Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Εφτά χρόνια αρπαχτή - ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΗΣ «ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΙΟΥ»

 

                 


                 

Στους έντονα αντικοινοβουλευτικούς καιρούς μας, ένα δόλιο φάντασμα πλανιέται στον αέρα: ο ισχυρισμός περί «τιμιότητας» των δικτατόρων που κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία το 1967 για να την επιστρέψουν πριν από 36 χρόνια, σαν βρεγμένες γάτες, «στους πολιτικούς».
Πρόκειται βέβαια για μύθο, θεμελιωμένο στη μίζερη εικόνα των επιζώντων «πρωταιτίων» – αφού πρώτα έχασαν την εξουσία, στερήθηκαν όσα είχαν παράνομα καρπωθεί και υπέστησαν τις οικονομικές συνέπειες της κοινωνικής απομόνωσής τους. Ακόμη κι αυτή η εικόνα δεν αφορά, ωστόσο, παρά ελάχιστους πρωτεργάτες της δικτατορίας. Αγνοεί την οικονομική ευμάρεια πάμπολλων μεσαίων ή «πολιτικών» στελεχών της, που η νομική κατασκευή περί «στιγμιαίου αδικήματος» άφησε παντελώς ατιμώρητα ν’ απολαμβάνουν τα αποκτήματά τους.
Την επιβίωση του μύθου διευκολύνει η χαώδης διαφορά του τότε με το σήμερα, όσον αφορά τη δυνατότητα δημόσιας συζήτησης για παρόμοια ζητήματα. Επί χούντας η ραδιοτηλεόραση ήταν κρατική (κι αυστηρά προπαγανδιστική), ενώ ο Τύπος περνούσε από δρακόντεια λογοκρισία. Οποιαδήποτε έρευνα ή ακόμη και νύξη για κρατικά σκάνδαλα ήταν απλά αδιανόητη. 

Οι ίδιοι οι χουντικοί ομολογούν σκάνδαλα και διαφθορά

- Ο πραξικοπηματίας Ιω. Λαδάς έκανε την περίφημη δήλωση - κόλαφο για το βίο και την πολιτεία των χουντικών,  "εγώ φεύγω με   κ α θ α ρ ά     χ έ ρ ια"!
- Ο κεντρικός προπαγανδιστής της χούντας Σάββας  Κωνσταντόπουλος, γράφει για "νεο-φαυλοκρατία" και "αποπνιχτική ατμόσφαιρα σκανδάλων".
- Στο βιβλίο της η Ντέλλα Ρουφογάλη, σύζυγος του χουντικού αρχηγού της ΚΥΠ, ομολογεί πλήθος ρουσφετιών και γράφει επί λέξει: "...το καλύτερο       χ α β ι ά ρ ι  Περσίας και καβούρια Αλάσκας καταφθάνουν στο σπίτι. Δεν ξέρω τί να τα κάνω"!!!
- Το καθεστώς Ιωαννίδη, λόγω αντίθεσης με τον Παπαδόπουλο, έβγαλε στη δημοσιότητα πλήρη οικονομικά στοιχεία του διαβόητου ..."Τάματος του Έθνους".
  
Ο πανίσχυρος αρχηγός της ΚΥΠ Ρουφογάλης και η Ντέλλα 

 
Απολαβές και «ασυλία»
Το πρώτο πράγμα που φρόντισαν να κάνουν οι ηγέτες της χούντας, ήταν να αυγατίσουν τα εισοδήματά τους –σε σχέση όχι μόνο με τους ώς τότε δημοσιοϋπαλληλικούς μισθούς τους, αλλά και με τις απολαβές της ανατραπείσας κοινοβουλευτικής «φαυλοκρατίας». Με τον Α.Ν. 5 του 1967, ο μισθός του πρωθυπουργού υπερδιπλασιάστηκε (από 23.600 σε 45.000 δρχ), των υπουργών και υφυπουργών αυξήθηκε από 22.400 σε 35.000 δρχ, ενώ θεσπίστηκαν -για πρώτη φορά- ημερήσια «εκτός έδρας» 1.000 και 850 δρχ αντίστοιχα («Πολιτικά Θέματα» 5.10.73).

Ακολούθησαν κι άλλες «τακτοποιήσεις», όπως η καταχρηστική στεγαστική αποκατάσταση «αξιωματικών διαδραματισάντων εξέχοντα ρόλον» στο πραξικόπημα με ειδική ρύθμιση του 1970 («Πολιτικά Θέματα» 8.2.75).

Οι δικτάτορες θεσμοθέτησαν τέλος τη μελλοντική ασυλία τους, με ρυθμίσεις που κάνουν τα σημερινά κουκουλώματα να μοιάζουν με παιδικό παιχνίδι. Η χουντική νομοθεσία «περί ευθύνης υπουργών» (Ν.Δ. 802 της 30.12.1970) περιείχε «μεταβατική διάταξη» (§ 48) βάσει της οποίας δίωξη υπουργού ή υφυπουργού της χούντας μπορούσε να γίνει μόνο με απόφαση των ...συναδέλφων τους. Επιπλέον, όλα τα «εγκλήματα δια τα οποία δεν ησκήθη ποινική δίωξις μέχρι της ημέρας συγκλήσεως» της μελλοντικής Βουλής, θεωρούνταν αυτομάτως παραγεγραμμένα!

Προϋπόθεση για την ατιμωρησία συνιστούσε, φυσικά, η επιτυχία της ελεγχόμενης επιστροφής στον κοινοβουλευτισμό «αλά τουρκικά». Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τίναξε όμως το εγχείρημα στον αέρα, με αποτέλεσμα τον κάθετο θεσμικό διαχωρισμό της Μεταπολίτευσης απ’ το προηγούμενο καθεστώς.
    
   Αμαρτωλές συμβάσεις, Τάματα, θαλασσοδάνεια, σάπια κρέατα...
- Μόλις ανέλαβαν εσύναψαν σύμβαση με την αμερικάνικη εταιρία   Litton  και της κατέβαλαν 1,2 εκ. δολλάρια συν έξοδα για επενδύσεις, που ...δεν  έγιναν ποτέ. 
- Αμέσως μετά το ναυάγιο με τη Litton, ο Μακαρέζος υπέγραψε μεγάλη  αποικιοκρατική σύμβαση με τον Αμερικάνο εργολάβο Ρ. Μακντόναλντ,   για την κατασκευή της  Ε γ ν α τ ί α ς    Οδού. Εγγυήθηκαν τα δάνειά του, τον «διευκόλυναν» με 33,4 εκ. ομόλογα και 4,5 εκ. δολάρια ως προκαταβολή, αλλά ο Μακντόναλντ δεν εξασφάλισε χρηματοδότηση από το εξωτερικό και έφυγε!
- Πασίγνωστες οι "δουλειές" της χούντας με τον ελληνοαμερικανό επιχειρηματία  Τ ο μ    Π ά π π α ς: Αποικιοκρατική σύμβαση εμφιάλωσης της Coca- Cola και απαλλαγή  από τις αντισταθμιστικές υποχρεώσεις για αγροτοβιομηχανικές μονάδες. Μάλιστα ένας υπάλληλος του Τομ Πάππας, ο Π. Τοτόμης,  διορίστηκε υπουργός και μετά διοικητής της ΕΤΒΑ! 

  Παπαδόπουλος - Τομ Πάππας

- Συστάθηκε «Ειδικό Ταμείο» για την ανέγερση εκκλησίας στα Τουρκοβούνια,  του λεγομένου "Τ ά μ α τ ο ς   τ ο υ    Έ θ ν ο υ ς". Εισέρρευσαν δάνεια, εισφορές, δωρεές κλπ., σύνολο 453,3 εκατομμύρια δρχ.(45,5 εκατομμύρια ως δημόσια επιχορήγηση, 180 εκατομμύρια από «δωρεές», «εισφορές» και 230 εκατομμύρια σε δάνεια). Ένα μέρος των «εισφορών» ήταν επίσης δημόσιο χρήμα. Π.χ. η Αγροτική Τράπεζα «πρόσφερε» 10 εκατομμύρια. Το έργο δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά       ε ξ α φ α ν ί σ τ η κ α ν   4 0 6   ε κ α τ ο μ μ ύ ρ ι α  (το 90%),  υποτίθεται για απαλλοτριώσεις, «δαπάνες μελετών», προπαρασκευαστικά έργα και «δαπάνες διοικήσεως και λειτουργίας»...

- Ο υφυπουργός Εμπορίου   Μ π α λ ό π ο υ λ ο ς   με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, Παπαμιχαλόπουλο, ήσαν οι μοναδικοί που καταδικάστηκαν επί χούντας κι αυτό λόγω της αποκαθήλωσης του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη.
Πρόκειται για το περίφημο   σ κ ά ν δ α λ ο   τ ω ν  σ ά π ι ω ν             κ ρ ε ά τ ω ν  της Αργεντινής με το όνομα του Μπαλόπουλου να μένει στην Ιστορία και να γίνεται  σλόγκαν.
 Στο δικαστήριο μάλιστα, αναγνώσθηκε εντολή του Παττακού που απαγόρευε  για  κάποιο διάστημα τη διάθεση ντόπιου κρέατος, χάριν των των προβληματικών της Αργεντινής!  Επίσης κατατέθηκε πως οι κατηγορούμενοι   χ ρ η μ α τ ί ζ ο ν τ α ν  «κατά συρροήν» και από μεγαλέμπορους της Ροδεσίας, οι οποίοι επεδίωκαν να αποκτήσουν μονοπωλιακά προνόμια στην εισαγωγή κρέατος. Αποτέλεσμα, η συγκέντρωση αδειών εισαγωγής σε χέρια λίγων και ανατιμήσεις.
- Επί δικτατορίας γιγαντώθηκαν οι  "ημέτεροι", με θαλασσοδάνεια   από τις κρατικές τράπεζες.  Πρωταθλητές στη χορήγησή τους, οι Λαδάς και Ρουφογάλης και μάλιστα πριν κλείσουν μήνα στην εξουσία. Σε δύο δημοσιευθέντα έγγραφα του τελευταίου, αναφέρονται χορηγήσεις δανείων άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου και για  «υπό έγκρισιν» δάνεια άνω του 1,6 δισεκατομμυρίου δρχ.!!
- Γίνονταν κατά κόρον απευθείας αναθέσεις έργων χωρίς διαγωνισμούς σε διάφορες εταιρίες. Π.χ. αγορά μηχανημάτων για τη ΔΕΗ από τη Siemens, με πρόσχημα αποφυγή καθυστερήσεων,  όπως εσηγήθηκε ο διοικητής της, στρατηγός Καρδαμάκης! Όποιος θέλει να ψάξει μπορεί εύκολα να βρει το γεγονός ότι η χούντα είχε εκχωρήσει το σύνολο του λιγνιτικού αποθέματος της χώρας σε Γερμανικές εταιρείες και κυρίως στην Thyssen Kroup. Μάλιστα ο Παπαδόπουλος στα εγκαίνια της Πτολεμαΐδας όπου ο λιγνιτικός σταθμός είχε παραδοθεί στους Γερμανούς, είπε ότι όποιος αντιστέκεται στο ξένο κεφάλαιο, δηλαδή στην παράδοση της χώρας και του πλούτου της σε ξένες δυνάμεις, είναι αντεθνικό στοιχείο.
Διορισμοί ημετέρων, οικογενειοκρατία
- O Μακαρέζος διόρισε υπουργό Γεωργίας κι αργότερα Βορείου Ελλάδος, τον κουνιάδο του Αλέξανδρο Ματθαίου.
 - Ο Λαδάς έκανε τον ένα ξάδερφό του διοικητή της ΑΣΔΕΝ και τον άλλο Γ.Γ. Κοινωνικών Υπηρεσιών. 
- Ο γαμπρός του Παττακού Ανδρέας Μεϊντάσης επιδόθηκε σε μπίζνες με το Δήμο Αθηναίων –από την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ της Κλαυθμώνος μέχρι μια "τεχνική μελέτη αξιοποίησης δημοτικού ακινήτου''- ύψους ...1.109.000 δρχ.
- Τα αδέρφια του Παπαδόπουλου: Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος διετέλεσε στρατιωτικός ακόλουθος, Γ.Γ. του Υπ. Προεδρίας, Περιφερειακός Διοικητής Αττικής και «υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ».  Ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος αναρριχήθηκε αστραπιαία στην υπαλληλική ιεραρχία για να αναλάβει Γ.Γ. Δημ. Τάξεως.  
- Ο  στρατηγός Καρδαμάκης έγινε διοικητής της ΔΕΗ και ο διαβόητος πρώην αρχηγός της ΚΥΠ  στρατηγός Αλ. Νάτσινας, ανέλαβε δ/ντής του ...Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Χλιδή, σπατάλες, προκλητική επίδειξη πλούτου
-Την πρωτοκαθεδρία στην κοσμική ζωή είχε ο   Ρ ο υ φ ο γ ά λ η ς   της ΚΥΠ και η νεαρή σύζυγός του, πρώην μοντέλο Ντέλλα, με πολυτελή θορυβώδη  πάρτυ, παρουσία εφοπλιστών και μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι τους έστελναν πολυτελή δώρα.
- Τη δική της προκλητικά πλούσια ζωή της αφηγείται στο  βιβλίο της η Ντέλλα Ρουφογάλη, αλλά και αυτή της συζύγου του δικτάτορα,  Δ έ σ π ο ι ν α ς   Π α π α δ ο π ο ύ λ ο υ.  Μαζί πήγαν στο Παρίσι, έμεναν σε πολυτελείς σουίτες στο Ιντερκοντινένταλ, έκαναν βόλτες με λιμουζίνες και πανάκριβα ψώνια, μάλιστα δε, συναντήθηκαν εκεί και με το ζεύγος Γιάννη Λάτση. Όταν μετά χρειάστηκε να πάνε στις Βρυξέλλες οδικώς λόγω της κακοκαιρίας, τους έστειλε λιμουζίνα ο Ωνάσης! 
- Ο   Π α π α δ ό π ο υ λ ο ς   "νοίκιαζε" στο Ψυχικό  βίλλα ιδιοκτησίας εφοπλιστών και στο Λαγονήσι τη βίλλα Ωνάση.  Συγχρόνως η μεγαλομανία του τον έκανε να κτίσει αυθαίρετη βίλλα, με ελικοδρόμια, φυλάκια για σκοπιές κλπ. μέσα στον ...Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, αλλά και σαλέ στο ...όρος Μπέλες, για να κυνηγάει αγριογούρουνα!!

 
...και στο Μπέλες
                   

- Ο   α δ ε ρ φ ό ς   του δικτάτορα, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τα απομνημονεύματα αξιωματικού της αστυνομίας, είχε το προσωνύμιο "μπον φιλέ", για τις δαπανηρές νυχτερινές περιηγήσεις του στα καμπαρέ.
 
                                       Οι σχέσεις με το εγχώριο Κεφάλαιο
 Μέχρι και βίλλα του παραχώρησε ο Ωνάσης

- Όλα τα μεγάλα ονόματα, Ωνάσης, Νιάρχος, Λάτσης, Ανδρεάδης, Βαρδινογιάννης, Μποδοσάκης και πολλοί άλλοι, υπήρξαν ομοτράπεζοι των συνταγματαρχών. Διάφοροι επιχειρηματίες  κυριολεκτικά γιγαντώθηκαν τότε, όπως πασίγνωση αλυσίδα ξενοδοχείων, ο Ανδρεάδης που βρέθηκε με όμιλο πέντε τραπεζών κ.ά.
- Μάλιστα κάποτε επειδή συγκρούστηκαν οι μεγιστάνες μεταξύ τους για το ποιός θα πάρει τα διϋλιστήρια, έγιναν μέχρι απόπειρες πραξικοπημάτων και έκτακτοι ανασχηματισμοί, διότι στη τριανδρία της χούντας ο καθένας υποστήριζε διαφορετικό   εφοπλιστή! 
- Μαύρη σελίδα της χουντικής περιόδου, οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις του δημοσίου για βίαιες  απαλλοτριώσεις και παράδοση της γης με διαδικασίες fast track σε ιδιωτικές εταιρίες, όπως τα  3.000 στρέμματα στην Πάχη Μεγάρων, στον Ανδρεάδη για διυλιστήριο.
Ενώ εκκρεμούσε η υπόθεση στο Συμβούλιο Επικρατείας, οι μπουλντόζες του Ανδρεάδη μπήκαν νύχτα στον ελαιώνα των Μεγάρων, ξ ε ρ ρ ί ζ ω σ α ν   τεράστιο αριθμό ελαιοδέντρων και  γκρέμισαν κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.
Οι Μεγαρίτες ξεσηκώθηκαν με γενική απεργία και συλλαλητήριο 12.000 (!) ανθρώπων και μάλιστα με επιτροπή αγώνα συμμετείχαν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου! Ο αγώνας τους δικαιώθηκε και τα σχέδια Ανδρεάδη - χούντας ματαιώθηκαν... 
       
      “Η χούντα περιφρούρησε ότι πιο σάπιο και άθλιο είχε το σύστημα εξουσίας της μετεμφυλιακής περιόδου. Δεν το ανέτρεψε, το προστάτεψε, βάζοντας τον λαό στο γύψο και σε απίστευτα βάσανα. Η χούντα ήταν εκείνη που επικύρωσε και άρχισε να εξυπηρετεί το προπολεμικό χρέος που είχαν με σκανδαλώδη τρόπο αποδεχτεί οι κυβερνήσεις της ΕΡΕ και της Ένωσης Κέντρου, αλλά λόγω της λαϊκής διαμαρτυρίας καμία κοινοβουλευτική κυβέρνηση δεν μπορούσε να υλοποιήσει. Έγινε με την χούντα από τους πρώτους μήνες που Παπαδόπουλος ανέλαβε τα ινία. Κι αυτό είναι ιστορικό γεγονός, που εύκολα το βρίσκει κανείς στα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ της περιόδου. Με την χούντα ξεκίνησε η σημερινή χρεοκοπία.
Επίσης ο Παπαδόπουλος και η χούντα είχε τους δικούς της "εθνικούς εργολάβους" για τους οποίους έκανε "μεγάλα έργα" με ληστρικούς όρους και έβαζε το κράτος να δανείζεται στο όνομά τους από το εξωτερικό σε συνάλλαγμα. Έτσι καθ' όλη την επταετία η χούντα δανείστηκε στο όνομα της Αρχιρόδον, του Σκαπανέα, της ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ για σκανδαλώδη δημόσια έργα. Όταν μετά το 1972 φαινόταν πια ότι πλησίαζε η πτώση της, η χούντα λεηλάτησε τον χρυσό από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα διαθέσιμα του δημόσιου ταμείου προκειμένου να πληρώσει τα δανεικά σε δολάρια των "εθνικών της εργολάβων". Μόνο και μόνο για να τους προστατεύσει και για να μην βρεθεί άλλη κυβέρνηση να αρνηθεί τις σκανδαλώδεις συμβάσεις και τις πληρωμές. Απ' όλη αυτή την ληστεία ο Παπαδόπουλος απέκτησε μια μεγάλη περιουσία, όπως και πολλοί από τους χουνταίους.
Κι όλα αυτά που αναφέραμε είναι μόνο μια μικρή σελίδα από τα άπειρα σκάνδαλα και την λεηλασία του δημοσίου χρήματος στην οποία επιδόθηκε η χούντα καθ' όλη την επταετία.

Τέλος, αλλά καθόλου τελευταίο, η χούντα ευθύνεται ακέραια για την προδοσία της Κύπρου. Τόσο ο Παπαδόπουλος, όσο και ο διάδοχός του εφάρμοσαν κατά γράμμα το σχέδιο των ΗΠΑ για υπονόμευση της ακεραιότητας της Κύπρου και την ανατροπή του Μακαρίου ώστε να δοθεί η αφορμή στην Τουρκία να εφαρμόσει τον Αττίλα. Από το 1968 η χούντα με σύστημα αποδυνάμωσε τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και την άμυνα της Κύπρου. Σύμφωνα με εντολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Και μόνο γι' αυτό το έγκλημα, η χούντα ήταν και παραμένει ένα από τα πιο αντεθνικά καθεστώτα που πέρασαν ποτέ από αυτό τον τόπο.” (Δ.Καζάκης
blog)
Τα   φ ρ ι χ τ ό τ ε ρ α   ανομήματα της χούντας υπήρξαν ο στραγγαλισμός των ελευθεριών του ελληνικού λαού, με θανατώσεις αντιφρονούντων, με βασανισμούς  και εξευτελισμούς πολιτικών κρατουμένων και  φυσικά η κυπριακή τραγωδία, που εξαιτίας της παρέδωσαν με σκυμμένο κεφάλι την εξουσία.
Έτσι πέρασαν σε δεύτερη μοίρα τα οικονομικά σκάνδαλα και δεν έγινε διερεύνηση όλων. Όμως καί υπήρξαν καί πολλά ήσαν καί τεραστίου μεγέθους και τα ντοκουμέντα αναρίθμητα.
Η χούντα συνέχισε ανελλιπώς τη διαφθορά, τις οικονομικές ατασθαλίες και την ευνοιοκρατία του μετεμφυλιακού κράτους και παρέδωσε "επάξια" τη σκυτάλη στο "πάρτυ" της μεταπολίτευσης.
Κ α ι   έ μ ε ι ν α ν    μ ό ν ο ν   ε π τ ά   χ ρ ό ν ι α   σ τ η ν    ε ξ ο υ σ ί α...
Πηγή: atticanet  & iospress.gr  &  Δημήτρης Καζάκης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου