Φώσκολος: Στην Κρήτη τρεις φορές περισσότερη ενέργεια απ’ τη Νορβηγία
Αυτή την άποψη διατύπωσε ο ομότιμος καθηγητής Αντώνης Φώσκολος στο πλαίσιο συνεδρίασης στην Περιφέρεια Κρήτης για την ενέργεια.
Ο καθηγητής «βλέπει» ενεργειακή επάρκεια μέσω Κρήτης για 130 περίπου χρόνια, αλλά και έσοδα δεκάδων δισεκατομμυρίων για την Κρήτη σε ετήσια βάση.
Του Γιάννη Ζωράκη
Τρεις φορές περισσότερα ενεργειακά αποθέματα σε σχέση με τη Νορβηγία έχει η Κρήτη και με αυτά μπορεί να κάνει την Ελλάδα την πλουσιότερη χώρα στον κόσμο.
Αυτό ανακοίνωσε στο πλαίσιο σύσκεψης στην Περιφέρεια Κρήτης το Σάββατο, ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Αντώνης Φώσκολος, στο πλαίσιο ειδικής ενημερωτικής εκδήλωσης προς φορείς.
Ο καθηγητής τόνισε μάλιστα πως αν η Ελλάδα εκμεταλλευτεί τις νέες τεχνολογίες, τα ενεργειακά αποθέματα της, μπορούν να προσφέρουν μια επάρκεια 130 χρόνων, με οφέλη δεκάδες δισεκατομμύρια σε ετήσια βάση για την Περιφέρεια Κρήτης.
Ο καθηγητής παρουσίασε μια πλήρη οικονομική μελέτη, αλλά και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία προκειμένου να πείσει για τους ισχυρισμούς του, αλλά και για την αναγκαιότητα άμεσων αποφάσεων από τα συναρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης από την πλευρά του, αλλά και οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στην παρουσίαση, εξέφρασαν την υποστήριξη στο εγχείρημα.
«Ακούσαμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις του κ. Φώσκολου» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Εμείς θα συζητήσουμε άλλη μια φορά με το αρμόδιο υπουργείο για να προχωρήσουν οι έρευνες που χρειάζονται και πιστεύω θα είναι προς όφελος της Κρήτης και της Ελλάδας».
Οφέλη
Πάνω από 145.000 θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα και πάνω από 250.000 στο δευτερογενή εκτιμάται πως θα προκύψουν για την επόμενη 25ετία, εφόσον ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανεύρεσης κοιτασμάτων στα νότια της Κρήτης.
Η συγκεκριμένη αναλογία προκύπτει σύμφωνα με τις ως τώρα υποθέσεις, αλλά και με βάση το γεγονός ότι για κάθε ημερήσια παραγωγή 20 ισοδύναμων βαρελιών πετρελαίου προκύπτει μία νέα θέση εργασίας.
Κάλυψη αναγκών
Κατά τη διάρκεια της διάλεξης του ο κ. Φώσκολος υποστήριξε ότι η Ελλάδα καλύπτει τις ανάγκες της με 3,5 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, ενώ οι Ευρώπη χρειάζεται 1 τρις σε ετήσια βάση.
Ο καθηγητής εκτίμησε μάλιστα πως το σύνολο αυτών των ποσοτήτων μπορεί να καλυφθεί από τα κοιτάσματα της Κρήτης.
«Το νησί μας θα έχει ιδιαίτερα κεκτημένα από τα κοιτάσματα αυτά και συγκεκριμένα το 20% κάτι που σημαίνει 1,2 δις το χρόνο τουλάχιστον για 25 χρόνια εφόσον αξιοποιήσουμε το σύνολο των κοιτασμάτων που υπάρχουν» ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε:
«Εξαρτάται βέβαια από το πόσο γρήγορα θα αντλούμε τα αποθέματα. Θα πρέπει γενικά στην Ελλάδα να κρατούμε αποθέματα για τα επόμενα 30 χρόνια για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών. Τα συμβατικά αποθέματα μάς αρκούν όπως είπα για 25 χρόνια. Αυτά που μπορούν να βγουν με τις νέες τεχνολογίες επαρκούν για 130 χρόνια».
Χρονοδιάγραμμα
Το 2016 ή το αργότερο το 2017 «βλέπει» ο καθηγητής Φώσκολος την έναρξη της πρώτης παραγωγής. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα είναι κομβικές για την Ευρώπη, αφού σ’ εκείνη ακριβώς την περίοδο η Ευρώπη θα έχει άμεση ανάγκη από ενέργεια.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα απαιτούνται 6 – 8 μήνες για την ολοκλήρωση των γεωφυσικών ερευνών (Αύγουστος 2012) και 6 – 8 μήνες για την αξιολόγηση των γεωφυσικών στοιχείων (Απρίλιος 2013). Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της πρότασης, τον Ιούνιου του 2013 μπορούν να γίνουν οι παραχωρήσεις, το Σεπτέμβριο του 2013 οι πρώτες γεωτρήσεις, ενώ ως τον Ιανουάριο του 2014 αναμένεται να έχουν εντοπιστεί τα πρώτα κοιτάσματα. Στη συνέχεια ακολουθεί η κατασκευή αγωγών προς την Κρήτη, ενώ ως το 2016 – 2017 υλοποιείται η πρώτη παραγωγή.
Αιχμές
Εντονότατες αιχμές εναντίον στελεχών του αρμόδιου υπουργείο άφησε στο πλαίσιο της παρουσίασης του ο κ. Φώσκολος, υποστηρίζοντας πως οι ίδιοι άνθρωποι που συμβουλεύουν τη χώρα για την ενεργειακή πολιτική της, βρίσκονται σε θέσεις μεγάλων εταιριών που εισάγουν ενέργεια στη χώρα, γεγονός που θεωρείται αδιανόητο, αλλά και ασύμβατο με την ανάπτυξη μιας εσωτερικής πολιτικής ενεργειακής αυτονομίας για τη χώρα.
«Δεν επιτρέπεται σε κανένα μέρος του κόσμου ο σύμβουλος σου να συμμετέχει σε μια εταιρία πετρελαϊκή ή σε μια εταιρία παραγωγής. Αυτή τη στιγμή ο υφυπουργός έχει σύμβουλους του ανθρώπους που δουλεύουν για τέτοιες εταιρίες» τόνισε ο κ. Φώσκολος και πρόσθεσε:
«Όταν έχεις ανθρώπους που εισάγουν ενεργειακές πρώτες ύλες, αυτό το πράγμα έρχεται σε μία αντίθεση. Προσβάλλεις το κοινό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου