Νέα Υόρκη 25 Νοέμβρη 2012
Υπάρχει ένα ενδιαφέρον μείγμα της αντίθεσης και της ομοιότητας των συζητήσεωντης οικονομικής πολιτικής στη Βρετανίακαι στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή. Και στις δύο χώρες - όπως και σε κάθε χώραπου διατηρεί το δικό της νόμισμα και έχει χρέη που εκφράζονται σε αυτό το εθνικό νόμισμα- τα επιτόκια είναι κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ:
Ωστόσο, πολύσοβαροί άνθρωποι λένε πολύ διαφορετικές ιστορίες για τα δύο έθνοι. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουμε δήθεν χαμηλό κόστος δανεισμού, παρά το έλλειμμα του προϋπολογισμού μας- και αν δενεφαρμόσει Bowles-Simpson αμέσως, οι κερδοσκόποι ομολόγων θα επιτεθούν. Αλήθεια! Αυτή τη φορά το εννοούμε!
Εν τω μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η επίσημη γραμμήείναι ότι ταχαμηλά επιτόκια είναι μια ανταμοιβή για όλη αυτήν την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητα - και τα «σημαίνοντα» άτομα αναστατώνονται , όταν κάποιος καλά ενημερωμένος επισημάνει ότι η καλύτερη εξήγηση έχει ως ακολούθως : οι επενδυτές αναμένουν ότι η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη ,και συνεπώς για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια να είναι πολύ χαμηλά, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ας επεκτείνουμε αυτό το λίγο. Είναι πολύδύσκολο να καταλήξουμε με οποιοδήποτε τρόπο, στο ότι είτε οι ΗΠΑ ήτο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να χρεοκοπήσει , δεδομένου ότι μπορεί να τυπώσειχρήματα απλά ανχρειαστεί μετρητά. Και με δεδομένη την απουσία πραγματικού κινδύνου χρεοκοπίας, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα πρέπει να είναι περισσότερο ή λιγότερο ίσα με μέσο όρο των αναμενόμενων μελλοντικών βραχυπρόθεσμων επιτοκίων (όχι ακριβώς, λόγω του κινδύνου ωριμότητα, αλλά αυτό είναι μια αρκετάμικρή λεπτομέρεια).
Έτσι, αν περιμένουμεοι οικονομίες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι σε ύφεση για μεγάλο χρονικό διάστημα, με την κεντρική τράπεζα να διατηρεί τα επιτόκια χαμηλά, μακροπρόθεσμα επιτόκια θα είναι πολύ χαμηλά- τέλος της ιστορίας !
Αλλά η εκτύπωση χρήματος δεν θα προκαλέσει πληθωρισμός; Όχι τόσο όσο η οικονομία παραμένεισε ύφεση. Τα δημοσιονομικά ελλείμματαθα μπορούσαν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να περιμένουν άνοδο του πληθωρισμού σύντομα, όταν ηύφεση τελειώσει επιτέλους- αλλά αυτό θα ήταν ένα καλό πράγμα για την οικονομία στη βραχυχρόνια περίοδο, αποθαρρύνοντας τους ανθρώπους από το να διακρατούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και αποδυναμώνοντας την εγχώρια συναλλαγματικής ισοτιμίας, καθιστώντας τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές.
Το θέμα, λοιπόν,είναι ότι ολόκληρο το επιχείρημα της "αξιοπιστία" είναι ασυνάρτητο.
μ.τ.φ. : credo
Πηγή : New York Times
μ.τ.φ. : credo
Πηγή : New York Times
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου