος, το οποίο έτσι και αλλιώς δεν δίνει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επικουρική ασφάλιση. Μπροστά σε αυτόν τον αντιασφαλιστικό Αρμαγεδδώνα, σε μια αντεργατική πολιτική που δεν έχει τέλος, το λόγο έχουν πλέον μόνο οι εργαζόμενοι που πρέπει να απαντήσουν άμεσα και αποφασιστικά: Να υπερασπίσουν με κάθε τρόπο τις συντάξεις τους και τα Ταμεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου