Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Ανατολική Ουκρανία: 181 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 293 τραυματίστηκαν στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» του Κιέβου

181 νεκροί, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι 59 των στρατευμάτων του Κιέβου και 293 τραυματίες, έχει αφήσει πίσω της, μέχρι στιγμής, η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας.
Ο Oleg Makhnitsky ανακοίνωσε τα στοιχεία σε συνέντευξη Τύπου, ωστόσο, δεν είναι σαφές ότι στον αριθμό των νεκρών περιλαμβάνονται και οι απώλειες των δυνάμεων αυτοάμυνας.
Ο Γενικός Εισαγγελέας πρόσθεσε ότι πάνω από 220 άνθρωποι έχουν απαχθεί, συμπεριλαμβανομένων 12 ξένων πολιτών.
«675 εγκληματικές επιχειρήσεις που συνδέονται με ανατρεπτικές δραστηριότητες , τρομοκρατικές ενέργειες και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας», είπε ο Makhnitsky στα μέσα ενημέρωσης.

Το Κίεβο διεξάγει «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην ανατολική Ουκρανία από τον Απρίλιο, μετά από μια μαζική εξέγερση των πολιτών στα ανατολικά της χώρας ενάντια στο πραξικόπημα της κυβέρνησης, απαιτώντας ανεξαρτησία.
Μετά τα δημοψηφίσματα της 11ης Μαϊου, στα οποία οι κάτοικοι των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών και αυτοανακηρύχτηκαν «Λαϊκές Δημοκρατίες», η στρατιωτική επιχείρηση του Κιέβου έχει ενταθεί.
Την ημέρα μετά από τις προεδρικές εκλογές της 25η Μαΐου, ο νικητής, ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοβιομήχανος Πέτρο Poroshenko, ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας θα συνεχιστεί, λέγοντας ότι «θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική και οι στρατιωτικές μονάδες θα πρέπει να είναι καλύτερα εξοπλισμένες» ενώ τόνισε ότι «δεν θα τους επιτρέψουμε πλέον να καταλαμβάνουν κτίρια και να περιφρονούν το νόμο».
Μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των εκλογών, επιπλέον ουκρανικά στρατεύματα εντάχθηκαν στη στρατιωτική επιχείρηση και αναπτύχθηκαν μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντόνετσκ, σε μια προσπάθεια να το ανακαταλάβει από τις δυνάμεις αυτοάμυνας.
Περισσότεροι από 50 πολίτες και πολλοί στρατιώτες της αυτοάμυνας σκοτώθηκαν στις επόμενες συγκρούσεις, εκτιμά η τοπική πολιτοφυλακή.
Την Τετάρτη 28 Μαΐου, στρατεύματα του Κιέβου επιτέθηκαν σε κατοικημένες περιοχές του Slavyansk, για πρώτη φορά, με αποτέλεσμα να «χτυπήσουν» ένα από τα σχολεία της πόλης και ένα νηπιαγωγείο. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί απομακρύνθηκαν γρήγορα από το σχολείο πριν τον βομβαρδισμό που έγινε ακριβώς πάνω από την αίθουσα, όπου τα παιδιά έπαιζαν. Ο βομβαρδισμός κατέστρεψε επίσης μια πολυκατοικία και έναν κοιτώνα σε κολέγιο της πόλης.
Λίγο αργότερα , ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε παιδικό νοσοκομείο, πάλι στο Slavyansk.
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, πάνω από χίλια άτομα διαδήλωσαν στο Ντόνετσκ, απαιτώντας ότι τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από τις επιθέσεις του Κιέβου.
Έκρηξη χθες προκάλεσε υλικές ζημιές σε κτήριο της διοίκησης του Λουγκάνσκ και οκτώ νεκρούς, ύστερα από πυρά ουκρανικού μαχητικού αεροσκάφους. Νωρίτερα εκατοντάδες ένοπλοι πολιτοφύλακες πραγματοποίησαν έφοδο εναντίον των συνοριακών φρουρών που διήρκεσε όλη την ημέρα προκαλώντας, σύμφωνα με τους τελευταίους, οκτώ τραυματίες μεταξύ των στρατιωτών και πέντε νεκρούς στις τάξεις των αυτονομιστών.

Πηγή: Rt.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου