Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ανοιχτό Κώδικα παντού τώρα! OpenSource Economy


Σε ένα κόσμο που τον διοικούν οι τράπεζες και οι πολυεθνικές, με άβουλους ανθρώπους στις πολιτικές σκηνές των κρατών, τα πάντα ξεκινούν και γίνονται για το χρήμα, με σκοπό αυτό να καταλήγει σε αυτούς τους πολύ λίγους του πλανήτη που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν το χρήμα και τον έλεγχο στα χέρια τους.
Και όταν λέμε έλεγχο, εννοούμε την απόλυτη εξουσία, καθώς στα χέρια τους έχουν τα πιόνια που χρειαζεται για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους.
Όλοι ξερουμε πως αυτά τα πιόνια είναι οι πολιτικοί και επειδή ακριβώς το σύστημα που έχουν επιβάλλει είναι απολύτως σαθρό, έχουν φροντίσει ωστε να περιβάλλονται από τη πραιτοριανή τους φρουρά η οποία στη σύγχρονη εποχή μας είναι οι λεγόμενες Ειδικές Δυνάμεις Ασφαλείας η Αποκατάστασης Τάξης:

-Για σκεφθείτε όμως καλύτερα. Μήπως γύρω μας, σε κάθε μας βήμα, οπουδήποτε υπαρχει ένας καταιγισμός που μας παροτρύνει να καταναλώνουμε?
Και ειλικρινά τι? Το ξέρετε πολύ καλά πως και στα super-markets τα προιόντα που αγοράζουμε είναι σάπια, χαμηλής και αμφιβόλου ποιότητας.
Με τη τηλεόραση να υπάρχει παντού και να παίζει τον ρόλο του διαμορφωτή σκεψης και συνειδήσεων, οδηγούμαστε στη καθημερινή κατανάλωση προιόντων άχρηστων που συν τ’ άλλα τα πληρώνουμε ακριβά, ενώ στην ουσια έχουν ευτελή αξία. Ο σκοπός είναι πάντα το χρήμα και η συσσώρευση του στους λίγους.
Ευκολίες πληρωμής (με το αζημίωτο) και δάνεια για οτιδήποτε (διακοποδάνεια, εορτοδάνεια, καταναλωτικά και πάει λέγοντας):
Έχετε άραγε αναρωτηθεί αν αυτό είναι μονόδρομος? Επειδή το γεγονός πως οι τράπεζες και οι πολυεθνικές κερδοσκοπούν εις βάρος μας, σαφώς θα το έχουν αντιληφθεί ακομα και οι τελευταίοι που ήταν αποχαυνωμένο στον καναπέ τους και στην αναμασημένη τροφή των ΜΜΕ που είναι κομμάτι και σημαντικό πιόνι αυτής της καταλήστευσης χρήματος και προπαγάνδας εις όφελος των λίγων.
Σίγουρα και τα ΜΜΕ δεν το κάνουν αυτό έτσι. Οι υπάλληλοι αλλωστε πληρώνονται από τα αφεντικά.
Αν λάβουμε σαν δεδομένο πως ο τελευταίος στη κλίμακα είναι ο καθημερινός άνθρωπος και ανάμεσα στα “αφεντικά”, μεσολαβούν πολιτικοί, ΜΜΕ και άλλοι κερδοσκόποι του συστήματος, ο διαμοιρασμός των χρημάτων, του πλούτου είναι κάπως έτσι:

Μη βάζετε σύνορα σε αυτό. Το χρήμα και ο πλουτισμός είναι παγκόσμιο. Το ίδιο, όπως και η κρίση που μας πουλάνε. Η επιβολή του κέρδους, δεν γνωρίζει σύνορα, αγνοεί λαούς, ανθρώπινα δικαιώματα και ζωές. Έχει στη διάθεση του μια καλοστημένη πανίσχυρη στρατιωτική μηχανή που αναρίθμητες φορές τον 20ο αιώνα και συνεχίζοντας στον 21ο, επιβάλλει την… Δημοκρατία παντού στον πλανήτη:

Για αναλογιστείτε ένα απλό παράδειγμα. Ο θάνατος ενός εκπρόσωπου αυτής της ολιγαρχίας του χρήματος που για να έχει αυτός τον πλούτο, αφανίστηκαν ζωές και καταπατήθηκαν ανθρώπινες αξιοπρέπειες, πέρασε απο τα ΜΜΕ, σαν ένα συγκλονιστικό γεγονός που έδειξε μια τραγική αλήθεια. Το πόσο η τηλεόραση και τα υπόλοιπα δοτά ΜΜΕ του πλανήτη έχουν υποκύψει σε αυτή τη προπαγάνδα και δέχονται τα πάντα χωρίς καθόλου να τα φιλτράρουν στο μυαλό τους (φροντίζει η τηλεόραση γι’ αυτό):

Αλήθεια, ποιος ξέρει όμως για αυτά:
Ποιος θυμάται τον Sun Danyong τον 25χρονο υπάλληλο της Foxconn η οποία ανήκει στην Apple που λύγισε στην απίστευτη πίεση που δέχτηκε για την απώλεια ενός iPhone δηλαδή για τα κωλολεφτά τους στην ουσία και αυτοκτόνησε? Ελπίζω να έβαλε τσέπες στο φέρετρό του ο κύριος αυτός που έκανε ο,τι περνούσε από το χέρι του για να κρατήσει την τεχνολογία κλειδωμένη και τους υπαλλήλους του τρομοκρατημένους και σε πλήρη εκμετάλλευση. Και ο Χίτλερ είχε μεγάλο όραμα κύριοι.
Αλλά δεν βλέπω κανέναν να μιλάει για αυτόν με “respect”…γιατί ο Χίτλερ σε βομβάρδιζε άμεσα, ενώ ο Jobs και αυτό που υπηρετούσε σε βομβαρδίζει και σε υποδουλώνει έμμεσα. Δεν είναι μόνο ο Sun Danyong όμως.
Είναι άλλοι 10 υπάλληλοι της Foxconn που έχουν αυτοκτονήσει εξ αιτίας των συνθηκών πίεσης και εκμετάλλευσης. Κάπου σε εκείνο το σημείο ο μισθός των υπαλλήλων ανέβηκε από τα 235 στα 295 δολάρια τον μήνα. Αυτοί είναι οι μισθοί εκμετάλλευσης που δίνουν οι μεγάλες super-wow εταιρίες σε χώρες όπως την Κίνα που διδάσκουν την εκμετάλλευση του ανθρώπου σήμερα. Αυτή είναι η εταιρία που έκανε τα πάντα με σκοπό το κέρδος και μόνο αυτό. Η εταιρία που αποδεικνύει περίτρανα ότι το κέρδος και το χρήμα είναι πιο σημαντικό από την ανθρώπινη ζωή και την ανάπτυξη της τεχνολογίας προς όφελος του ανθρώπου μέσα από την απελευθέρωση των πληροφοριών και την συνεργασία. Ο Steve Jobs δεν είναι παρά ένας πιστός υπηρέτης του συστήματος. Μπορείτε να τον θαυμάσετε σαν τον καλύτερο βοσκό.
Για εμένα δεν ήταν τίποτε παραπάνω από αυτό. Δεν πρόσφερε τίποτα στον άνθρωπο παρά μόνο πήρε. Σίγουρα του εύχομαι όμως καλό ταξίδι και είμαι σίγουρος ότι για την αρρώστια αυτών των ανθρώπων η μόνη ίαση είναι ο θάνατος συμπεριλαμβανομένου και του δρόμου προς αυτόν. Μόνο τότε καταλαβαίνουν την μηδενική αξία του χρήματος που υπηρετούσαν τόσο καιρό.
(από σχόλιο του BillToula, στο παραπάνω άρθρο, της είδησης του θανάτου του Steve Jobs).
Το ξέρετε πως αυτού του είδους οι άνθρωποι αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή (μα και κάθε είδους ζωή), προκειμένου να έχουν κέρδη και κέρδη και κέρδη?
Έχετε αναρωτηθεί γιατί να υπαρχουν οι τεράστιες διαφορές στον πλανήτη? Γιατί η Αφρική η πλουσιότερη ήπειρος του κόσμου, να έχει από άκρη σε άκρη εξαθλιωμένους πληθυσμούς?
Σαφώς και το ξέρετε, όμως προτιμάτε να κλείνετε τα μάτια:

-Δεν είμαι ειδικός να κάνω εις βάθος αναλύσεις και επεξηγήσεις, ούτε και το osarena έχει ειδίκευση σε κάτι τέτοιο. Έχω όμως την αίσθηση πως το τελευταίο διάστημα η ενημέρωση που αναπαράγεται και στο διαδίκτυο ιδιαίτερα το Ελληνικό, δεν είναι τιποτε παραπάνω από αναμετάδοση των όσων λένε τα έτσι κι’ αλλιώς ξεπουλημένα ΜΜΕ.
Γνωρίζω καλά, όπως και οι υπόλοιποι συντελεστές εδώ πιστευω, πως αν εφαρμοστεί ο τρομονόμος του ACTA, τοosarena, θα είναι από τις σελιδες που θα κλείσουν νωρίς.
Ωστοσο όσο μπορουμε, θα βγάζουμε παραέξω και μια άλλη φωνή που είναι περισσότερο κοντά στην αλήθεια και δεν εξαρτάται από πουθενά.
Υπάρχει μια τεράστια δύναμη εκεί έξω φίλοι μου που λέγεται Ανοιχτός Κώδικας!
Ελεύθερη πρόσβαση στο υλικό η το λογισμικό, ελεύθερη διάδοση και επεξεργασία αυτού με συνεχή διαμοιρασμό.
Για σκεφθείτε κάτι απλό:
-Αν μπορούσαν οι αγρότες να φτιάξουν φθηνά τα δικά τους γεωργικά μηχανήματα, αν μπορούσαν όλες οι επιστήμες και οι τέχνες (ιατρική, βιοτεχνολογία, ηλεκτρική παραγωγή) και ότι άλλο μπορειτε να φανταστείτε να ήταν Ανοιχτου Κώδικα
Σκεφθείτε να μπορουσε όλος ο κόσμος να απολαμβάνει τεχνολογία μέσα από λειτουργικά συστήματα Ανοιχτου Κώδικα. Σκεφθείτε πως αυτός ο διαμοιρασμός γνώσης και ελευθερίας, θα άνοιγε άλλους ορίζοντες στην ίδια την ανθρωπότητα!
Αυτή η επανάσταση έχει ήδη ξεκινήσει, πριν χρόνια, από τους πιονιέρους αυτής της ιδέας του Ανοιχτου Κώδικα και στα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα ήρθε με το Linux.
Ίσως γι’ αυτό από ανέκαθεν οι άνθρωποι του Ανοιχτου Λογισμικου ήταν πιο ανοιχτά μυαλά, ενεργοί ακτιβιστές και πιο ευαισθητοποιημένοι από τους υπολοίπους ανθρώπους (χωρίς βέβαια, να εννοώ πως αποτελούν καποια ελίτ σκεψης):

-Και από τη στιγμη που ο Ανοιχτός Κώδικας μπορεί να είναι βιώσιμος και να έχει εφαρμογή στα πάντα, τότε γιατί να μην ισχύει το ίδιο και στην οικονομία?
Γιατί δηλαδη, να μην υπάρχει και open source economy (ανοιχτού κώδικα οικονομία)?
Μα σαφώς και υπάρχει η μάλλον μπορεί να εφαρμοστεί και μαλιστα με τα σημερινά δεδομενα του διαδικτύου να έχει καθολική εφαρμογή, απαλλάσσοντας τους ανθρώπους από τις άσχημες καταστάσεις και ολοκληρη την ανθρωπότητα από ένα σάπιο σύστημα που οδηγεί τον απλό άνθρωπο στον μηδενισμό:
Το ότι δεν είναι γνωστό και το ότι ποτέ το κατεστημένο αυτού του συστήματος δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο είναι ευνόητο.
Το θέμα όμως, είναι πως κάτι τέτοιο μπορεί ν’ αλλάξει. Μπορεί ν’ αλλάξει από εσένα, από εμένα, από εμάς. Εμείς είμαστε οι πολλοί, δική μας είναι η ζωή, εμείς μοχθούμε καθημερινά και μας ανήκει το δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή. Και το δικαίωμα της επιλογής πάνε να μας το στερήσουν.
Όμως…. αν το σκεφτείς λίγο και κλείσεις τη τηλεόραση σου, πάψεις να εξαρτάσαι από αυτό το σύστημα, τότε… ΝΑΙ! Μπορούμε να τους νικήσουμε:

ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΥΠΑΡΚΤΗ & ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΙΜΗ:

Πριν αρχίσουμε, κρατήστε, τι ανέφερε ο οικονομολόγος Silvio Gesell ο οποίος πίστευε ότι η αργή κυκλοφορία του χρήματος είναι η κύρια αιτία για την παραπαίουσα οικονομία, στο βιβλίο του: Η Φυσική Τάξη:
Το χρήμα ως μέσο συναλλαγής ολοένα εξαφανίζεται από τα χέρια των εργατών – παραγωγών και μαζεύεται στα χέρια των λίγων που το συσσωρεύουν, εκμεταλλεύονται τους τόκους, και δεν το επιστρέφουν πίσω στην αγορά.
Κατ΄ αυτόν δηλαδή, όσο περισσότερο χρήμα είχαν, όσο περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι το κυκλοφορούν συνεχώς, τότε η Κοινωνία θα έχει υγιή ανάπτυξη και ευημερία.
(διαβάστε την ιστοριουλα του Wörgl, είναι ΠΟΛΥ διδακτική!
-Γενικότερα η ιδέα της Ανοιχτής Οικονομίας, έχει αναλυθεί από τον καθηγητή και ερευνητή Douglas Rushkoff, ο οποίος στο τελευταίο βιβλίο του Life Inc, διερευνά τη φύση του χρήματος, του οικονομικού μας συστήματος και την corporate νοοτροπια που έχει επιβάλλει αυτό στον σύγχρονο άνθρωπο.
Ως θεωρητικός των μέσων ενημέρωσης που έχει γράψει για μερικές από τις πιο σημαντικές ιδέες της ψηφιακής εποχής, ο Rushkoff, επεξηγεί το πως όλα μπορούν να αλλάξουν σε μια “Οικονομία Ανοιχτου Κώδικα” που ευνοεί τη δημιουργία αποκεντρωμένων αξιών, υπεράνω τραπεζών και εθνικών νομισμάτων.
Μέσα σε όλα αυτά επεξηγεί για το πως εμπλέκεται στη διάδοση της open source economy και το διαδίκτυο.
Εν τάχει ο Douglas Rushkoff, επεξηγεί πως το υπάρχον σύστημα επεβλήθη προς όφελος τραπεζών και συντεχνιακών μονοπωλίων, με σκοπό να ευνοεί σε μόνιμη βάση τους κατέχοντες και το πως η τεχνολογία και το διαδίκτυο, έσπασαν σε μεγαλο βαθμό αυτό το πράγμα, καθώς πλέον οι άνθρωποι έχουν τη δυνατοτητα ν’ αναπτύσσουν πράγματα με χαμηλό κόστος.
-Μια παρένθεση εδώ, ωστε να θυμίσουμε πως αυτός είναι και ο σκοπός που πάνε να επιβάλλουν νόμους όπως ταSOPA/PIPA/ACTA. Τέλος ο διαμοιρασμός γνώσης, υλικού και software, τέλος και σε κάθε γνώμη η άποψη που είναι αντίθετα σε αυτούς που συγκεντρώνουν το χρήμα.
Η “λογική” τους είναι απλούστατη και την αποτυπώνει θαυμάσια η παρακατω εικόνα που είναι με (πικρό) χιούμορ εμπνευσμένη από το κλασσικό παιχνιδάκι Minecraft:

Συνεχίζοντας ο Douglas Rushkoff, αναφέρει πως τα ίδια τα προιόντα του συστήματος ακομα και τα τεχνολογικά, τα οποία πληρώνουν και αδρά οι άνθρωποι είναι προβληματικά και συνεπώς δεν είναι από τη μια αυτό που διαφημίζουν και αυτό που χρεώνουν, καθώς θεωρητικά θα έπρεπε ένα ιδιοταγές προιόν να δουλεύει άψογα.
Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρει τη σκηνή κατά την οποία  περιμένει στην ουρά του ταμείου του super-market , ενώ συγχρόνως έχει κρασάρει το μηχάνημα με τα Windows που έχει η ταμίας, με αποτέλεσμα ταλαιπωρία (όσες και όσοι, εξακολουθείτε να πιστεύετε πως παίρνετε δωρεάν τα Windows, επειδή είναι εγκατεστημένα στον υπολογιστή που αγοράσατε, κάνετε μεγαλο λάθος):
When I’m at the supermarket, every once in a while the cash register crashes and they restart it and they see Windows. I get the feeling that the manager and the cashier and everyone in there thinks that this shouldn’t be running Windows. They’re thinking, oh my god, they’re using amateur-level software. You want to think that these are proprietary perfect registers.
My feeling is that businesses and the IT of business are going to want a higher order of quality. They are going to proprietary super-pro enterprise OS’s. I feel business is going to want something like the business-only IBM computer, and I think that’s not a bad thing.
Τον ρώτησαν για το παράδειγμα ενός συνοικιακού εστιατορίου στην Αμερική, με τ’ όνομα: Comfort, όπου ο ιδιοκτήτης του δημιούργησε εικονικά νομίσματα, τα comfort dollars, τα οποία έδωσαν στον ιδιοκτήτη κεφάλαια για επενδύσεις, ενώ παράλληλα προσέφερε στη τοπική κοινότητα περισσότερο φαγητό.
-Και είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα η απάντηση που έδωσε ο ο Douglas Rushkoff:
The great thing about software is that you don’t need a bank. But you do see every transaction, software is just really really good for that. You can see how money if flowing, how transactions are flowing. The problem with our economy is that when speculators are extracting currency, money comes first. In a distributed system money is the result of transactions.
The main thing standing in the way of it is that people don’t believe its possible. It’s not they can’t do it, it’s that they can’t see it. It’s like when you show someone Linux for the first time.
-Πιο απλά λέει το αυτονόητο: Πως το λογισμικό (ψηφιακό νόμισμα), δεν χρειαζεται τράπεζες για να υπαρξει και να διακινηθεί.
Ανά πάσα στιγμη δηλαδη, μπορείς να δεις τη διακίνηση του χρήματος και τη ροή των συναλλαγών.
Το πρόβλημα με την οικονομία μας είναι ότι, όταν οι κερδοσκόποι επωφελούνται από εξαγωγές συναλλάγματος, καθώς το χρήμα έχει τον πρωταρχικό ρόλο. Αντιθέτως όμως σε ένα δίκαιο σύστημα,τα χρήματα που διανέμονται πρέπει να είναι το αποτέλεσμα των συναλλαγών.
Τονίζει πως η Ανοιχτή Οικονομία είναι μπροστά μας. Δεν τη βλέπουμε η δεν αφήνουν να τη δούμε και να τη αδράξουμε. Και τη παρομοιάζει (την ιδέα της Ανοιχτής Οικονομίας), με το Linux, όταν το δει κάποιος για πρωτη φορά!
-Κάνοντας αναφορές και παραλληλισμούς από την Αναγέννηση, τόσο με την κοινωνική αλλαγή, την τέχνη και την επιστήμη με κατακλείδα την ατομικιστική νοοτροπία η οποία και έδωσε όλο το πρόσφορο έδαφος στη ιδέα του καπιταλισμού (=συγκέντρωση χρήματος και δύναμης σε λίγους), ν’ ανθίσει.
Άλλωστε όπως λέει, αν παρατηρήσουμε ακομα και τις σύγχρονες σελιδες κοινωνικής δικτύωσης, είναι βασισμένες σε αυτή μας τη νοοτροπια.
Τονίζει ακομα πως στο επίκεντρο της Ανοιχτής Οικονομίας, βρίσκεται ο υπολογιστής:
Renaissances tend to reverse whatever the last one created. This one is towards decentralized partner collaboration and the sharing of value. So for sure, and we’re going to get different kinds of discoveries. I think that the computer may be the most central thing to making all of this happen.
Τελειώνοντας αναφέρει πως η παρούσα κατάσταση, θα δυσχεραίνει περαιτέρω την καθημερινότητα των ανθρώπων, καθώς οι ανάγκες δανεισμού θα αυξάνουν, με δυσκολία αποπληρωμής και ότι αυτό επιφέρει.
Αυτό συνεπάγεται την επιβολή της Ανοιχτής Οικονομίας και σίγουρα αυτή η αλλαγή δεν θα γίνει από τους έχοντες και κατέχοντες του σήμερα:
My biggest message to them is this…There’s this prevalent notion that the reason you get involved is that you create a business that you then sell. I would argue that is not the path to greatest fulfillment, that it’s not the path to the greatest technology. The less you borrow, the less you will be required to grow, and the closer you can stay to those growth metrics that are more appropriately scaled
Οπως προανεφερα δεν ειμαι ειδικος. Για να κάνω αυτο το άρθρο, εψαχνα και διάβαζα επί εβδομάδες. Το ζητούμενο μου ήταν να παρουσιασω κατι που δεν μας αφήνουν να δούμε και όσο το δυνατό πιο απλά, ωστε να γίνει κατανοητό από όλους. Βασίστηκα σε μια συνέντευξη του Douglas Rushkoff, στο ReadWriteWeb.
Και φυσικά πάνω απ’ όλα να αφυπνίσει…
Αν έχετε καποια άποψη για το θέμα και θέλετε να την μοιραστείτε, επικοινωνήστε μαζί μας η απλά σχολιάστε από κάτω από το άρθρο.

-Δείτε και στο παρακατω βιντεο τη συνέντευξη:
-Κάποια συμπληρωματικά αρθρα στο παραπάνω είναι:
-Η παρακατω εικόνα είναι σαφέστατη και εξηγεί πως δουλεύει αυτή τη στιγμη το σύστημα τους:
-Θα συνεχίσουμε και με άλλα αρθρα, σχετικά με τον Ανοιχτό Κώδικα παντού. Μακάρι να μπορέσουμε να το καταλάβουμε όλοι και τα οφέλη που θα έχουμε από κάτι τέτοιο.
Διαδωστε το, ενημερώστε τον κόσμο. Ξεσηκωθείτε! Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και να το κανουμε καλύτερο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου