Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ! το χαράτσι της ΔΕΗ - Τι μπορούμε να κάνουμε

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ! το χαράτσι της ΔΕΗ
Όταν οι νόμοι είναι άδικοι, η ανυπακοή είναι υποχρέωση
Τι μπορούμε να κάνουμε:
Συζητάμε με το γείτονά μας, συντονιζόμαστε, συμμετέχουμε στη λαϊκή συνέλευση της γειτονιάς μας.
Από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού ως την εντολή διακοπής μεσολαβούν τουλάχιστο 40 ημέρες. Τις αξιοποιούμε για την αντίστασή μας.

Στις 2 του Δεκέμβρη αναμένεται η απόφαση του Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο έχει προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, οπότε θα έχουμε νέα δεδομένα.
Έχουμε ήδη το καλό παράδειγμα μιας σειράς Δήμων που κινούνται συνολικά με αποφάσεις ενάντια στα χαράτσια. Σε μια σειρά από περιπτώσεις (πχ στο δήμο Νέας Ιωνίας, στο Περιστέρι, στην Αργυρούπολη κα) η δημοτική αρχή αναλαμβάνει ακόμα και τις επανασυνδέσεις κομμένου ρεύματος με δικούς του τεχνικούς.
Με απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου χαρακτηρίζει άδικο το χαράτσι, χωρίς όμως να πάρει κάποιο συγκεκριμένο νομικό και πρακτικό μέτρο για τη στήριξη των πολιτών ώστε να μην πληρώσουμε τα χαράτσια.

Αμέσως μόλις οι λογαριασμοί φτάσουν στα χέρια μας θα καλεστεί από το συντονιστικό λαϊκή συνέλευση της περιοχής μας. Είμαστε όλοι εκεί.
Μπορούμε να πληρώσουμε την κατανάλωση ρεύματος χωρίς να πληρώσουμε το χαράτσι μέσω ηλεκτρονικής συναλλαγής σε ΑΤΜ. Αυτό μας εξασφαλίζει ίσως ένα ορισμένο «ηθικό προβάδισμα», δεν αποτρέπει όμως την πιθανότητα διακοπής του ρεύματος.
Αντί για τους εργαζόμενους τεχνικούς της ΔΕΗ που αρνούνται να το κάνουν, για τις διακοπές επιστρατεύονται ειδικά συνεργεία. Δεν αφήνουμε κανένα συνεργείο να μπει σε ιδιωτικό χώρο, για να κόψει το ρεύμα, παρά μόνο παρουσία εισαγγελέα.
Η γειτονιά στο πόδι. Δεν αφήνουμε κανέναν να πλησιάσει το ρολόι του γείτονα. Είμαστε κι εμείς εκεί και όλοι μαζί κάνουμε στα συνεργεία τη ζωή δύσκολη.
Αν ο μετρητής ρεύματος βρίσκεται σε προαύλιο χώρο κλειδώνουμε την εξώπορτα ώστε η πρόσβαση σε αυτό να είναι δυνατή μόνο με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη

1. Σε μονοκατοικίες όπου ο μετρητής βρίσκεται στο πεζοδρόμιο φροντίζουμε να τον κλείσουμε με ένα ξύλινο ή μεταλλικό ερμάριο (κουτί-ντουλάπι) ή αν υπάρχει ήδη αυτό, φροντίζουμε να βάλουμε ένα γερό λουκέτο.
2. Στις πολυκατοικίες-διαμερίσματα όπου όλοι μετρητές είναι σε ένα κοινό ντουλάπι βάζουμε ένα γερό λουκέτο και το κλειδί το κρατάει π.χ. ο διαχειριστής ή αντικαταστάτης του.
3. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις φροντίζουμε ώστε το ρολόι να είναι προσβάσιμο μόνο την προβλεπόμενη ημερομηνία καταγραφής της ένδειξης του μετρητή (αναγράφεται στον λογαριασμό) ή διαβάζουμε μόνοι μας την ένδειξη και τηλεφωνούμε στο 10500 της ΔΕΗ.
Κάνοντας τα παραπάνω απλά πράγματα, εμποδίζουμε την διακοπή του ρεύματος από τον μετρητή, οπότε η μόνη επιλογή που απομένει στην ΔΕΗ και τους εργολάβους της είναι να κινητοποιήσουν συνεργείο με καλαθοφόρο όχημα προκειμένου να κόψουν την παροχή ρεύματος από την κολώνα . Σε αυτήν την περίπτωση και αφού έχουμε συνεννοηθεί με τους γείτονες μας είμαστε εκεί για να τους εμποδίσουμε και να βοηθήσουμε έμπρακτα τον διπλανό μας.
Και αν παρόλα αυτά καταφέρουν να μας κόψουν το ρεύμα τότε μπορούμε να το επανασυνδέσουμε είτε μόνοι μας είτε με τη βοήθεια συνεργείου διαθέσιμων τεχνικών που υπάρχουν και στην πόλη μας.

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ
ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Η’ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ
ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΑΣ – ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΜΑΣ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ – ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΛΑΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου