Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Ποιές εταιρίες φρέσκου γάλακτος ταίζουν μεταλλαγμένες τροφές τις αγελάδες


Οι ακτιβιστές της Greenpeace βρέθηκαν σήμερα το πρωί στη μονάδα της ΔΕΛΤΑ, στον Ταύρο, και τοποθέτησαν αυτοκόλλητα «90% Μεταλλαγμένες Ζωοτροφές» σε φορτηγά που μεταφέρουν το γάλα της εταιρείας!

Εδώ και 3 μήνες, η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας δεν έχει ανακοινώσει κανένα μέτρο και καμία δέσμευση για το πώς σκοπεύει να  καθαρίσει οριστικά τις ζωοτροφές της από τα μεταλλαγμένα. Μάλιστα σε κάποια προϊόντα της αναγράφει στο μπουκάλι ότι «παράγονται από αγελάδες που δεν έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές», παρόλο που δείγματα ζωοτροφών της βρέθηκαν σε αναλύσεις της Greenpeace να περιέχουν μεταλλαγμένα μέχρι και 90%!

Επιπλέον, η ΔΕΛΤΑ δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής καμία απολύτως αναφορά σε πρόθεση να χρησιμοποιεί ελληνική καθαρή ζωοτροφή, , η οποία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα τονώσει την ανάπτυξη στην περιφέρεια και θα εξοικονομήσει συνάλλαγμα που σήμερα σπαταλιέται για την εισαγωγή μεταλλαγμένης σόγιας που προορίζεται για ζωοτροφή.
«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να απαιτούμε καθαρή ζωοτροφή, μέχρι να πάρουμε ουσιαστικές δεσμεύσεις από την ΔΕΛΤΑ» είπε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace ενάντια στα μεταλλαγμένα και συμπλήρωσε «Ο μόνος τρόπος για να είμαστε 100% σίγουροι, είναι να τρέφονται τα ζώα αποκλειστικά με ντόπια,  καθαρή ζωοτροφή».
 Ζητάμε από την εταιρεία ΔΕΛΤΑ:
  • Να εξασφαλίσει τώρα καθαρές, μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές για το σύνολο της παραγωγής της.
  • Να στηρίξει τη δημιουργία εθνικής σήμανσης για ζωικά προϊόντα που έχουν εκτραφεί χωρίς μεταλλαγμένες ζωοτροφές.
  • Να στραφεί στη χρήση ελληνικών, κτηνοτροφικών φυτών ακολουθώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δεσμεύσεις.




Έρευνα της Greenpeace σε τυχαία δειγματοληψία, αποκαλύπτει χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών έως και 90% από τις εταιρείες ΔΕΛΤΑ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΜΕΒΓΑΛ και ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ. Μάλιστα, οι εταιρείες ΟΛΥΜΠΟΣ και ΔΕΛΤΑ αναγράφουν σε συσκευασίες τους, και η ΜΕΒΓΑΛ στην ιστοσελίδα της, ότι το γάλα τους παράγεται χωρίς χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών, ενώ στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο. Και αν αυτά δεν είναι αρκετά, μάθε πως το κόστος εισαγωγής σόγιας είναι 500 εκατομμύρια  ευρώ κάθε χρόνο, χωρίς να γνωρίζουν οι καταναλωτές πόση από αυτήν είναι μεταλλαγμένη και που καταλήγει.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα των αναλύσεων του ειδικά διαπιστευμένου εργαστηρίου έχουν ως εξής:




Απαιτούμε από όλες τις εταιρείες ζωικών προιόντων να εξασφαλίσουν αμέσως καθαρές, μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές.

Πληρώνουμε για να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα χωρίς να το ξέρουμε, ούτε να το θέλουμε!
Είμαστε όλοι ήδη αντιμέτωποι με μια πολύ σκληρή κρίση, κοινωνική και οικονομική. Αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε καμία εταιρεία να μας σερβίρει μεταλλαγμένα. Οι εταιρείες πρέπει να στραφούν τώρα σε καθαρές ζωοτροφές που καλλιεργούνται στη χώρα μας και θα δώσουν θέσεις εργασίας και καθαρή τροφή.

δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace ενάντια στα μεταλλαγμένα

Ζητάμε από όλες τις εταιρείες παραγωγής ζωικών προιόντων να στραφούν αμέσως προς την καλλιέργεια εγχώριας ζωοτροφής χωρίς μεταλλαγμένα. Πρέπει να σεβαστούν εμάς τους Έλληνες καταναλωτές, που τόσα χρόνια αγωνιζόμαστε και κερδίζουμε ενάντια στα μεταλλαγμένα, και να αναλάβουν ρόλο στην αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Αντί ως χώρα να εξάγουμε συνάλλαγμα -εν μέσω οικονομικής κρίσης- για να εισάγουμε μεταλλαγμένη σόγια που προορίζεται για ζωοτροφή,χρειάζεται να επενδύσουμε σε καλλιέργεια εγχώριας ζωοτροφής, όπως τα κτηνοτροφικά φυτά (ρεβίθια, μπιζέλια, κουκιά, λούπινα) τα οποία επιπλέον προωθούν τη βιώσιμη γεωργία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και τονώνουν την ανάπτυξη στην περιφέρεια.

Σαν ενδιάμεσο βήμα, ζητάμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ολοκληρώσει αμέσως τη διαδικασία πιστοποίησης και σήμανσης ζωικών προιόντων που προέρχονται αποκλειστικά με μη – μεταλλαγμένη ζωοτροφή (Agro 7). Υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι για να διασφαλιστεί το –καταπατημένο σήμερα- δικαίωμα των καταναλωτών να επιλέγουν.  Και οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων, οφείλουν να πιέσουν προς αυτή την κατέυθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου