Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Το γερμανικό ράιχ τώρα θέλει και τον... ευρω-στρατό του!

Του Γιώργου Δελαστίκ

Ακαριαία αντέδρασε η βρετανική κυβέρνηση. Αντιθέτως, η γαλλική κυβέρνηση υποκρίθηκε ότι το θέμα καθόλου δεν την αφορά. Οσο για τους Αμερικανούς, αυτοί δεν πέρασαν ούτε την είδηση ούτε καν στις εφημερίδες. Μόνο στη Γερμανία έγινε πρώτο θέμα.

Σε τι αναφερόμαστε; Στην πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόταση που έκανε στη γερμανική δεξιά εφημερίδα «Βελτ αμ Ζόντακ», να δημιουργηθεί κοινός στρατός της ΕΕ. «Η εικόνα της Ευρώπης έχει δεχθεί πολλαπλά πλήγματα και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής κανένας δεν φαίνεται να μας παίρνει στα σοβαρά», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν και συνέχισε: «Μια τέτοια στρατιωτική δύναμη θα μας επέτρεπε να θέσουμε τις βάσεις μιας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και μιας ενιαίας πολιτικής ασφάλειας... Ένας στρατός που θα ήταν κοινός για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα περνούσε ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι μιλάμε σοβαρά όταν αυτό αφορά την προστασία των ευρωπαϊκών αξιών».

 
Είναι προφανές ότι ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος της Κομισιόν στο θέμα αυτό δεν μιλούσε παρά έχοντας έλθει σε συνεννόηση εκ των προτέρων με τους Γερμανούς. Δεν απηχούσε τις συζητήσεις για τον ευρωπαϊκό στρατό που γίνονται στο Λουξεμβούργο -το οποίο άλλωστε έχει όλους και όλους... 900 (!) στρατιωτικούς και μάλιστα μόνο επαγγελματίες! Πρωτοσέλιδο χθες το θέμα του ευρωπαϊκού στρατού στη «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», τη σοβαρότερη δεξιά εφημερίδα της Γερμανίας. «Η Μέρκελ ανοιχτή για ευρωπαϊκό στρατό» ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ, το οποίο μας πληροφορεί: «Κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε στο Βερολίνο ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συμμερίζεται την άποψη πως είναι καλό ''που υπάρχει μια εμβαθυνόμενη στρατιωτική συνεργασία στην Ευρώπη''».

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ έσπευσε να δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα «Τάγκεσπιγκελ» όπου μεταξύ άλλων δήλωσε: «Υπάρχουν νέοι κίνδυνοι και απειλές κατά της ευρωπαϊκής μας ειρηνικής τάξης πραγμάτων» που απαιτούν «κατάλληλες προσαρμογές». Φρόντισε, πάντως, ο Στάινμαγερ να χαρακτηρίσει τον ευρω-στρατό «μακροπρόθεσμο στόχο» για να καθησυχάσει τους Αμερικανούς, τους Ρώσους, τους Αγγλους, τους Γάλλους ότι το Τέταρτο Ράιχ δεν έχει ήδη στα σκαριά τον ευρω-στρατό του.

Μάλιστα, έβαλε τον εκπρόσωπο των σοσιαλδημοκρατών βουλευτών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Νιλς Ανεν να δηλώσει ότι λαμβανομένης υπόψη της παρούσης σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, η ίδρυση ευρωπαϊκού στρατού «δεν είναι καθόλου κατάλληλη πρόταση». Είχε προηγηθεί, αμέσως μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης του Γιούνκερ, η εξαιρετικά δημοφιλής υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, η δεξιά Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν, η οποία είπε στη γερμανική κρατική ραδιοφωνία: «Το μέλλον μας ως Ευρωπαίων θα είναι κάποτε ένας ευρωπαϊκός στρατός». Χαρακτήρισε μάλιστα «απόλυτους πρωτοπόρους» στο θέμα αυτό τους Ολλανδούς, επειδή μια ολλανδική ταξιαρχία βρίσκεται ήδη υπό... γερμανική διοίκηση! Αυτό αποκαλύπτει βεβαίως τι εννοούν οι Γερμανοί όταν μιλούν για ευρω-στρατό! Χωρίς να διστάσει καθόλου, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος σε θέματα άμυνας του αριστερού κόμματος Ντι Λίνκε, Κριστίνε Μπούχολτς, κατήγγειλε ευθέως ότι «η πρόταση του Γιούνκερ στρέφεται μονοσήμαντα εναντίον της Ρωσίας» και ότι συνιστά προσφορά στην κλιμάκωση της έντασης και όχι στην αποκλιμάκωση.

Οσον αφορά τους Πράσινους, αυτοί μέσω της προέδρου τους Ζιμόνε Πέτερ δήλωσαν ότι εφόσον υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες-μέλη της ΕΕ γύρω από τα σενάρια στρατιωτικών επεμβάσεων, είναι πολύ πρόωρο να συζητηθεί το θέμα ενός ευρωπαϊκού στρατού, πριν διαμορφωθεί ενιαία εξωτερική και αμυντική πολιτική της ΕΕ. Αυτά σε σχέση με το εσωτερικό της Γερμανίας. Στο εξωτερικό, όπως προαναφέραμε, μόνο το Λονδίνο αντέδρασε ακαριαία.

Οχι μόνο επειδή οι Βρετανοί λειτουργούν πάντα ως εκπρόσωποι των Αμερικανών στην Ευρώπη, αλλά κυρίως επειδή έχουν σε δύο μήνες βουλευτικές εκλογές και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον καθόλου βέβαιο δεν είναι πως θα αναδειχθεί νικητής των εκλογών. Ετσι, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε χωρίς περιστροφές: «Η θέση μας είναι κρυστάλλινη. Η άμυνα είναι εθνική ευθύνη, όχι της ΕΕ. Δεν υφίσταται προοπτική αλλαγής αυτής της θέσης μας και δεν υφίσταται προοπτική ευρωπαϊκού στρατού». Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου σημειώνουν επίσης σε προχθεσινό δημοσίευμά τους: «Ο κ. Κάμερον έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει τους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα του ότι η Βρετανία ''ποτέ δεν θα υποστηρίξει'' οποιαδήποτε μορφή ενός στρατού της ΕΕ». Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι όσο η Δεξιά κυβερνά τη Βρετανία, δεν θα συμμετάσχει στον γερμανικό ευρω-στρατό. Αν όμως στις εκλογές του Μαΐου επικρατήσουν οι κεντροαριστεροί Εργατικοί, οι οποίοι είναι γερμανόφρονες, τι θα γίνει; 
Πηγή: ethnos.gr
πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου