Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Μήνυμα αναγνώστριας σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 άρχισαν. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να αναφέρω μερικές πληροφορίες για τους αγώνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Κόροιβος ήταν ο πρώτος καταγεγραμμένος Ολυμπιονίκης. Φούρναρης και αθλητής από την Ηλίδα. Κέρδισε τον αγώνα δρόμου ενός σταδίου, στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 776 π.χ. Είναι οι πρώτοι για τους οποίους έχουμε γραπτά στοιχεία. Ο αγώνας δρόμου ενός σταδίου ήταν το πρώτο και μοναδικό αγώνισμα μέχρι την 13η Ολυμπιάδα.

Οι δισκοβόλοι και ακοντιστές έκαναν τις προπονήσεις τους υπό τον ήχο της μουσικής, για να πετύχουν τον σωστό ρυθμό για τις ρίψεις τους.

Οι αγώνες στην αρχαιότητα είχαν θρησκευτική σημασία. Γινόταν προς τιμήν του Δία, γι΄ αυτό στην αρχαία Ολυμπία δέσποζε ένα τεράστιο άγαλμα του θεού.

Οι επίσημες αποστολές των πόλεων διέμεναν σε πολυτελείς σκηνές, οι δε θεατές κοιμόντουσαν στο ύπαιθρο κάτω από τα δέντρα.

Συμμετοχή στους αγώνες είχαν μόνον οι Έλληνες πολίτες, απαγορευόταν να πάρουν μέρος οι γυναίκες και οι δούλοι. Αποκλειόταν όσες πόλεις ή άτομα είχαν παραβιάσει την εκεχειρία, καθώς και όσοι είχαν διαπράξει φόνο.

Καταργήθηκαν το 393 μ.χ. επί Αυτοκράτορα Θεοδοσίου, αλλά είχαν χάσει την αίγλη τους πολύ καιρό πριν την κατάργησή τους.

Στους σύγχρονους αγώνες για πρώτη φορά συμμετείχαν το 1900 συνολικά 12 γυναίκες στο τένις και στο κολύμπι.

Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση το 1924 και 1928 ήταν ο Αυστριακός Τζόνι Βαισμίλερ ο γνωστός σε όλους μας …. «Ταρζάν».

Μέχρι το 1928 όλα τα μετάλλια τα έδιναν στους αθλητές στην τελετή λήξης. Αρχικά υπήρχαν μόνο δύο μετάλλια το χρυσό και το ασημένιο. Το χάλκινο καθιερώθηκε στους αγώνες του 1908.

Η Ολυμπιακή σημαία έχει πέντε κύκλους, με χρώματα μπλέ, μαύρο, κόκκινο, κίτρινο και πράσινο, επειδή το 1920 που καθιερώθηκε, υπήρχε ένα τουλάχιστον από τα χρώματα αυτά στις σημαίες των χωρών που συμμετείχαν. Σήμερα οι κύκλοι συμβολίζουν τις πέντε ηπείρους του πλανήτη μας.

Δυστυχώς στην εποχή μας, δεν ισχύει εκεχειρία τις ημέρες που γίνονται οι αγώνες, αλλά το αντίθετο. Οι πόλεμοι ακυρώνουν τους αγώνες. Δεν έγιναν αγώνες το 1916 λόγω του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και το 1940 και 1944 λόγω του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Όσο για τα αρνητικά και πικρόχολα σχόλια των «φίλων» μας για την χώρα μας και ιδιαίτερα για το σχόλιο στο twitter, πως μπόρεσαν οι φτωχοί Έλληνες να αγοράσουν μια τόση μεγάλη σημαία, θα ήθελα να τους υπενθυμίσω, ότι στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής, που τότε πραγματικά δεν είχαμε να φάμε, σημαίες είχαμε και ανεβάσαμε την σημαία μας ψηλά στην Ακρόπολη για τα την δουν οι εχθροί και οι φίλοι μας. Ας μην ξεχνάμε ότι τη εποχή αυτή, οι λαοί που σήμερα τολμούν να μας χλευάζουν, συνεργαζόταν με τους φασίστες, για την εξόντωση των γενναίων λαών, όπως είναι ο Ελληνικός.

Όπως τότε καταφέραμε να επιζήσουμε έτσι θα τα καταφέρουμε και σήμερα. Ψηλά το κεφάλι Έλληνες.

Αναγνώστρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου