Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

PAUL KRUGMAN: Μία απλή ανάλυση για την διαφορετική επίδραση στην οικονομία μίας κερδοσκοπικής επίθεσης σε χώρα με σταθερή και κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία.

                                                                                                                                           

 
                                                                                                                           
Παρόλο που οι προειδοποιήσεις για μία μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Αμερική από τους κερδοσκόπους έχει αποδειχτεί ξανά και ξανά λαθεμένη. Δηλώσεις του τύπου ότι οποιαδήποτε μέρα θα μπορούσαμε να μεταλλαχτούμε σε Ελλάδα συνεχίζοντα.  Και είναι πράγματι αντιληπτό γιατί μέχρι κάποιου σημείου οι διεθνής επενδυτές έχουν γίνει πιο επιφυλακτικοί έως προς την αγορά Αμερικάνικου χρέους.







Γνωρίζουμε πραγματικά τι σήμαινε η απώλεια εμπιστοσύνης στο Ελληνικό χρέος : τα επιτόκια αυξήθηκαν δραματικά, με αρνητικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία. Αλλά η Ελλάδα δεν έχει το δικό της  εθνικό νόμισμα και έτσι δεν διαθέτει την δική νομισματική πολιτική ή την δική της συναλλαγματική ισοτιμία. Τι θα προκαλούσε μία επίθεση κερδοσκόπων σε μία χώρα που προσομοιάζει με τις Η.Π.Α ή το Ηνωμένο Βασίλειο που διαθέτουν το εργαλείο της νομισματικής ισοτιμίας.

Από όσον γνωρίζω κανένας από τους ανθρώπους που ξεστόμισαν τρομερές προειδοποιήσεις δεν προσπάθησε να περιγράψει με ένα οικονομικό υπόδειγμα πώς η επίθεση θα μοιάζει. Υποπτεύομαι, ένα λόγο : Είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί ένα υπόδειγμα που οι κερδοσκοπικές επιθέσεις θα έχουν μία μεγάλη αρνητική επίδραση σε μία χώρα που διατηρεί κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία. Σκοπός του παρόντος πονήματος είναι πώς μία κερδοσκοπική επίθεση θα έχει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα σε μία οικονομία με σταθερή ισοτιμία (ή με κοινό νόμισμα) από ότι σε μία οικονομία που διαθέτει κυμαινόμενο επιτόκιο.  Μια αναγκαία απλοποίηση του μοντέλου είναι η απαλοιφή του πληθωρισμού. Σε γενικές γραμμές, το υπόδειγμα δουλεύει έως ακολούθως, η απώλεια εμπιστοσύνης από την μεριά του επενδυτικού κοινού που δημιουργείται από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις έχει σαν επίδραση την αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου. Στην μεν πρώτη περίπτωση της σταθερής ισοτιμίας η κερδοσκοπική επίθεση θα έχει πραγματικά άσχημα αποτελέσματα με αύξηση των επιτοκίων και οικονομική ύφεση, αλλά στην δε δεύτερη περίπτωση, η απώλεια της εμπιστοσύνης στην εγχώρια οικονομία, προκαλεί υποτίμηση του τοπικού νομίσματος, Το οποίο λειτουργεί τονωτικά στην τοπική οικονομία, αφενός αυξάνοντας την εσωτερική ζήτηση, και αφετέρου  αυξάνοντας τις καθαρές εξαγωγές. Σύμφωνα, με το παραπάνω υπόδειγμα ίσως το ΑΕΠ της χώρας να συρρικνωνόταν εάν η χώρα διατηρούσε μεγάλο μέρος του χρέους της σε ξένο νόμισμα.

Γενικότερα, παρατηρήσεις στο μοντέλο από τρίτους όπως τον επικεφαλή οικονομολόγο της J.P. Morgan Lee Thomas είναι, εκτός των παραπάνω επιδράσεων  οι κερδοσκοπικές επιθέσεις θα δημιουργήσουν υπερπληθωρισμό, και ακόμα επισημαίνουν  το κίνητρο που δημιουργείται για την Αμερική να «δημιουργήσει» πληθωρισμό για να απομειώσει τις μελλοντικές υποχρεώσεις σε ομόλογα.  

Συγγραφή : credo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου