Επαναγορά ομολόγων, μείωση επιτοκίων. Χρέος 124% του ΑΕΠ το 2020, κάτω του 110% το 2022. Δόση 43,7 δισ. τμηματικά Το ΔΝΤ επέβαλε τελικά τις απόψεις του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι Ευρωπαίοι απέφυγαν το κούρεμα και η χώρα μας παίρνει πολύ περισσότερα από τη δόση του δανείου. Η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup οδηγεί σε μείωση του δημόσιου χρέους κατά 40 δισ. ευρώ, ώστε να περιορισθεί σε 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% το 2022 για να καταστεί βιώσμο. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επαναγορά ομολόγων, μειωση επιτοκίου δανείων και... απόδοση των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα.
Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις 13 ωρών οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν σε ένα πακέτο σύνθετων παρεμβάσεων με πολλά τεχνικά στοιχεία.
Απόφαση ελήφθη και για την χορήγηση 43,7 δισ. ευρώ από το δάνειο της τρόικας. Θα καταβληθούν αρχικά 31,5 δισ. ευρώ στις 13 Δεκεμβρίου και 12,2 δισ. ευρώ αργότερα, σε δύο δόσεις.
Οι αποφάσεις είναι απόλυτα ικανοποιητικές για την Ελλάδα, καθώς απαλλάσσεται από μεγάλο μέρος του χρέους και θα είναι σε θέση να το εξυπηρετεί, χωρίς να προκύπτει ανάγκη νέων περικοπών δημοσίων δαπανών τα επόμενα χρόνια - εφόσον βεβαίως επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας. Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερεπισήμανε ότι "δεν πρόκειται απλώς για χρήματα. Είναι μια συμφωνία που δίνει μέλλον στην Ελλάδα".
Η συμφωνία αποτελεί προϊόν συμβιβασμού. Υπερίσχυσε πάντως η κατευθυντήρια γραμμή του ΔΝΤ, που επέμεινε στην άποψη ότι πρέπει πρωτίστως να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν επέβαλε νέο κούρεμα - όπως ζητούσε μετ' επιτάσεως. Ανάγκασε όμως τους Ευρωπαίους να αποδεχθούν μέτρα που το μειώνουν δραστικά. Υποχώρησε από το 120% που είχε θέσει ως όριο, αλλά επέβαλε πρόσθετες παρεμβάσεις που θα το μειώσουν τουλάχιστον 14(!) μονάδες στην διετία 2021-2022, ώστε να πέσει κάτω από 110% του ΑΕΠ.
Οι παρεμβάσεις που συμφωνήθηκαν ανιστοιχούν σε μείωση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας κατά 40 δισ. ευρω.
Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε:
- να γίνει επαναγορά ελληνικών ομολόγων, σε τιμές όχι υψηλότερες από αυτές της Παρακευής 23 Νοεμβρίου. Τα ομόλογα θα αγοραστούν από το ελληνικό Δημόσιο, με χρηματοδότηση απο το EFSF.
- να μειωθεί το επιτόκιο των διμερών δανείων προς την Ελλάδα κατά 1%, όταν η χώρα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 4,5%. (Σημειώνεται ότι το επιτόκιο είναι μεταβλητό, Euribor 3 μηνών +1,5% και θα γίνει Euribor 3M +0,5%)
- να αποδοθούν στην Ελλάδα τα κέρδη 11 δισ. που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από ελληνικά χρεόγραφα.
- να επεκταθεί κατά 15 έτη η χρονική διάρκεια των δανείων του EFSF (επιμήκυνση αποπληρωμής)
- να μετατεθεί χρονικά κατά 10 χρόνια η πληρωμή τόκων στο EFSF.
- να μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης (0,1%) η προμήθεια που πληρώνει η Ελλάδα για τις εγγυήσεις στα δάνεια του EFSF.
Η Ελλάδα θα πάρει δόση 43,7 δισ. τμηματικά
Η εκταμίευση της δόσης του δανείου προβλέπεται ότι θα γίνει τμηματικά: Τα πρώτα 34,4 δισ. θα εκταμιευθούν στις 11-13 Δεκεμβρίου, μόλις εγκριθεί η χορήγηση της δόσης από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.
Για τα υπόλοιπα 9,3 δισ. δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα. Εκτιμάται ότι θα δοθούν το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς σε δύο ή τρεις δόσεις. Η εκταμίευση τους συναρτάται με την επίτευξη στόχων και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.
by
Από sofokleousin, μέσω "Το Γρέκι"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου