Ο χάρτης-ντοκουμέντο που παραθέτει σήμερα η "Νέα Κρήτη" στους αναγνώστες της είναι ίσως η πιο παραστατική απόδοση των θηριωδιών που υπέστη η Ελλάδα κατά τη γερμανική ναζιστική κατοχή, την περίοδο 1941-1944.
Η Ελλάδα σήμερα, με αναβαθμισμένη τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τις Γερμανικές Οφειλές, επιχειρεί να φέρει στο προσκήνιο έπειτα από 70 χρόνια αβελτηρίας όλο τον καμβά των απαιτήσεων της από τη γερμανική κατοχή, που έχει βασικά ομαδοποιηθεί σε τέσσερις κατηγορίες:
1) Αναγκαστικό κατοχικό δάνειο,
2) Κλοπή αρχαιολογικών και πολιτιστικών θησαυρών,
3) Καταστροφή βασικών υποδομών της χώρας, βιομηχανία και αγροτική παραγωγή και
4) Ατομικές αποζημιώσεις πολιτών θυμάτων και συγγενών τους από τις ναζιστικές θηριωδίες.
Η τελευταία κατηγορία είναι αυτή που αγγίζει άμεσα τη συλλογική μας μνήμη μέσα από βιώματα, που συγκροτούν τελικά την πλέον ανόθευτη αποτύπωση των καταστροφών που προκάλεσε ο φασισμός στην Ελλάδα.
Ο χάρτης-ντοκουμέντο παρουσιάζει 1.170 μαρτυρικά χωριά και πόλεις της πατρίδας μας. Πρόκειται για 1.170 "κόκκινες κουκκίδες"… Όσο πιο μεγάλη η κουκκίδα τόσο πιο μεγάλη και η καταστροφή της πόλης ή του χωριού. Περιοχές ολοκαυτωμάτων, ομαδικών ή ατομικών εκτελέσεων, καταστροφών και θηριωδιών. Ανάμεσά τους 110 στον αριθμό περιοχές της Κρήτης από το έσχατο δυτικό τμήμα της έως το αντίστοιχο ανατολικό. Κόκκινες κουκκίδες σε έναν χάρτη-ντοκουμέντο, ως πολυεπίπεδη θεματικά απόδειξη πως η Ελλάδα, αναλογικά με τον πληθυσμό και την έκτασή της, πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς χωρίς υπερβολή, αγγίζοντας σε απώλειες υλικές και ανθρώπινες, τηρουμένων των αναλογιών, αυτές της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης.
Ο χάρτης-ντοκουμέντο
Ο συγκλονιστικός και παραστατικός χάρτης εντοπίστηκε σε παλαιοβιβλιοπωλείο και ανατυπώθηκε από το νομικό, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και μέλος του Προεδρείου της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις κ. Σαράντο Θεοδωρόπουλο μετά από τεχνική επεξεργασία που του έκανε το επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κ. Μάρκος Χαρίτος. Ο χάρτης αυτός - που μετά την επανέκδοσή του, με βάση το αρχείο του κ. Θεοδωρόπουλου, παραδόθηκε ως αντίγραφο αλλά και σε ψηφιακή μορφή στις 16 Απριλίου του 2015 στην πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την πρώτη συνεδρίαση της αναβαθμισμένης πλέον Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, μέσα σε ένα έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα - αποτελεί πλέον επίσημο κεφάλαιο της ελληνικής Πολιτείας.
Η πρόεδρος της Βουλής μάλιστα, αποδεχόμενη αυτό το ντοκουμέντο, ανακοίνωσε ότι το Τυπογραφείο της Βουλής των Ελλήνων προτίθεται ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει να ανατυπώσει το χάρτη, με στόχο να διακινηθεί δωρεάν σε όλη την Ελλάδα σε φορείς και σχολεία που θα επιδείξουν ενδιαφέρον για να τον αναρτήσουν, ως ελάχιστη ένδειξη διατήρησης της συλλογικής μνήμης και των δίκαιων ελληνικών απαιτήσεων για τα όσα υπέστη ο τόπος μας κατά τη γερμανική κατοχή.
Να ανατυπωθεί
Η "Νέα Κρήτη", με αφορμή την αναδημοσίευση του σήμερα, έπειτα από σχετική έγκριση του νομικού κ. Σαράντου Θεοδωρόπουλου, από το αρχείο του οποίου ανατυπώθηκε και του τεχνικού επεξεργαστή της κ. Μάρκου Χαρίτου, επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει όλους τους τοπικούς φορείς του νησιού μας, Δήμους, Περιφέρεια Κρήτης, σχολεία όλων των βαθμίδων του νησιού, το Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ Κρήτης, το ΙΤΕ, ιστορικά και ερευνητικά κέντρα της μεγαλονήσου, ώστε να πιέσουν την πρόεδρο της Βουλής να υλοποιήσει άμεσα τη δέσμευσή της για ανατύπωση σε μεγάλη κλίμακα του χάρτη-ντοκουμέντο, ώστε όλοι να τον αναρτήσουν εμφανώς, ως ελάχιστη ένδειξη συνδρομής, ανάδειξης και γνώσης της συλλογικής μας μνήμης και των δίκαιων απαιτήσεών μας, από τη δημοκρατική σήμερα και ενιαία Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Πολύ περισσότερο που μπαίνουμε αυτές τις μέρες στην τελική ευθεία για την 74η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης.
Η Κρήτη
Ο χάρτης-ντοκουμέντο που δημοσιεύουμε απεικονίζει τα 1.170 καταστραφέντα χωριά και πόλεις της χώρας μας. Ο χάρτης αυτός είναι του 1946 και συνόδευε μία από τις πολλές - ίσως και 20 στον αριθμό - εκθέσεις, που το καταταλαιπωρημένο ελληνικό κράτος της περιόδου 1945-1947, συνέταξε και κυκλοφόρησε για να υποστηρίξει τις ελληνικές απαιτήσεις στις εργασίες της διεθνούς συνδιάσκεψης των Παρισίων (1946). Πρόκειται για την έκδοση της Διεύθυνσης Συντονισμού του υπουργείου Κοινωνικής Προνοίας, η οποία συντάχθηκε με επιμέλεια του Δημ. Χ. Καραδήμα και έφερε τον τίτλο "Καταστραφείσαι Πόλεις και Χωρία της Ελλάδος".
Όσα δεν πρέπει να ξεχάσουμε… Βαρύς φόρος αίματος από το νησί μας
1.170 κόκκινες κουκίδες: όσο πιο μεγάλη η κουκίδα, τόσο πιο μεγάλη η καταστροφή. Με την ευχή ο τόπος μας να μη γνωρίσει ποτέ ξανά μία τέτοια καταστροφή, ο χάρτης αυτός συνάμα ανοίγει ξανά με δημόσιο τρόπο τη συζήτηση σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο για το φασισμό, τις οφειλές της Γερμανίας και την ανάγκη η υπόθεση αυτή να πάρει τις διαστάσεις που της αρμόζουν. Το διαχρονικό δηλαδή αίτημα των λαών για την ιστορική μνήμη, την αλήθεια. Η Κρήτη, σε αυτή την αλήθεια, έχει ένα βαρύ φόρο αίματος, καταστροφών και αγώνων για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Οι αμέτρητες κόκκινες κουκκίδες πάνω στο παραστατικό αυτό χάρτη του 1946 είναι απλά η φωτογραφία μιας διαχρονικότητας που δε λησμονούμε...
«Το χρέος μας»
«Η δημοσίευση από την έγκριτη εφημερίδα σας του σπουδαίου αυτού ντοκουμέντου αποτελεί μία σημαντική συνεισφορά στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Ο Χάρτης μιλά από μόνος του: όλη η Ελλάδα ολοκαυτώθηκε πληρώνοντας το βαρύτερο φόρο αίματος και θυσίας για τη συντριβή του ναζισμού και του φασισμού. Κι όμως, 70 χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, η Γερμανία συνεχίζει την καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και κάθε έννοιας ηθικής. Εμείς οι απόγονοι των θυμάτων, που χάσαμε τόσο πρόωρα ή δε γνωρίσαμε καν τους αγαπημένους μας γονείς και συγγενείς αλλά γνωρίσαμε στο πετσί μας την ορφάνια, τη στέρηση και την καταπίεση, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε με πείσμα τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Χρέος της κυβέρνησής μας, να προχωρήσει αποφασιστικά στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και να μεριμνήσει ώστε τα παιδιά μας να μάθουν, μέσα από έργα σαν κι αυτό, την πραγματική ιστορία του πολύπαθου και υπερήφανου τόπου μας. Και τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα!».
Αριστομένης Συγγελάκης, πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου
«Ιστορικό κειμήλιο»
«Ο εν λόγω χάρτης-ντοκουμέντο που δημοσιεύει η έγκριτη εφημερίδα σας αποτελεί ένα ανεκτίμητο ιστορικό κειμήλιο. Αποτυπώνει αναλυτικά τους μαρτυρικούς τόπους στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα που έζησαν τη βαρβαρότητα του Γερμανού κατακτητή.
Ένα τόσο σημαντικό κειμήλιο δεν πρέπει να μένει στην αφάνεια. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την Πολιτεία, από την αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει να διδαχθεί στα σχολεία μας αλλά συνάμα να προωθηθεί σε διεθνή όργανα και οργανισμούς ως ένα πρόσθετο τεκμήριο στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Ως Δήμος Βιάννου δεν πρόκειται να αφήσουμε έτσι το θέμα των επανορθώσεων μέχρι να έρθει η δικαίωση!».
Παύλος Μπαριτάκης, δήμαρχος Βιάννου
«Να αναδειχθεί»
«Ο χάρτης αυτός αποτελεί ένα σημαντικό ντοκουμέντο και χαιρετίζουμε τις προσπάθειες ανάδειξής του από την εφημερίδα σας.
Θα πρέπει να αναδειχτεί δεόντως ένα τέτοιο κειμήλιο που βοηθά στην ιστορική μας μνήμη. Πρέπει να αναδειχθεί ο χάρτης στα σχολεία όχι μόνο στους μαρτυρικούς δήμους αλλά σε όλη τη χώρα. Θα ήταν ό,τι το καλύτερο να ενημερωθεί, ευαισθητοποιηθεί και κινητοποιηθεί ειδικά η σχολική κοινότητα για το μεγάλο θέμα των γερμανικών καταστροφών και δεινών στη χώρα μας. Υπάρχει μια σημαντική πρωτοβουλία της Βουλής. Θα πρέπει από εδώ και πέρα να υπάρξει ένας ακόμα καλύτερος συντονισμός».
Μανόλης Καλλέργης, δήμαρχος Ανωγείων
«Ευαισθητοποίηση όλων»
«Πολύ θετική και αξιέπαινη η δημοσίευση του εν λόγω χάρτη. Είμαστε πάγια υπέρ κάθε προσπάθειας ανάδειξης του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων και ο βασικός γνώμονας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Διότι, το θέμα των αποζημιώσεων γενικότερα δεν είχε προβληθεί σωστά. Για να το πούμε απλά, δυστυχώς είχε περάσει στα ψιλά...
Πρέπει λοιπόν να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία. Να τους δείξουμε, να κάνουμε σαφές πως είναι ένα υπαρκτό, χειροπιαστό θέμα και όχι ένα ζήτημα φιλολογικών συζητήσεων σε θεωρητικό επίπεδο...
Εμείς από την πλευρά μας ως Δήμος Κανδάνου-Σελίνου καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια. Συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις, διοργανώνουμε εκδηλώσεις ανάδειξης του θέματος».
Αντώνης Περράκης, δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου
«Τη θυσία πρέπει να τη δικαιώσουμε»
Σύμφωνα με τον κ. Σαράντη Θεοδωρόπουλο, ο χάρτης έχει ήδη αναρτηθεί στην αίθουσα που συνεδριάζει η επιτροπή της Βουλής με απόφαση της προέδρου, ενώ και Γερμανοί βουλευτές που τον βλέπουν συγκλονίζονται αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της φρίκης του Ναζισμού.
Μάλιστα, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη, ο δικηγόρος Σαράντος Θεοδωρόπουλος, έστειλε ένα μήνυμα: «Τη θυσία πρέπει να τη δικαιώσουμε», τόνισε…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου