Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Η ΣΥΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στο διαφημιστικό σποτ του πασόκ ακούμε τον Βενιζέλο να μας υπενθυμίζει ότι η συγνώμη που ζήτησε από τον Ελληνικό λαό ήταν ειλικρινής. Προσπαθώντας να κατανοήσουμε τα αισθήματα του Κυρίου Βενιζέλου, ας διαβάσουμε ένα απόσπασμα από το ¨δόγμα του σοκ¨, όπου στη Βολιβία τη δεκαετία του 80 υπουργός σχεδιασμού μιας ¨θεραπείας σοκ¨, η οποία περιελάμβανε τα πιο δυσβάστακτα μέτ...ρα για ένα ήδη εξαθλιωμένο λαό, ήταν ο Γκιγέρμο Μπεδρεγάλ.
---Όταν ο Μπεδρεγάλ και η ομάδα του ολοκλήρωσαν το σχέδιο της νέας νομοθεσίας δεν ήταν έτοιμοι να το κοινοποιήσουν στους εκλεγμένους αντιπροσώπους της Βολιβίας, πόσο μάλλον στο εκλογικό σώμα, που δεν είχε ψηφίσει ποτέ ένα τέτοιο σχέδιο.
Πήγαν ομαδικά στο γραφείο του εκπροσώπου του ΔΝΤ και του είπαν τι σχεδίαζαν να κάνουν. Η απάντηση του ήταν ταυτόχρονα ενθαρρυντική και αποκαρδιωτική ¨ Είναι ότι ακριβώς οραματίζεται κάθε αξιωματούχος του ΔΝΤ. Αν όμως τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά έχω ευτυχώς διπλωματική ασυλία και μπορώ να μπω σε ένα αεροπλάνο και να φύγω¨.
Οι Βολιβιανοί που είχαν ετοιμάσει το πρόγραμμα δε διέθεταν τέτοια διέξοδο διαφυγής και αρκετοί φοβήθηκαν τις αντιδράσεις του πληθυσμού. <Θα μας σκοτώσουν> προέβλεψε ο Φερνάντο Πράδο, το πιο νεαρό μέλος της ομάδας. Ο Μπεδρεγάλ προσπάθησε να τους τονώσει το ηθικό παρομοιάζοντας τα μέλη της ομάδας με πιλότους πολεμικών αεροπλάνων. <Πρέπει να είμαστε σαν το πιλότο της Χιροσίμα . Όταν έριξε την ατομική βόμβα,δεν ήξερε τι έκανε. Όταν όμως είδε το ατομικό μανιτάρι, αναφώνησε " Ω, συγνώμη". Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε: να εξαπολύσουμε τα μέτρα και μετά να πούμε : "Ω, συγνώμη".


Αυτό ακριβώς κάνει τώρα ο Βενιζέλος με τη παρέα του.
Εξαθλίωσα έναν ολόκληρο λαό; Σας κατέστρεψα τι ζωές; Ξεπούλησα τη χώρα και τις επερχόμενες γενιές; "Ω συγνώμη"
Συγνώμη από εμάς Κύριε Βενιζέλε. Δεν είμαστε τόσο μεγαλόκαρδοι.
Ελένη Μακρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου