Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Τα μαζεύουμε και φεύγουμε... Για πούλημα η καρδιά της πόλης μας!

Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας καταστήσω γνώστες μιας νέας κατάστασης που διαμορφώνεται για την πόλη της Μυτιλήνης, αλλά και του νησιού της Λέσβου γενικότερα.

            Είναι γνωστό σε όλους μας και πιστεύεται από τους απλούς πολίτες αλλά και τις αρχές του τόπου ότι η έκταση που εκτείνεται από τον περίφρακτο χώρο της Μαρίνας, έμπροσθεν των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων (super market, κλπ), τα γραφεία της ΔΕΗ μέχρι το Φανάρι ανήκει στην πόλη της Μυτιλήνης και τους κατοίκους της. Αυτή η εντύπωση είναι λογική αφού είναι σε όλους γνωστά τα μικρά παρκάκια που έχουν δημιουργηθεί, οι χώροι στάθμευσης σε αυτά, το εμπορικό λιμάνι, το πάρκινγκ του Δήμου, οι χώροι στάθμευσης των αστικών και τουριστικών λεωφορείων, των φορτηγών αυτοκινήτων και μεγάλος αριθμός Ι.Χ. Είναι επίσης γνωστό ότι εκεί λειτουργεί το λεγόμενο εμπορικό λιμάνι, μοναδικό στο νησί για τη διακίνηση εμπορευμάτων, καυσίμων και οτιδήποτε έχει ανάγκη ο τόπος.

            Μέχρι σήμερα αυτή την έκταση 50 (πενήντα) περίπου στρεμμάτων, διαχειρίζονταν ο Δήμος (δημοτικό πάρκινγκ – στάθμευση αστικών κλπ.) και το Λιμενικό Ταμείο (όλες οι άλλες δραστηριότητες) από 25 στρέμματα έκαστος. Ιδιοκτήτης ήταν το Ελληνικό Δημόσιο (Κτηματική Υπηρεσία). Αυτοί οι διαχειριστές (Δήμος και Λιμενικό Ταμείο) είχαν την ευθύνη των όποιων κατασκευών καθώς και τη φροντίδα και δαπάνη της καθαριότητας, του φωτισμού, συντήρησης πλατειών, χώρων στάθμευσης και εμπορικού λιμανιού καθώς και της περιποίησης δέντρων και πρασίνου.

            Ο συνολικός χώρος έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός (ΦΕΚ 30/Β’/20-01-95) και ως εκ τούτου καμία κατασκευή δεν ήτο δυνατόν σ’ αυτόν, όπως επίσης δεν κατέστη δυνατή και η εξομοίωση του χώρου σε ζώνη λιμένα παρά τις πολυετείς προσπάθειες εκ μέρους του Λιμενικού Ταμείου.

            Σήμερα δυστυχώς τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Με το ΦΕΚ 2883/Β’/14-11-13 η έκταση παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε) και επίκειται η πώληση και εκμετάλλευσή της από ιδιώτες. Ζητήσαμε μετά τη διαπίστωση από τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ την παραχώρηση για χρήση, ούτως ώστε τουλάχιστον να λειτουργεί το Εμπορικό Λιμάνι, να έχουμε τη φροντίδα και την επιμέλεια του χώρου και να συνεχίσουμε τις γνωστές και άλλες δραστηριότητές μας. Δυστυχώς η απάντηση ήρθε αρνητική. Η προσπάθεια εκ μέρους μας συνεχίζεται. Σήμερα όμως είμαστε υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουμε το χώρο. Να μείνει η πόλη χωρίς Εμπορικό Λιμάνι. Χωρίς δημοτικό πάρκινγκ. Χωρίς φωτισμό της περιοχής. Χωρίς πάρκα και πράσινο. Να μετατραπεί σε χώρο συνάθροισης παραβατών και άνομων δραστηριοτήτων.

            Καλούμαστε λοιπόν άμεσα να μεθοδεύσουμε ενέργειες, οι οποίες θα επιτρέψουν τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος και να επανεξεταστεί εάν είναι δυνατόν άλλη διάθεση του χώρου από την πολιτεία.

            Σημειώνουμε ότι σε ότι αφορά το Λιμενικό Ταμείο, άμεσα είμαστε υποχρεωμένοι να διακόψουμε κάθε δραστηριότητα στο χώρο, επισημαίνοντας τις συνέπειες ιδία από τη στέρηση κάθε δικαιώματος στο λεγόμενο Εμπορικό Λιμάνι.

            Τέλος, στις υπεύθυνες αρχές μετατίθεται η ευθύνη προσάραξης κάθε πλοίου στο συγκεκριμένο χώρο καθώς και ο καθορισμός τρόπου και τόπου φορτοεκφόρτωσης και διακίνησης καυσίμων και άλλων επικίνδυνων ουσιών.

            Η δοθείσα από εμάς παράταση φορτοεκφόρτωσης καυσίμων μέχρι τέλος Ιουνίου δεν πρόκειται να ανανεωθεί λόγω αφαίρεσης του δικαιώματος διαχείρισης του χώρου.

                                                        

     Ο  Πρόεδρος
   της Λιμενικής Επιτροπής Λέσβου
ΖΑΜΤΡΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου