Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

«Ή θα εμφανιστούν γρήγορα οι φίλοι μας ή όταν θα έρθουν, θα έχουμε πια αφανιστεί.»


To exist is to resist                                                             Στην Παλαιστίνη δεν δοκιμάζεται μόνο η αντοχή του παλαιστινιακού λαού. Κρίνεται επίσης η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά μας. Τα λόγια του Παλαιστίνιου αγωνιστή είναι χαρακτηριστικά: «Ή θα εμφανιστούν γρήγορα οι φίλοι μας ή όταν θα έρθουν, θα έχουμε πια αφανιστεί.»

Ο μεγαλύτερος διανομέας τροφίμων στην Ιρλανδία αποσύρει τα ισραηλινά προϊόντα – εξαπλώνεται γοργά το μποϊκοτάζ στην Ευρώπη

 http://intifadagr.files.wordpress.com/2014/08/121102-bds-oranges_0.jpg?w=300&h=168Κορυφαίοι Ισραηλινοί εξαγωγείς τροφίμων βρίσκονται αντιμέτωποι μ’ ένα πρωτοφανές κύμα ακυρώσεων παραγγελιών από την Ευρώπη -Σκανδιναβία, Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο και Ιρλανδία- ως αποτέλεσμα της πρόσφατης σφαγής  Παλαιστινίων από το Ισραήλ στη Γάζα. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ένα «άτυπο» μποϊκοτάζ, καθώς δεν ανακοινώνεται ως τέτοιο, και είναι αποτέλεσμα της πίεσης των τεράστιων μαζικών διαδηλώσεων σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο κατά τις τελευταίες βδομάδες. Στις βδομάδες και τους μήνες που θα ακολουθήσουν η πρόκληση για τους υποστηρικτές του κινήματος BDS θα είναι να εντείνουν την πίεση στις εταιρείες λιανικής πώλησης να απομακρύνουν τα ισραηλινά προϊόντα και να ανακοινώσουν δημόσια την απόφασή τους αυτή, αλλά και να ενταθούν οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων και για επιβολή κυρώσεων και στρατιωτικού εμπάργκο  στο Ισραήλ.

του Michael Deas
Κορυφαίοι Ισραηλινοί εξαγωγείς τροφίμων βρίσκονται αντιμέτωποι μ’ ένα πρωτοφανές κύμα ακυρώσεων παραγγελιών από την Ευρώπη ως αποτέλεσμα της πρόσφατης σφαγής  Παλαιστινίων από το Ισραήλ στη Γάζα.
Η εταιρεία SuperValu, ο μεγαλύτερος διανομέας τροφίμων στην Ιρλανδία, ανακοίνωσε στα ΜΜΕ της χώρας την περασμένη βδομάδα ότι έχει αποσύρει τα ισραηλινά προϊόντα από τα καταστήματά της.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης  ότι και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έχουν λάβει παρόμοιες αποφάσεις χωρίς να τις ανακοινώσουν δημόσια. Ισραηλινοί εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών έχουν δεχτεί ακυρώσεις από Σκανδιναβία, Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο και Ιρλανδία.
Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ανησυχούν ιδιαίτερα με το γοργά αναπτυσσόμενο καταναλωτικό μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 11 Αυγούστου στην εβραϊκή επιχειρηματική ιστοσελίδα The Marker.
Εκπρόσωπος της Edom, μιας μεγάλης ισραηλινής εταιρείας καλλιέργειας και εξαγωγής φρούτων που διαθέτει εκτεταμένες επιχειρήσεις σε παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη,  δήλωσε στο The Marker:
«Εισαγωγείς από την Ευρώπη μας λένε ότι δεν μπορούν να πουλήσουν τα ισραηλινά προϊόντα…  Ευρωπαίος αγοραστής μου ανέφερε ότι έχει αποκλειστεί από πολλές αλυσίδες στη Δανία και τη Σουηδία, και στη συνέχεια στο Βέλγιο. Το περασμένο Σαββατοκύριακο μου είπε ότι φορτία με μάνγκο που είχαν, ως συνήθως, συσκευαστεί  στην Ολλανδία και αποσταλεί στην Ιρλανδία, επιστράφηκαν με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ισραηλινή παραγωγή… Έχω ακούσει ακόμη για μεγάλους εξαγωγείς από τους οποίους δεν αγοράζουν πια αλυσίδες στη Νότια Γαλλία. Δεν υπάρχει κανένα επίσημο μποϊκοτάζ αλλά όλοι φοβούνται να πουλήσουν ισραηλινά  φρούτα. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι η κατάσταση  δεν θα επιδεινωθεί».
Μεταξύ των υπόλοιπων εξαγωγέων που έδωσαν συνέντευξη για το άρθρο είναι ένας Ισραηλινός καλλιεργητής ροδιών που δηλώνει ότι αναγκάστηκαν να ακυρώσουν  «ολόκληρο το πλάνο εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο» επειδή μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου δεν ενδιαφέρονται πλέον για τα ισραηλινά εμπορεύματα και ότι έχει δεχτεί αντίστοιχα μηνύματα από εισαγωγείς στο Βέλγιο και στη Σκανδιναβία.
Διαβαστε περισσότερα στο Ιντιφάντα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου