Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Αυξάνονται οι άποροι στο νομό Ηρακλείου


Της Αννας Κωνσταντουλάκη
Ολο και περισσότεροι στα νοσοκομεία με βιβλιάρια απορίας ενώ πολλοί άλλοι δεν έχουν να πληρώσουν το εξέταστρο των 5 ευρώ...

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των πολιτών οι οποίοι πηγαίνει στα νοσοκομεία του Ηρακλείου για εξετάσεις με βιβλιάριο απορίας ενώ δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να καταβάλουν το εξέταστρο των 5 ευρώ.

Η Αννα Κονιδάκη, υποδιοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου είπε στην “Π”: “Είναι γεγονός ότι έρχονται για εξετάσεις πολλοί άνθρωποι προσκομίζοντας βιβλιάριο απορίας και άλλοι που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν το εξέταστρο των 5 ευρώ.
Ωστόσο, από την υποχρέωση καταβολής του εξέταστρου, εξαιρείται μεγάλη κατηγορία πληθυσμού με χρόνιες ασθένειες κ.λπ.

Η ίδια σημείωσε ότι πέρυσι οι οικονομικές απώλειες του νοσοκομείου από την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε ασθενείς που δήλωναν ανασφάλιστοι, έφθασαν το 1.200.000 ευρώ ενώ φέτος το ποσό αυτό μειώθηκε στο μισό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρώτο 9μηνο του 2011 ο αριθμός των πολιτών που νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο αυξήθηκε κατά 7,5%.



38 κλίνες σε ιδιωτικές ασφαλιστικές

Την ίδια ώρα στο ΠΑΓΝΗ παραχωρήθηκαν 19 δίκλινα δωμάτια με 38 κρεβάτια σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για τη νοσηλεία πελατών τους.



Εξυπηρετούμε πολλούς ανασφάλιστους

Η παιδίατρος Ελένη Κόκορη, διευθύντρια του Επιστημονικού Συμβουλίου του Βενιζελείου, είπε στην “Π”: “Πολλοί γονείς έρχονται εδώ με τα παιδιά τους για να τα εξετάσουμε και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα 5 ευρώ στο γραφείο κίνησης του νοσοκομείου.

Ερχονται κι πολλοί αλλοδαποί που είναι ανασφάλιστοι. Υπάρχοι κατανόηση και φυσικά τους παρέχουμε ό,τι υπηρεσίες χρειάζονται”.



Οι απολύτως απαραίτητες εξετάσεις στα ιδιωτικά

Ο ακτινολόγος Μανόλης Ανδρουλιδάκης είπε στην “Π” ότι στα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό περίπου κατά 30% η προσέλευση ασθενών για εξετάσεις.

Ο ίδιος σημείωσε: “Ο κόσμος πλέον ζητά να κάνει τις απολύτως απαραίτητες και επείγουσες εξετάσεις”.



Απλήρωτοι και οι γιατροί

Ο παθολόγος Διονύσης Κρέμης ανέφερε: “Ο κόσμος υποφέρει αλλά κι εμείς οι γιατροί αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα. Τα ταμεία δεν μας πληρώνουν, παρά μας δίνουν χαρτάκια. Αλλά με τα χαρτάκια θα πληρώσουμε το σούπερ - μάρκετ;”.

Ο Γιώργος Καραντινός, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, ανέφερε:

“Τα ταμεία δεν μας πληρώνουν. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αποφάσισε να σταματήσουμε να δεχόμαστε να εξυπηρετούμε ασφαλισμένους του δημοσίου από την 1η Δεκεμβρίου.

Θα πρέπει να θέσουμε κι εμείς το θέμα στον δικό μας σύλλογο”.

Να σημειωθεί ότι μόνο ο ΟΠΑΔ χρωστά σε γιατρούς της Αθήνας κοντά στα 350 εκατ. ευρώ. Οφειλές που δεν έχουν αποδοθεί εδώ και δύο χρόνια.

Και το ζήτημα είναι ότι παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα καταβληθούν άμεσα, μέχρι στιγμής οι λογαριασμοί των γιατρών παραμένουν άδειοι.

Αποτέλεσμα είναι ορισμένοι ιδιώτες γιατροί να αναγκάζονται να ζητούν από ασφαλισμένους να τους καταβάλουν την ελάχιστη ιατρική αμοιβή με την αντίστοιχη βέβαια έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε όμως την παρέμβαση της διοίκησης του ΟΠΑΔ η οποία καλεί τώρα τους γιατρούς να …παράσχουν τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα, δηλαδή ουσιαστικά να απολογηθούν.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΟΠΑΔ Κ.Σουλιώτη ζητά να σταματήσει τις κλήσεις προς τους γιατρούς αναγνωρίζοντας την οικονομική στενότητα αλλά και το γεγονός ότι ακολουθούσαν αποφάσεις του Συλλόγου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου