Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Time: Πραξικόπημα των τραπεζιτών σε Ελλάδα και Ιταλία;

Σχόλιο Praxis: μέχρι και οι αμερικανικοί Times-στα πλαίσια βέβαια των ενδοαστικών ανταγωνισμών (ΗΠΑ-ΕΕ) υποστηρίζουν ότι προωθούνται πραξικoπήματα σε Ελλάδα και Ιταλία.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Αλλαγή καθεστώτος στην Ευρώπη:
 Ανέρχεται σε πραξικόπημα των τραπεζιτών  σε Ελλάδα και Ιταλία;» αμερικανικό περιοδικό Time αναφέρεται με καυστικό τρόπο στις αλλαγές των κυβερνήσεων σε Αθήνα και Ρώμη

«Η φωνή του λαού δεν είναι κάτι που οι αγορές φαίνεται να θέλουν να ακούν αυτές τις μέρες.
 Αρχικά ήταν η Ελλάδα, το λίκνο της ίδιας της δημοκρατίας, όπου νωρίτερα αυτόν τον μήνα η παραμικρή αναφορά σε δημοψήφισμα που θα προσφέρει στους πολίτες της έναν λόγο σε μία σειρά από μέτρα σφοδρής λιτότητας ήταν αρκετή για να στείλει τις αγορές σε μία δίνη. Το τελικό αποτέλεσμα:
 Η κατάρρευση του κυβερνώντος κόμματος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η απόρριψη 
οποιασδήποτε θεωρίας να έρθουν οι προτάσεις ενώπιον του λαού, και η εγκαθίδρυση μίας μεταβατικής κυβέρνησης υπό την αρχηγεία του Λουκά Παπαδήμου,
 πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μέχρι πρότινος καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Harvard» υπογραμμίζει το περιοδικό και σημειώνει τις τελευταίες εξελίξεις
 στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας.

Παράλληλα το Time εκτιμά ότι η αλλαγή των κυβερνήσεων μοιάζει σαν ήρθε μετά την δυσαρέσκεια της Γερμανίας, της Γαλλίας και των αγορών. «Στην πραγματικότητα τόσο ο Παπανδρέου όσο και ο Μπερλουσκόνι επιπλήχθηκαν και υποτιμήθηκαν από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί. Μοιάζει σχεδόν σαν η γαλλογερμανική δυσαρέσκεια και η αποδοκιμασία των αγορών να ήταν αρκετή για να φέρει την αλλαγή του καθεστώτος»

Σύμφωνα με το περιοδικό η επιλογή τεχνοκρατών, όπως του Λουκά Παπαδήμου στην Αθήνα και η πιθανή εκλογή του Μάριο Μόντι στην Ιταλία έγινε διότι κανείς πολιτικός δεν θέλει να αντιμετωπίσει το εκλογικό σώμα «αφού θα έχουν κάνει όσα οι αγορές θεσπίζουν ότι πρέπει να γίνουν». «Το γεγονός ότι ο Παπαδήμος και ο Μόντι δεν είναι απευθείας υπόλογοι στο κοινό δεν είναι πρόβλημα.
 Είναι ο λόγος που έχουν κληθεί» υπογραμμίζει το Time.

Το περιοδικό αναφέρει ότι την τελευταία εβδομάδα στο ιταλικό κοινοβούλιο υπάρχουν ψίθυροι ότι η εκδίωξη του Μπερλουσκόνι από την εξουσία ισοδυναμεί με «πραξικόπημα των τραπεζιτών», ενώ δίνουν και παίρνουν τα αστεία ότι θα αναλάβει μία «κυβέρνηση της Goldman Sachs», έκφραση που θεωρείται «καρφί» για το γεγονός ότι ο Μάριο Μόντι ήταν σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου