Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις από τους δήμους Αναγνωρίζοντας την αδυναμία του κόσμου να πληρώσει το χαράτσι

Της Λίλιαν Δαφερμάκη


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει ο Δήμος Χερσονήσου για να ακυρώσει την είσπραξη του ειδικού τέλους της ΔΕΗ το οποίο εκτιμά ότι παραβιάζει θεσμοθετημένες διαδικασίες της φορολογικής νομοθεσίας και βασικές συνταγματικές διατάξεις. Την ίδια στιγμή οι Δήμοι Φαιστού και Μινώα με παρέμβαση τους στον πρόεδρο της ΔΕΗ διεκδικούν να μπει «φρένο» στις διακοπές της ηλεκτροδότησης σε όσους πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι, τουλάχιστον μέχρι να αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με τις προσφυγές ακύρωσης που του έχουν κατατεθεί. Αύριο συνεδριάζει εκτάκτως για το ίδιο θέμα ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων και δημοτών για να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει, μετά τις απεγνωσμένες παρεμβάσεις των πολιτών που σηκώνουν ψηλά τα χέρια, αδυνατώντας να πληρώσουν και άλλους φόρους….
Στο ΣτΕ ο Δήμος Χερσονήσου
Με προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας, με την οποία θα ζητά την ακύρωση της επιβολής του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), απαντά ο Δήμος Χερσονήσου στην αναγκαστική είσπραξη του χαρατσιού της ΔΕΗ την οποία χαρακτηρίζει άδικη, εσφαλμένη και πρόχειρη νομοθετικά καθώς παραβιάζει θεσμοθετημένες διαδικασίες της φορολογικής νομοθεσίας και βασικές συνταγματικές διατάξεις.


Την απόφαση αυτή, ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης τονίζοντας ότι παράλληλα προχωρά στην κατάθεση εξώδικου κατά της ΔΕΗ την οποία καλεί να απέχει από «κάθε αντισυμβατική, αυθαίρετη και καταχρηστική ενέργεια διακοπής ηλεκτροδότησης, ιδιαίτερα των ιδιοκτητών και χρηστών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν το αντισυνταγματικό χαράτσι», μέχρι να τελεσιδικήσουν οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με την αντισυνταγματικότητα του. Ο ίδιος τόνισε ότι ήδη έχει προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης για νομοθετική ρύθμιση και τροποποίηση του άρθρου 53 του ν. 4021/2011 προς τον υπουργό Οικονομικών με την οποία ζητά:


- την πλήρη απαλλαγή των απόρων, αναξιοπαθούντων, των πασχόντων από ανίατα νοσήματα από το τέλος για την πρώτη κατοικία τους μέχρι 100 τετρ. μέτρα και εφόσον το εισόδημά τους είναι μικρότερο των 30.000 €. Επίσης προτείνει


- την αναστολή είσπραξης του τέλους από τη ΔΕΗ, αυτοδίκαια με την κατάθεση από τους φορολογούμενους των δικαιολογητικών που χορηγεί ο οικείος ΟΤΑ για εσφαλμένη βεβαίωση και μέχρι την πλήρη εκκαθάριση της υπόθεσης ο υπολογισμός, η επιβολή και η βεβαίωση του τέλους στις επιχειρήσεις και ειδικά στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, να στηρίζεται, κατά την αρχή της αναλογικότητας, στις ακαθάριστες εισπράξεις τους, την επιφάνεια των μονάδων και την εμπορικότητά τους. Ακόμα εισηγείται να διασφαλίζεται η αναλογικότητα μεταξύ του ποσού του φόρου και της φοροδοτικής ικανότητας του φορολογουμένου…


Προβληματική η επιλογή της μη πληρωμής του χαρατσιού…
Ο δήμαρχος Χερσονήσου, αφού εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στην διαρκή αύξηση των φόρων με την παράλληλη μείωση των εισοδημάτων για την κάλυψη του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, τόνισε ότι απαιτείται επιτέλους νοικοκύρεμα της διαχείρισης για μείωση των κρατικών δαπανών και λήψη μέτρων για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη. Ωστόσο ο ίδιος επισήμανε τους σοβαρότατους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται όλοι όσοι δεν πληρώσουν το ειδικό τέλος οι οποίοι τόνισε ότι θα βρεθούν επικίνδυνα εκτεθειμένοι. Συγκεκριμένα, όπως είπε, « η είσπραξη του φόρου γίνεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Επομένως η άρνηση της πληρωμής μπορεί να οδηγήσει σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από την πλευρά της πολιτείας (κατάσχεση μετρητών ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων).


Ο ίδιος ωστόσο παρότρυνε τους πολίτες να πληρώνουν το χαράτσι, καταθέτοντας παράλληλα δήλωση Ρητής Επιφύλαξης Ειδικού Τέλους Ακινήτων (έντυπα χορηγούνται από τον Δήμο Χερσονήσου).


Ο κ.Δοξαστάκης επέμεινε στη θέση του ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να σταματήσει η διαδικασία είσπραξης του χαρατσιού είναι να πάρει σχετική απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας, την οποία θα επιδιώξει με την προσφυγή που καταθέτει ο Δήμος. Όπως είπε στην αίτηση ακυρώσεως που έχει κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, εκτός από τους αυτονόητους λόγους που επικαλείται ο Δήμος, αναδεικνύει και την αντινομία, τη διάσταση και ανεξήγητη δυσαρμονία των αντικειμενικών αξιών ακινήτων (τιμές ζωνών) που ισχύουν στο Δήμο Χερσονήσου και έχουν καθοριστεί με το άρθρο 41 του ν. 1249/82. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ σε επίπεδο χώρας οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων υπολείπονται των πραγματικών (αγοραίων) τιμών (περίπου στο 50% αυτών) στο παράκτιο τμήμα του Δήμου Χερσονήσου και ιδιαίτερα στη Δημοτική Κοινότητα Λιμένος Χερσονήσου οι αντικειμενικές αξίες είναι τριπλάσιες των πραγματικών. Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που καθορίζουν τιμές ανά τετρ. μέτρο 500 – 700€ σε ακίνητα που η τιμή ζώνης και η αντικειμενική αξία ανέρχεται σε 2.100 € ανά τετρ. μέτρο. Το θέμα των αντικειμενικών αξιών αναδεικνύεται και προβάλλεται, ως λόγος ακύρωσης της ΠΟΛ. 1211/10-10-2011 (ΦΕΚ Β’ 2298/13-10-2011) γιατί η ίδια ορίζει ότι το ποσό των τελών προκύπτει βάσει της τιμής ζώνης.


Δήμοι Φαιστού- Μινώα: Όχι στη διακοπή ηλεκτροδότησης
Να μπει άμεσα «φρένο» στην διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όλους όσοι δεν πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ ζητούν με επιστολή τους οι δήμαρχοι Φαιστού και Μινώα, Μαρία Πετρακογιώργη και Ζ.Καλογεράκης αντίστοιχα, προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού Α.Ζερβό.


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, θα πρέπει μπλοκάρει η διαδικασία της διακοπής της ηλεκτροδότησης, τουλάχιστον μέχρι να τελεσιδικήσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί για την ακύρωση της επιβολής του ειδικού τέλους.


Όπως σημειώνουν είναι «επιβεβλημένη, για κοινωνικούς και ανθρωπιστικούς λόγους, η μη διακοπή ηλεκτροδότησης σε κανέναν από τους δημότες, έως ότου τουλάχιστον το ζήτημα τελεσιδικήσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Σύμφωνα με το ν. 4021/2011 η Δ.Ε.Η. επιφορτίζεται τόσο με τη βεβαίωση, όσο και την είσπραξη του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτουμένων Δομημένων Επιφανειών, καθώς και με το δικαίωμα, σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους, να προχωρήσει σε διακοπή παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος. Το ζήτημα ακύρωσης λόγω συνταγματικότητας πρόκειται να συζητηθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 02/12/2011, ζητούμε έως τότε και μέχρι την σχετική έκδοση απόφασης, να μην προχωρήσετε σε καμία διακοπή ηλεκτροδότησης σε ακίνητα δημοτών.


Ζητούμε παράλληλα την επανεξέταση του τρόπου επιβολής του τέλους για το Δήμο Φαιστού, εξαιτίας υφιστάμενων ιδιαιτεροτήτων. Με επιστολή μας προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο, είχαμε επισημάνει τα εν λόγω προβλήματα και είχαμε ζητήσει τη μη συσχέτιση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επι­φανειών με τα Δημοτικά Τέλη, αλλά τον υπολογισμό του μέσω Taxis Net.


Δυστυχώς ωστόσο δεν φάνηκε να ακολουθείται μια κεντρική καθολική πολιτική, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη αρκετές ενστάσεις πολιτών στο δήμο για επανεξέταση των δομημένων επιφανειών τους. Θεωρούμε πως το Κράτος οφείλει να είναι κοινωνικό και δίκαιο, οφείλουμε να ζητήσουμε τη διευθέτηση των εν λόγω θεμάτων πριν από οποιαδήποτε είσπραξη, ενώ τασσόμαστε στο πλευρό των δημοτών μας στηρίζοντας πολιτικά κάθε δίκαιο αίτημα τους».


Συσκέπτεται ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων
Αύριο συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχανών Αστερουσίων προκειμένου να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί την υπόθεση με το περίφημο χαράτσι της ΔΕΗ μετά τις αλυσιδωτές αντιδράσεις των δήμων που υπό την πίεση των κοινωνικών αντιδράσεων αναλαμβάνουν δράση για να μπλοκάρει η πληρωμή του φόρου. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν κληθεί να συμμετέχουν όλοι οι τοπικοί σύλλογοι, οι κοινωνικοί φορείς, αλλά και οι δημότες, προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική απόφαση του δήμου για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί το επίμαχο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου