Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Σε άθλιο πολιτικό καφενείο για το φιλοθεάμων κοινό η Βουλή χθες.









του Δημήτρη Καζάκη

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή απέδειξε ότι η νέα κυβέρνηση, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες, βλέπει τον κοινοβουλευτισμό σαν μια πρόζα για το φιλοθεάμων κοινό. Άλλωστε έτσι όπως καταντήσανε την Βουλή, μετά από τέτοια απαξίωση όλα αυτά τα χρόνια, μόνο για πρόζα προσφέρεται. Αφού πλέον δεν έχει ούτε καν την αρμοδιότητα να ψηφίζει, έστω τυπικά, για τις συμφωνίες που κλείνει η κυβέρνηση ερήμην και πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού.
Αναγνωρίζουν στους θεσμούς ρόλο πολιτικά κυρίαρχου στην Ελλάδα.
Η πρωτοβουλία για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ήταν της κυβέρνησης. Ο λόγος υποτίθεται ότι αφορούσε στην ενημέρωση του σώματος από τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. ...

Ο λόγος από μόνος του, είναι άκρως προκλητικός. Η κυβέρνηση έρχεται στο σώμα για να πει ότι έχει κλείσει συμφωνία με τους Θεσμούς, δηλαδή με ξένα κέντρα, αλλά δεν θεωρεί - επειδή έτσι γουστάρει - ότι είναι αναγκαία η ψήφος της Βουλής. Έτσι η χώρα θα κινηθεί, τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο, στο δρομολόγιο που καθόρισε η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, χωρίς ούτε καν να πέφτει λόγος στη Βουλή.
Με τη νομικοπολιτική λογική της χούντας.
Όποιος νομίζει ότι μ' αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η δήθεν καταγγελία της στο μέλλον, είναι επικίνδυνα αφελής. Αν ήταν έτσι, τότε η κατάλυση της Βουλής από την χούντα το 1967, διευκόλυνε την καταγγελία του κολοβού κοινοβουλευτισμού της μετεμφυλιακής περιόδου. Αυτό άλλωστε ισχυριζόταν η ίδια η χούντα, η οποία επικαλέστηκε γνωματεύσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας για να υποστηρίξει ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία ήταν επικίνδυνη για το λαό και τη χώρα, λόγω φυαλοκρατίας και κομμουνιστικού κινδύνου.

Αυτές είναι οι παραβιάσεις του Διεθνούς και Εθνικού Δικαίου που διεπράχθησαν σε βάρος της χώρας μας


Σχόλιο ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ Ε.ΠΑ.Μ.: Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μοναδικό ντοκουμέντο γνώσης, που περιλαμβάνει τις πιο βασικές παραβιάσεις του Διεθνούς και Εθνικού Δικαίου που έγιναν στην Πατρίδα μας, από την ημέρα που "εισέβαλαν" οι Δανειακές Συμβάσεις και τα Μνημόνια στην Πατρίδα μας.
Επίσης ο συγγραφέας με την ταυτοποίηση των παραβιάσεων, ταυτόχρονα προετοιμάζει και προτείνει και ανάλογο κατηγορητήριο για όλους τους υπεύθυνους εντός και εκτός της Ελλάδας  που έπληξαν βάναυσα τη χώρα μας με τη σωρεία των αναφερομένων παραβιάσεων.
Με αυτήν την έννοια το παρακάτω κείμενο είναι από τα πλέον χρήσιμα για τον κάθε Δημοκράτη- Πατριώτη.
του Κώστα Κούστα
Ο Ελληνικός λαός παρακολουθεί με ενθουσιασμό μια νέα κατάσταση να εξελίσσεται στα πλαίσια των κινήσεων της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπου διαφαίνεται βαθιά ρήξη με τις πολιτικές που ακολούθησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις της τελευταίας πενταετίας.
Όμως, επειδή έχουμε βιώσει στο παρελθόν παρόμοιες εξάψεις ενθουσιασμού από τον λαό...
για να βρεθεί αργότερα προδομένος και απογοητευμένος, καλό θα ήταν να είμαστε όλοι ενήμεροι για το ποια είναι τα ισχυρά χαρτιά της Ελλάδας που δεν επιτρέπουν κωλοτούμπες από αυτή την κυβέρνηση.
Οι Ελληνικές κυβερνήσεις διέπραξαν ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ με βάση το ΕΥΡΩΠΑΪΚΌ και το ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ενώ τα όργανα της ΕΕ (Εurogroup - EΚΤ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΗΓΕΤΩΝ ΕΕ) παρανομούν με την συγκρότηση της ΤΡΟΙΚΑΣ και την επιβολή των μνημονίων παραβιάζοντας την ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ και την ΧΑΡΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ του ΟΗΕ!
Τα μνημόνια των «ελληνικών κυβερνήσεων» με την Τρόικα, είναι όχι απλά παράνομα, αλλά επί της ουσίας αυτοδίκαια άκυρα! Αυτό πρέπει να έχει η κυβέρνηση ως θέση συνεπικουρούμενη από το δικαίωμα αποζημίωσης για τη βλάβη που μας προκάλεσε η ΕΕ, η Τρόικα και οι υπάλληλοί τους.
Απόφαση ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
Το Ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο εξέδωσε ψήφισμα, το οποίο μάλιστα συνηγορείται από την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων και την Επιτροπή Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο αναφέρεται πως ότι εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία ως μνημονιακή πολιτική τα τέσσερα τελευταία χρόνια, καθώς και οι σχετικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και η δράση της Τρόικας παραβιάζουν το πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δηλαδή τις συνθήκες ίδρυσής της).
Ακύρωση μνημονιακών συμβάσεων:
Τα άρθρα 48-52 της Σύμβασης της Βιέννης του ΟΗΕ αναφορικά με το Δίκαιο των Συνθηκών προβλέπουν την ακύρωση μιας συνθήκης εφ’ όσον χρησιμοποιήθηκε δόλος, υπήρξε σφάλμα, απειλή κατά εκπροσώπου του κράτους κλπ.
Το άρθρο 41.παρ.3 του Χάρτου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. αναφέρει: “Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αποκατάσταση εκ μέρους της Ένωσης, της ζημίας που του προξένησαν τα θεσμικά όργανα ή οι υπάλληλοι της κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με τις γενικές αρχές που είναι κοινές στα δίκαια των Κρατών-Μελών“

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΚΒΙAΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ ΔΙΠΛΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ


                                                                                        



Toυ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ*

Ευθεία απειλή προς την κυβέρνηση και επίδειξη πυγμής των Ευρωπαίων ήταν το σημαντικότατο προχθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters βάσει του οποίου «η Ελλάδα μπορεί να εισάγει εναλλακτικά μέσα πληρωμών, παράλληλα με το ευρώ, για ορισμένες εσωτερικές πληρωμές, αν η συμφωνία ‘’μεταρρυθμίσεις’’ έναντι μετρητών με τους πιστωτές δεν εξασφαλιστεί σύντομα». Οι πληροφορίες αποδίδονται σε αξιωματούχους της ευρωζώνης.
Το σκεπτικό του νέου αυτού σχεδίου ξεκινάει από την πρόθεση της κυβέρνησης να εξοφλήσει πλήρως και εγκαίρως τη δόση στο ΔΝΤ της 9ης Απριλίου, που ανέρχεται σε 458 εκ. ευρώ(ή 360 εκατ. Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα-ΣΔΡ), όπως ξεκαθάρισε η κυβέρνηση την Παρασκευή το μεσημέρι, αποδεικνύοντας έτσι ότι αναφορές τόσο του υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις Ευκλ. Τσακαλώτου περί ρήξης ήταν λεονταρισμοί. Τσάμπα Μαγκιά πούλαγαν οι υπουργοί του Συριζα! 
Η κυβέρνηση ούτε καν εξετάζει το ενδεχόμενο παύσης, ακόμη και ολιγοήμερης καθυστέρησης των πληρωμών επί του δημοσίου χρέους, όπως φάνηκε με διορθωτική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Η πρόθεση της ωστόσο προσκρούει στην άρνηση των Ευρωπαίων να εγκρίνουν τις δόσεις των δανείων, σε μια κυνική προσπάθεια να αναγκάσουν την κυβέρνηση να υιοθετήσει αντιλαϊκά μέτρα που ως γνωστόν είναι άμεσης απόδοσης. 
Έτσι, παραμένει άγνωστο κατά πόσο θα γίνου δεκτά αύριο από τις Βρυξέλες όσα μέτρα συμφωνήθηκαν Παρασκευή πρωί στο γραφείο του Τσίπρα. 
Με βάση την κυβέρνηση πρόκειται για 18 μέτρα που αφορούν κυρίως την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και έσοδα από άδειες στα ΜΜΕ( εξηγείται έτσι η συκοφαντική επίθεση του Βήματος στο Γ. Κατρούγκαλο), ενώ από την εφαρμογή τους αναμένονται έσοδα 3,2 δις ευρώ. 

Ελλάδα και Δανειστές: Ποιος σώζει ποιον;

Κλείνοντας έναν χρόνο από την δημοσίευση της πολιτικής διλογίας «ΟΥΣΤ», τα μέλη του Ε.ΠΑ.Μ. Πάτρας που πήραν την πρωτοβουλία να ασχοληθούν με την δημιουργία πολιτικών βίντεο - ντοκιμαντέρ, θέλουν να ευχαριστήσουν όσους στήριξαν αυτή την προσπάθεια, με ένα ακόμα ουσιαστικό βίντεο...

Το πολιτικό μας σύστημα, στο σύνολό του έχει καταφέρει να μας εξουσιάζει με υποσχέσεις σε όλες τις αποχρώσεις: πράσινες, μπλε, κόκκινες, που φωτίζουν για λίγο την σκέψη μας και μετά χάνονται στο σκοτάδι, για να ακολουθήσει το «σκληρό ροκ» προς την κοινωνία μας…

Ας απολαύσουμε για λίγο λοιπόν, αυτό το σκληρό ροκ και τα πολιτικά πυροτεχνήματα, όχι στην ζωή μας, αλλά σε αυτό το απίθανο βίντεο με τίτλο: «ΠΟΙΟΣ ΣΩΖΕΙ ΠΟΙΟΝ;», που αποτελεί και το τελικό ξεκαθάρισμα των όσων ζούμε από το 2010 μέχρι και σήμερα…

Με Αγάπη στην Πατρίδα και τον Άνθρωπο...
 https://www.youtube.com/watch?v=1bmq09HGh64

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Δ.Καζάκης: «Η χώρα ζει έναν πραγματικό στραγγαλισμό»

Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρ 2015
Ο οικονομολόγος-αναλυτής & ιδρυτικό μέλος του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.) Δημήτρης Καζάκης στον Maximum 93.6 FM & την εκπομπή του Δημήτρη Κολιού «Ξυπνήστε γιατί Χανόμαστε» στις 26 Μαρτίου 2015 :

«Η χώρα ζει έναν πραγματικό στραγγαλισμό» .                                                                                                                            https://www.youtube.com/watch?v=PQyMIRpYhnM#t=1025

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Το Aριστείον Μπαλτά

του Στάθη

Συγκινητικός ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς στις θεσμικές -ως υπουργός- και επιστημονικές παροτρύνσεις τους προς τους καθηγητές και τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης για το νόημα της Επανάστασης του 1821 και τους τρόπους εορτασμού της επετείου. Γενναίος ο κ. Υπουργός, επισημαίνει εκ προοιμίου τον κίνδυνο αυτές οι επέτειοι να ’ναι αμφίκοπες, δηλαδή σχολαστικές και στείρες ή ένας ανούσιος πανηγυρικός. Προσέτι, ακόμα πιο γενναίος ο κ. Μπαλτάς, προτρέπει τους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιήσουν τις σκέψεις του κατά την κρίση τους κι όχι υποχρεωτικώς.

Ευφυής πρόνοια καθότι ο κύριος Μπαλτάς αποφαίνεται ότι «η ελληνική επανάσταση υπήρξε τέκνο του διαφωτισμού». Μόνον; Δεν υπήρξε στις γενεσιουργές αιτίες της Επανάστασης η λαϊκή ιδιοπροσωπία; Δεν υπήρξε η λαϊκή παράδοση, οι θρύλοι του μαρμαρωμένου βασιλιά; Δεν υπήρξε η κλεφτουριά; Ούτε η κιβωτός των κοινοτήτων με τα εκκλησιαστικά κολλυβογράμματα;...

Ηταν η «ελληνική επανάσταση τέκνο του διαφωτισμού» ορφανή απ’ τις προγενέστερες επαναστάσεις, ήδη απ’ τις αρχές του 1600, όπως η εξέγερση του Διονυσίου του Σκυλόσοφου, ή αργότερα του Κατσαντώνη, ή των Ορλοφικών; Μόνον με τον διαφωτισμό έχει να κάνει η Επανάσταση, ούτε με τον θρήνο της Αλωσης; ούτε με τους χιλιάδες νεομάρτυρες; Και ο Ρήγας τέκνο του διαφωτισμού, και η Φιλική Εταιρεία στο φως του διαφωτισμού στημένη, άμοιροι ήταν όλης της υπόλοιπης ιδιοσυστασίας του Γένους; Δεν γνώριζαν από δημοτικά τραγούδια; Γιατί τέτοια αιδώς, κύριε Υπουργέ, για τη λαϊκή καταγωγή της Επανάστασης; Ποιος μαρξιστής ιστορικός δεν τονίζει και τις δύο μήτρες του 1821, τα πάθια της σκλαβιάς τόσον, όσον και τον διαφωτισμό; Ποιος δεν επισημαίνει τον εθνικό και κοινωνικό της χαρακτήρα; Πριν να καζαντίσουν οι έμποροι «και να φέρουν τα βιβλία», που έλεγε ο Κολοκοτρώνης, τι ήταν οι πατεράδες τους; Αγνώστου ταυτότητος αντικείμενα που σέρνονταν στις φιλόξενες εκτάσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;

Αλλά αμέσως παρακάτω λέτε: «Ολες οι επαναστάσεις, όπως και η ελληνική, δημιούργησαν σε μεγάλο βαθμό τους λαούς που τις έκαναν». Προφανώς εννοείτε τους υπηκόους (οποιουδήποτε) που με την επανάσταση αναβάθμισαν τους εαυτούς τους σε πολίτες, οργανώθηκαν σε έθνος, απέκτησαν αυτεξούσιο και ενίοτε επέβαλλαν τη λαϊκή κυριαρχία, διά της δημοκρατίας, καθώς και την εθνική ανεξαρτησία. Και γιατί δεν τα λέτε έτσι; Γιατί λέτε ότι η επανάσταση δημιούργησε τον λαό της; Πριν λαός δεν υπήρχε; Ανεξαρτήτως της πολιτικής του κατάστασης, λαός δεν ήταν

εκείνος που εν τέλει έκανε την Επανάσταση; Εκτός κι αν η Επανάσταση ήταν η κότα και ο λαός το αυγό, όπως συνέβη με την Αμερικανική Επανάσταση (που γέννησε ένα έθνος), αλλά δεν συνέβη ούτε με την αγγλική ούτε με τη γαλλική, που τις έκαναν ο αγγλικός λαός και ο γαλλικός λαός, όπως άλλωστε ο ελληνικός λαός έκανε την ελληνική.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ένα όνειρο των Ναζί που έγινε πραγματικότητα


Το γερμανικό μοντέλο
Στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα η Γερμανία δεν υπήρχε ως ένα ενιαίο κράτος. Ως εκ τούτου, όταν ξέσπασε ο Παγκόσμιος Πόλεμος, μόλις 50 χρόνια πριν από αυτόν η Γερμανία είχε εισέλθει πανηγυρικά στην αρένα των ευρωπαϊκών κρατών. Μια τρελή κούρσα γρήγορα έγινε ένα φεουδαρχικό, άγριο κρατικομονοπωλιακό καπιταλιστικό καθεστώς και τα προβλήματα της εσωτερικής κατασκευής ενός ομοσπονδιακού κρατικού ελέγχου έγιναν εφαλτήριο για τη δική της περιοχή επιρροής στο εξωτερικό. Μόλις ανακατασκεύασαν την ίδια τους τη χώρα, οι Γερμανοί ιμπεριαλιστές πίστεψαν ότι το ομοσπονδιακό μοντέλο τους, θα ίσχυε και για το οικονομικό τους περιβάλλον. Οι ίδιοι προσπάθησαν να «πείσουν» και τους άλλους. Να «πείσουν» για τον φεντεραλισμό τους, τον διεθνή φεντεραλισμό, ή τουλάχιστον τον ευρωπαϊκό. Ο πανγερμανισμός προέκυψε επειδή εκτός των συνόρων είχαν ενοποιηθεί οι Γερμανοί από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα. Οι χώρες που έμειναν έξω από τα λείψανα της Αυστρο-ουγγρικής και της τσαρικής αυτοκρατορίας είχαν αποδεκατισθεί από την μπολσεβίκικη επανάσταση του 1917 και ήταν πολύ αργά για την γερμανική ατμομηχανή να ασχοληθεί με αυτές. Ήθελαν να ενώσουν την Γερμανία όπως ήταν πριν αρχίσει ο XVII αιώνας. Είναι γνωστό ότι οι Γερμανοί ιμπεριαλιστές, πάντα γενναιόδωροι, εξέφρασαν την προθυμία τους να «μοιραστούν» με άλλους τα επιτεύγματα και την πρόοδο τους, πριν και μετά το 1933.
Τα ευρωπαϊκά σχέδια ολοκλήρωσης παραμένουν άθικτα, ενώ αυτοί ισχυρίζονται ότι παραμένει η εθνική κυριαρχία των κρατών μελών της Ευρώπης. Δεν ήταν μια προσθήκη, αλλά μια ολοκλήρωση. Παρουσιάζουν τα σχέδιά τους στο εξωτερικό όχι ως ιμπεριαλιστική επέκταση, αλλά ως ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Στο μέλλον που ονειρεύονταν θα υπήρχε η ναζιστική Ευρώπη, στην οποία θα έκαναν κουμάντο οι εταίροι των αφεντικών και των υπαλλήλων. Γι 'αυτό στην προπαγάνδα τους σε όλο το Β' Παγκοσμίο Πόλεμο, αφιερώνουν τεράστιες προσπάθειες για να πείσουν την υπόλοιπη Ευρώπη ότι η γερμανική οικονομική πρόοδος, των υποδομών, των μεταφορών και γενικότερα της οικονομίας ήταν πολύ καλύτερη από ό, τι στην υπόλοιπη Ευρώπη και κατά συνέπεια, η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει το γερμανικό μοντέλο. Και παραπέρα ότι οι Γερμανοί ήταν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι που θα έπρεπε να ενδιαφερθούν για αυτή την ολοκλήρωση. Το σχέδιο του Χίτλερ για τη δημιουργία μιας ενιαίας πολιτικής οντότητας στην Ευρώπη και η ανάγκη του για υποστήριξη βρήκαν ως λύση την κατάληψη των ευρωπαϊκών χωρών. Πολλά βασικά στοιχεία της ναζιστικής φιλοσοφίας ήταν όλα μέρος της σκέψης του ευρωπαϊκού «ιδεώδους».
Σε έργα που γράφηκαν από τους Ναζί υπάρχουν ισχυρισμοί ότι τα μελλοντικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας έπρεπε να διασφαλίζουν ότι το έδαφός τους δεν έχει δεσμευτεί με πράξεις ασυμβίβαστες με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Το 1943 σε ένα σημείωμα σχετικά με την ίδρυση μιας ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, ο Cecile von Renthe-Fink (http://goo.gl/KrYTN8), διπλωμάτης του Χίτλερ, πρότεινε τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, η οποία θα είχε ένα ενιαίο νόμισμα, κεντρική τράπεζα στο Βερολίνο, μια περιφερειακή αρχή, μια εργασιακή πολιτική και τα μέλη της θα δεσμεύονταν με οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες. Υποστήριξε ότι τα ευρωπαϊκά έθνη θα είχαν μια κοινή ανάπτυξη, καθώς επίσης ότι η Γερμανία ήθελε να ενώσει την Ευρώπη σε μια ομοσπονδία και διακήρυξε ότι δεν υπήρχε πρόθεση η Γερμανία να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών: «Το μόνο που απαιτείται είναι τα ευρωπαϊκά κράτη να είναι πιστά και φιλο-ευρωπαϊκά μέλη της κοινότητας και να εργάζονται εθελοντικά στο έργο τους [...] Ο σκοπός μας, μια ευρωπαϊκή συνεργασία που θα προωθήσει την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των ευρωπαϊκών κρατών και των πληθυσμών τους. Δεν θα κυριαρχεί ένα κράτος ή μια ομάδα κρατών έναντι των υπολοίπων, ούτε θα καθορίζουν τις σχέσεις της συμμαχίας, αλλά θα υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και όχι οι αυτοκρατορικές μέθοδες της προηγούμενης εποχής.»

Τι είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM..

Αποτέλεσμα εικόνας για ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας* Από την 1η Ιουλίου 2013, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) είναι ο μοναδικός και μόνιμος μηχανισμός για την αντιμετώπιση των νέων αιτήσεων για οικονομική ενίσχυση από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.
Σύντομη και περιεκτικότατη περιγραφή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) - Europian Stability Mechanism (ESM).
Είναι ο νέος μόνιμος μηχανισμός που θα χρηματοδοτεί κράτη που δεν μπορούν να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες (ουσιαστικά τις τράπεζές τους).
Είναι Κράτος εν κράτει με δυνατότητα να αποκτά περιουσία. Περιουσία των κρατών και των τραπεζών. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως θα μπορεί να αποκτά την περιουσία και των ιδιωτών. Αυτό θα γίνεται μέσω των κόκκινων δανείων που θα υποθηκεύουν/τιτλοποιούν οι τράπεζες για να χρηματοδοτηθούν από τον ΕΜΣ καθώς και από τις οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο που θα υποθηκεύει/τιτλοποιεί το δημόσιο για την χρηματοδότησή του.
Ο ΕΜΣ επιπλέον έχει δυνατότητα να διακινεί ομόλογα και τίτλους στην χρηματοπιστωτική αγορά σαν ένα σούπερ αρπακτικό των αγορών (τα γνωστά μας Hedge Funds). Θυμόσαστε το σκάνδαλο με το δομημένα ομόλογα; Περιμένετε να το δείτε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Τέλος τα περιουσιακά στοιχεία και τα στελέχη του ΕΜΣ έχουν πλήρη ασυλία από κάθε δικαστική διαδικασία!!!
Τα κράτη δεν θα έχουν ούτε καν την δυνατότητα να διερευνούν τον τρόπο λειτουργίας του!!!
Φυσικά moratorium, επαναδιαπραγματεύσεις και άλλες τέτοιες ιστορίες είναι μόνο για να λέγονται στους αγρίους ιθαγενείς του εκάστοτε κράτους.

Αυτό δυστυχώς είναι νέο όραμα για μία ενωμένη φασιστική Ευρώπη. Το όραμα του Χίτλερ "επιτέλους" υλοποιείται!!!

Αυτόν το εφιάλτη ΠΡΕΠΕΙ να τον ανατρέψουμε όσο είναι νωρίς ακόμα και δεν έχει εγκατασταθεί πλήρως το νεοφεουδαρχικό σύστημα που στήνουν.                                   https://www.youtube.com/watch?v=Ij5qHABDQ8w

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

"Απεχθές" ή "επονείδιστο" (odious) χρέος και πτυχές του

του Καλλίνικου Νικολακόπουλου
Διεθνώς υπάρχουν τρεις κύριες προσεγγίσεις, εξετάζοντας τη νομική φύση του δημόσιου χρέους και την αδυναμία αποπληρωμής του.
Η πρώτη προσέγγιση, υιοθετούμενη από το ΔΝΤ και αγγλόφωνους θεωρητικούς, αντιμετωπίζει το χρέος ως μία συνηθισμένη εμπορική σχέση, με εφαρμογή διατάξεων του πτωχευτικού δικαίου, εξασφάλιση των συμφερόντων των πιστωτών-δανειστών και υποχρέωση των κρατών στη λήψη αναγκαίων-απαραίτητων μέτρων για την εξασφάλιση αποπληρωμής του.
Η δεύτερη επικρατέστερη προσέγγιση, δέχεται το δικαίωμα κρατών άρνησης-αναστολής πληρωμής του χρέους, με επίκληση της ‘κατάστασης ανάγκης’, που υιοθετήθηκε και από την ‘Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου’ του ΟΗΕ (1980, 1983) και από το ‘Διεθνές Δικαστήριο’ της Χάγης. Τα κράτη, μέσα στα πλαίσια άσκησης κρατικής κυριαρχίας, μπορούν  να αρνηθούν την αποπληρωμή δανείων, ως μόνο...
τρόπο επιτυχίας εξασφάλισης των ζωτικών τους συμφερόντων έναντι άμεσων και επικείμενων κινδύνων. Έτσι, η Αργεντινή κήρυξε κατάσταση ‘έκτακτης ανάγκης στην κοινωνική, διοικητική, οικονομική και συναλλαγματική πολιτική’ αναστέλλοντας την πληρωμή του εξωτερικού χρέους και με επαναδιαπραγμάτευσή του επέτυχε διαγραφή 70% της αξίας του, που θεωρήθηκαν σύννομες κατά το διεθνές δίκαιο από εθνικά/διεθνή δικαστήρια.
Η τρίτη ριζοσπαστική προσέγγιση, αναφέρεται ιστορικά στη διαγραφή των τσαρικών χρεών από τη Σοβιετική Ένωση το 1921, γιατί ‘κανένας λαός δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει  την αξία αυτών των αλυσίδων που ο ίδιος ο λαός φορούσε στη διάρκεια των αιώνων’ (Β.Ι.Λένιν). Μεταπολεμικά αναδείχθηκε το αίτημα των χωρών του τρίτου κόσμου για διαγραφή των χρεών τους, κινούμενο στο πλαίσιο του κινήματος για δικαιότερη διεθνή οικονομική τάξη, που υιοθετήθηκε από την Καθολική Εκκλησία (1980) και από την ‘Αρμοστεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα’ του ΟΗΕ (1998), με το επιχείρημα άρνησης αποπληρωμής του ‘απεχθούς’ χρέους.

Γιατί χρειαζόμαστε εθνικό νόμισμα;








 του Δημήτρη Καζάκη

Γιατί χωρίς αυτό η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ ελεύθερη να ακολουθήσει τις πολιτικές που έχει ανάγκη και συμφέρουν τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Με το εθνικό νόμισμα δεν θα μπορεί να μας εκβιάσει κανένας Ντράγκι, καμιά Μέρκελ, κανένας Γιούνγκερ, όπως κάνουν σήμερα κραδαίνοντας την απειλή για διακοπή της χρηματοδότησης. Τις αποφάσεις πλέον θα μπορεί να τις πάρει ο ελληνικός λαός.

Με το εθνικό νόμισμα θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας χωρίς χρέη. Θα μας επιτρέψει να θέσουμε ως άμεση προτεραιότητα την πραγματική ενίσχυση αμοιβών και συντάξεων ώστε να υπάρξει αγοραστική δύναμη και να ενισχυθεί η εσωτερική αγορά. Θα μας επιτρέψει να χρηματοδοτήσουμε αδρά ένα κοινωνικό κράτος που αρμόζει σε μια σύγχρονη πολιτισμένη κοινωνία όπου τα κοινωνικά δικαιώματα προστατεύονται αποτελεσματικά.


Το εθνικό νόμισμα θα μας επιτρέψει να χρηματοδοτήσουμε ένα αληθινό "οικονομικό θαύμα" που δεν θα εξαντλείται απλά σε άνοδο ορισμένων δεικτών, αλλά θα επιτρέψει στον Έλληνα εργαζόμενο, αγρότη, ελευθεροεπαγγελματία, μικρομεσαίο να μεγαλουργήσει πρώτα και κύρια στην παραγωγή. Αντί να είναι χαμένος μέσα σε μια παρασητική οικονομία της αρπαχτής, του ρουσφετιού, της επιδότησης και των δανεικών, όπως έχει καταντήσει σήμερα η Ελλάδα.

Το εθνικό νόμισμα θα μας επιτρέψει να εισαγάγουμε το θεσμό του Βασικού Εισοδήματος ως θεμελιώδους δικαιώματος για όλους του Έλληνες πολίτες, ώστε κανένας να μην κινδυνεύει να βρεθεί στο κατόφλι της φτώχειας, ή κάτω απ' αυτό. Οποιαδήποτε κι αν είναι η εργασιακή του κατάσταση.
Θα μας επιτρέψει επιτέλους να προστατεύσουμε την μητρότητα στην οικογένεια, αναλαμβάνοντας το κράτος να καλύψει το κύριο μέρος του κόστους γέννησης και ανατροφής ενός παιδιού μέχρι την ενηλικίωσή του και σύμφωνα με ειδικές του ανάγκες.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Στα ίχνη της Τρόικας - ολόκληρο το video (υπότιτλοι)

Ένα Γερμανικό ντοκιμαντέρ για την σκόπιμη καταστροφή της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που κανείς επώνυμος Έλληνας δημοσιοκάφρος δεν τόλμησε να κάνει.
Το ντοκυμαντέρ των Harald Schumann και Árpád Bondy που εξέπεμψε στις 9/3/15 το 1ο κανάλι της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Μια πιο εκτεταμένη βερσιόν του είχε προβληθεί από το γαλλογερμανικό κανάλι ARTE στις 24/2/15(https://www.youtube.com/watch?v=xYUqp... στα γερμανικά και https://www.youtube.com/watch?v=nYGOW... στα γαλλικά)

 https://www.youtube.com/watch?v=b-QOlvTOlJ0

Η ΕΕ και το ΔΝΤ θυσίασαν την Ελλάδα (υπότιτλοι)


Ένα απόσπασμα από βίντεο του οικονομικού δημοσιογράφου-ερευνηνή Harald Schumann με τίτλο «στα ίχνη της τρόικας» που προβλήθηκε από το πρώτο κρατικό κανάλι (ΑRD) της γερμανικής τηλεόρασης. Ολόκληρο το βίντεο (στα γερμανικά) : https://www.youtube.com/watch?v=F8OaB...
Έχουν ενδιαφέρον τα σχόλια για την εκπομπή, που μπορείτε να δείτε εδώ : http://www.daserste.de/information/re... (γερμανικά)

(Αν δεν βλέπετε τους υπότιτλους, το πρόβλημα λύνεται με τα «κουμπιά» «ρυθμίσεις» και «υπότιτλοι» κάτω δεξιά)  
                 
https://www.youtube.com/watch?v=RqsrOB0akls

" Μα αν βγούμε από το κλουβί, δε θα μας φάνε τα θηρία;"


του Γιάννη Σταράκη*
" Μα αν βγούμε από το κλουβί, δε θα μας φάνε τα θηρία;"
Ήταν κάποτε κάποιοι που βρέθηκαν κουλουριασμένοι μέσα σε ένα ξύλινο ορθογώνιο κιβώτιο. Ο όγκος τους σχεδόν γέμιζε τον εσωτερικό χώρο και έτσι είχαν ελάχιστη εώς μηδαμινή ελευθερία κινήσεων. Το κιβώτιο είχε σε δύο τρία σημεία του μικρές τρύπες από τις οποίες έμπαινε αέρας και από τις οποίες επίσης κάποιοι έβαζαν μέσα φαγητό, αλλά μόνο για μερικά δευτερόλεπτα την ημέρα. Η κατάσταση ήταν στενάχωρη και οι κουλουριασμένοι δυσανασχετούσαν.
Μία μέρα ήρθε κάποιος με βαριά φωνή από έξω και τους είπε: "Άκουσα ότι παραπονιέστε. Κακώς. Εσείς φταίτε που έχετε μεγάλες διαστάσεις και δε χωράτε. Εσείς φταίτε που δεν είστε ευλύγιστοι και δεν μπορείτε να κινηθείτε. Κάντε δίαιτα για να χωράτε. Γίνετε ευλύγιστοι για να ελίσσεστε. Κάντε τα αυτά και ότι άλλο νομίζετε αλλά γρήγορα γιατί δε σας βλέπω να αντέχετε και πολύ". ...

Πέρασε λίγος καιρός. Οι ταλαίπωροι δεν έτρωγαν σχεδόν καθόλου. Είχαν αρχίσει να χάνουν τις δυνάμεις τους αλλά και την υπομονή τους. Χτυπούσαν ασθενικά το κιβώτιο και ζητούσαν βοήθεια. Όταν ξανάρθε εκείνος με τη βαριά φωνή δεν τον άφησαν να μιλήσει: "Φύγε εσύ. Δε μας καταλαβαίνεις. Θέλουμε να έρθει κάποιος άλλος με πιο γλυκιά φωνή για να μας βοηθήσει".
Έφυγε εκείνος με τη βαριά φωνή. Ήρθε ένας άλλος και ήταν όπως τον ζήτησαν. Είχε γλυκιά φωνή και τους είπε: "Σας καταλαβαίνω. Περνάτε δύσκολα στο κιβώτιο αλλά να ξέρετε ότι έξω από αυτό υπάρχει ζούγκλα και άγρια θηρία που θα σας κατασπαράξουν. Για το καλό σας πρέπε να μείνετε μέσα. Θα κάνω ότι μπορώ για να κάνω τις διαστάσεις του μεγαλύτερες έτσι ώστε να μπορείτε να περνάτε καλύτερα. Μακάρι να μπορούσα να φτιάξω ένα άλλο μεγαλύτερο αλλά δεν μπορώ. Δεν αποφασίζω μόνο έγω, ούτε παράγω εγώ τα ξύλα. Θα κάνω επίσης ότι μπορώ έτσι ώστε από τις τρύπες να περνάει λίγο παραπάνω φαγητό". Αυτά είπε και έφυγε.
Οι ταλαίπωροι άνθρωποι που ζούσαν μέσα στο κιβώτιο ένιωσαν κάπως καλύτερα: "Είδατε τι γλυκιά φωνή που έχει; Είπε πως μας καταλαβαίνει και πως θα μας βοηθήσει.
Κάτι είναι και αυτό." Είπε ένας από αυτούς και οι περισσότεροι συμφώνησαν μαζί του.
Τότε βρέθηκε κάποιος μέσα στο κιβώτιο που τους είπε με απελπισμένη φωνή: 
"Είναι δυνατόν να πιστεύετε αυτά που ακούσατε; Πώς θα μπορέσει να κάνει τις διαστάσεις ΑΥΤΟΥ του κιβωτίου μεγαλύτερες; Αν πάει να λυγίσει τις ξύλινες σανίδες θα σπάσουν και αν θυμάστε καλά μας είπε ότι αν βγούμε θα μας φάνε τα θηρία. Και δε μου λέτε, πότε ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, όταν τα θηρία ξέρουν ακριβώς πού βρίσκεσαι και μπορούν ανά πάσα στιγμή να έρθουν, να σπάσουν το κιβώτιο και να σε φάνε ή όταν μπορείς να βρεις ελεύθερα κρυψώνα ή τα δικά σου μέσα για να αντιμετωπίσεις τα θηρία; Α, και κάτι άλλο. Τα ζώα μυρίζονται τη σάρκα μας. Γιατί δε μας έχουν ήδη φάει;
Μήπως δεν υπάρχει αυτή η ζούγκλα που μας λένε; Τέλος, ακόμα και αν υπάρχει, εμείς κινούμενοι ελεύθερα μέσα σε αυτή μπορεί να βρούμε να φάμε κανονικό φαγητό. Εδώ πόσο περισσότερο φαγητό μπορεί να περάσει από αυτές τις τρύπες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα την ημέρα; Ελάτε λοιπόν, βάλτε όση δύναμη έχουμε να σπάσουμε μαζί το ΚΛΟΥΒΙ από μέσα. Ελάτε και μετά πάμε μαζί να βρούμε το δρόμο της επιβίωσης. Έτσι και αλλιώς μέσα στο κουτί δεν έχουμε καμιά ελπίδα".
Όση ώρα μιλούσε οι υπόλοιποι τον άκουγαν. Μετά από λίγο ένας από αυτούς τον ρώτησε: "Μα αν βγούμε απο το κιβώτιο, δε θα μας φάνε τα θηρία;"
Υ.Γ.: κιβώτιο=ευρωζώνη

Ο Γιάννης Σταράκης είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. Γαλατσίου
Πηγή: Τελευταία Έξοδος

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Με 337% παραπάνω φόρους επιβαρύνθηκαν οι φτωχότεροι ελληνες

Σε έρευνα για λογαριασμό του Ιδρύματος Hans Böckler αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν 260.000 ελληνικά νοικοκυριά.                                                               
 Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Hans Böckler, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στην Ελλάδα της κρίσης μεγάλωσε δραματικά. Oι φτωχότεροι επιβαρύνθηκαν φορολογικά κατά 337% ενώ οι εύποροι κατά 9%.

«Ελλάδα. Αλληλεγγύη και προσαρμογή στα χρόνια της κρίσης» είναι ο τίτλος μακροσκελούς έρευνας που εκπόνησαν ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή Αγροτικής Οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σταύρο Ζωγραφάκη για λογαριασμό του γερμανικού Ιδρύματος Μακροοικονομικών Μελετών Hans Böckler.

Το πρόβλημα δεν είναι οι δόσεις, αλλά ο δημευτικός χαρακτήρας των φόρων

          Χθες κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις δόσεις για τις οφειλές στην εφορία και άλλα μέτρα. Στην ουσία πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με λογική ταυτόσημη με τα προηγουμένα, που κυρίως είναι ο Ν. 4305/2014, επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ,  ο Ν. 3888/2010 και ο ακόμη παλιότερος Ν. 3259/2004. Η φιλοσοφία είναι η ίδια. Πώς θα εισπράξει η κυβέρνηση αδιαφορώντας για την φοροδοτική ικανότητα του έλληνα πολίτη, αλλά και πώς θα βρει την ευκαιρία να του δημεύσει την περιουσία στην περίπτωση που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προβλεπόμενες ρυθμίσεις.

Γιατί να πληρώσουμε χαράτσια;
         Κουβέντα για τον δημευτικό χαρακτήρα των φόρων. Κουβέντα για την δυσβάσταχτη φορολογία των νοικοκυριών, που εκ των πραγμάτων κάνει αδύνατη την πληρωμή των φόρων. Η κυβέρνηση Τσίπρα επιλέγει να ξεκινήσει με τη ίδια σημαία ευκαιρίας, όπως και οι προκάτοχοί της. Με τη σημαία της φοροδιαφυγής και με το μάτι καρφωμένο στα νοικοκυριά των εργαζομένων.
          Το ερώτημα αν έχει να δώσει ο κόσμος για να μπει σε ρύθμιση, δεν απασχολεί καθόλου την κυβέρνηση. Υπολογίζεται ότι μόλις το 10% των υπόχρεων μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες ρυθμίσεις. Ούτε επίσης απασχολεί την κυβέρνηση το ακόμη πιο σοβαρό ερώτημα για τον χαρακτήρα της φορολογίας. Δηλαδή, από πού κι ως πού υποχρεούται ο έλληνας πολίτης να πληρώνει φόρους που δεν βασίζονται στην φοροδοτική του ικανότητα και θέτουν εκ των πραγμάτων θέμα επιβίωσης για την συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών. Γιατί να πληρώνει χαράτσια και δημευτικούς φόρους;
              Να σημειώσουμε εδώ ότι το Δεκέμβριο του 2014 το σύνολο των οφειλών προς την εφορία ανήλθε στα 73,8 δις ευρώ. Σχεδόν σε 13,8 δις ευρώ ανήλθε το νέο χρέος προς την εφορία μέσα στο έτος. Έναντι 9,3 δις νέου χρέους το 2013. Η εκτίναξη της υπερχρέωσης το 2014 κατά 4,5 δις ευρώ, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον ΕΝΦΙΑ.
           Επίσης πρέπει να ξέρουμε ότι το σύνολο που κατόρθωσε να εισπράξει η προηγούμενη κατοχική συγκυβέρνηση ολόκληρο το 2014 ήταν μόλις 3,6 δις ευρώ από το σύνολο των οφειλών. Δηλαδή, λιγότερο από το 5% του συνόλου, ή περί τα 300 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα.
           Επομένως, τι προσδοκίες είσπραξης μπορεί να έχει η κυβέρνηση καταθέτοντας ένα τέτοιο νομοσχέδιο; Μηδαμινές. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Συνεπώς, γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα ξεκίνησε με επιβολή ρυθμίσεων στις οφειλές, που έχουν σαν κύρια αιτία όχι τη φοροδιαφυγή, αλλά την αδυναμία φοροδοτικής ικανότητας; Γιατί δεν ξεκίνησε με τη ριζική αναμόρφωση του άδικου, αντικοινωνικού, αντιαναπτυξιακού και δημευτικού χαρακτήρα των φόρων;

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Δ. Καζάκης στο radio1d: "Ο Γ. Βαρουφάκης, αφού κάνει τη βρώμικη δουλειά, θα φαγωθεί" 17/03/2015

Ο οικονομολόγος και ιδρυτικό μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. Δημήτρης Καζάκης στο radio1d.gr με τους Πάνο Μπουλιώνη και Κατερίνα Στάμου. Τρίτη 17 Μαρτίου 2015.

"Ο Γιάννης Βαρουφάκης, αφού κάνει τη βρώμικη δουλειά, θα φαγωθεί"
"Ο κύριος υπουργός των Οικονομικών είναι για να φαγωθεί.Να κάνει τη βρώμικη δουλειά δηλαδή του τετραμήνου, όσο θα χρειαστεί για να πάμε σε νέα δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και μετά να φαγωθεί"

ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

"Δε βλέπω καμία διαπραγμάτευση.Αυτό το πράγμα που βλέπω με τον κύριο Βαρουφάκη είναι να έχει κάνει 45 συνεντεύξεις από τότε που ανέλαβε το υπουργείο σε 40 μέρες κυβέρνησης και την ίδια ώρα να ποζάρει σε κάθε είδους κοινωνική εκδήλωση ή αν θέλετε να προσπαθεί να αυτοαναδειχθεί ως life style" επίσης, ο κύριος Βαρουφάκης σε όλες τις συνεντεύξεις "αντιφάσκει".

Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

"Ο κ.Καμμένος είναι άνθρωπος των Αμερικάνων.Ξεκάθαρα άνθρωπος των Αμερικάνων.Το έχει δηλώσει ο ίδιος επανειλημένα όταν προτιμάει το δολάριο,έναντι του ευρώ και άλλες αμετροεπείς δηλώσεις που έχει κάνει ή και τώρα ακόμη σαν υπουργός όπως για παράδειγμα το -θα αφήσουμε τους λαθρομετανάστες να κατακτήσουν την Ευρώπη και διάφορες τέτοιες ιστορίες.Οπότε είναι λογικό ο γερμανικός παράγοντας να αισθάνεται άβολα με τον κύριο Καμμένο" καθώς ο κ.Καμμένος έχει δήλώσει ως αρχηγός των ΑΝΕΛ, χρόνια πριν μπει στην κυβέρνηση "πως προτιμά τη συμμαχία με τους Αμερικανούς παρά με τους Ευρωπαίους και αυτό δημιουργεί ένα σοβαρό θέμα σχετικά με τους Γερμανούς".

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

"Αυτό το πράγμα είναι τρομακτικό.Να επιβληθεί η άπελευθέρωση των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών και στην πρώτη κατοικία" γιατί σύμφωνα με τον κ.Καζάκη αυτό έγινε στην Ιρλανδία και την Ισπανία και δημιουργήθηκε ένα τρομακτικό κοινωνικό πρόβλημα.Άρα αυτές οι εταιρείες ειδικού σκοπού αυτό πάνε να εξυπηρετήσουν, "αφενός τις μεγάλες ζημιές από τα κόκκινα δάνεια να τα φορτωθεί το κράτος, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος και από την άλλη να γίνουν τέτοιες ρυθμίσεις ώστε να πάρει την ευθύνη το κράτος για την απευλευθέρωση των πλειστηριασμών και όχι απευθείας οι τράπεζες".

 https://www.youtube.com/watch?v=9L618KkbqnA


http://www.epamhellas.gr/
http://www.skepsouepam.gr/
http://www.facebook.com/metopo

Πηγή ηχητικού και σχόλιου: radio1d.gr
Τμήμα Ειδήσεων: http://www.radio1d.gr/interviews/9580...

Οι... εθνικές ταπεινώσεις στις γελοιογραφίες του 19ου αιώνα


κείμενο Γιάννης Αντωνόπουλος 

Διαχρονικό χιούμορ...
Γελοιογραφίες και γερμανικός ιμπεριαλισμός
Η πολιτική γελοιογραφία αποτελεί διαχρονικά ένα ιδιαίτερα δυναμικό εκφραστικό μέσο. Ήδη από τον 19ο αιώνα συνιστά έναν «σημαντικό φορέα έκφρασης της πολιτικής κουλτούρας, αντικατοπτρίζοντας πιστότατα, μολονότι πολλές φορές απλουστευτικά, τις κυρίαρχες θέσεις και απόψεις μιας μερίδας της κοινής γνώμης, που διαμορφώνεται ή εκφράζεται μέσω του τύπου» [1] ακροβατώντας ανάμεσα στην πολιτική ιστορία και το λαϊκό θυμικό. Εξέχον παράδειγμα σατιρικού τύπου απ’ όπου προέρχεται η πλειονότητα των γελοιογραφιών, αποτελεί για την τελευταία δεκαπενταετία του 19ου αιώνα η σατιρική εικονογραφημένη εφημερίδα Νέος Αριστοφάνης (εξέλιξη του Αριστοφάνη των ετών 1874-1883). Η ιμπεριαλιστική πολιτική της Γερμανίας ήταν ένας από τους αγαπημένους στόχους των γελοιογραφιών του Νέου Αριστοφάνη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κυκλοφορίας του, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια διαχρονική σταθερά ως προς την αντιμετώπιση των σχέσεων Ελλάδας και Γερμανίας. Συνήθως η Γερμανία απεικονίζεται στο πλευρό των άλλων ευρωπαϊκών Δυνάμεων, ξεχωρίζοντας από το χαρακτηριστικό αυτοκρατορικό κράνος του πρωσικού στρατού. Και αν η εικόνα των λοιπών Ευρωπαίων διαφοροποιείται ανάλογα με τη συγκυρία, η παρουσία του Γερμανού αποπνέει πάντα μια βλοσυρότητα. Η απεικόνισή του είναι αδιαφοροποίητα στερεοτυπική: ...
ο Γερμανός, είτε ως σιδηρούς καγκελάριος, είτε ως πιστωτής που αφαιμάσσει τη χρεοκοπημένη ελληνική οικονομία, είτε, αργότερα, σε μεταγενέστερα έντυπα, ως ιμπεριαλιστής των Κεντρικών Δυνάμεων, εμφανίζεται διαχρονικά ως δυνάστης, καταπιεστής, άδικος απέναντι στα ελληνικά εθνικά δίκαια και σύμμαχος των «προαιώνιων εχθρών του ελληνισμού» (Βουλγάρων, Τούρκων ή όποιων άλλων αναδεικνύει η εκάστοτε συγκυρία). 


Η παρακάτω γελοιογραφία προέρχεται από την εποχή της πολεμικής επιστράτευσης του Δηλιγιάννη που προέκυψε μετά την κρίση της Ανατολικής Ρωμυλίας και οδήγησε στον ναυτικό αποκλεισμό των ελληνικών παραλίων από μοίρα των Μεγάλων Δυνάμεων. Απεικονίζει έναν πιτσιρικά με φουστανέλα να απειλεί να τινάξει το καράβι της Ευρώπης στον αέρα, εάν δεν γίνουν δεκτές οι εθνικές διεκδικήσεις της Ελλάδας.

Οι Ευρωπαίοι, με διαφοροποιήσεις, έχουν στραμμένα τα όπλα τους προς τον άτακτο Έλληνα, υποδηλώνοντας τους ευρωπαϊκούς εκβιασμούς έναντι του ατίθασου βασιλείου.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όττο φον Μπίσμαρκ διακρίνεται βλοσυρότερος όλων, δεξιά από το κατάρτι.
 Λεζάντα σκίτσου: 
-Βρε παληόπαιδο ρίξε το δαυλό στη θάλασσα για θα σε πνίξωμεν.
-Μη μ' εγκίξετε γιατί θ' ανάψω τη φωτιά και θα καούμε όλοι. [2] 

Το σύνολο της δημόσιας περιουσίας περιέρχεται στο ΤΑΙΠΕΔ. Και μετά τι;

RGB logo epam - blue banner
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) περιέρχεται το σύνολο των δημοσίων ακινήτων της «Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΤΑΔ Α.Ε.), σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ.2 του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας». Επιπροσθέτως -σύμφωνα με διάταξη του ίδιου άρθρου- «το σύνολο των εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων που μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία “ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.” επανέρχονται από το χρόνο μεταβίβασής τους, στον φορέα από τον οποίο παραχωρήθηκαν». Δηλαδή στο ΕΤΑΔ Α.Ε.!
Σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, η νέα κυβέρνηση υλοποιεί κάτι το οποίο δεν τόλμησε η δωσιλογική συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου: Παραχωρείται το σύνολο, σχεδόν, της ιδιωτικής και δημόσιας ακίνητης περιουσίας του δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ, που -επί της ουσίας- είναι το «φονικότερο εργαλείο» που επινόησε το κατοχικό καθεστώς προκειμένου να επιτύχει τον διαμελισμό και το ξεπούλημα της χώρας!
Ακόμα κι αν το ΤΑΙΠΕΔ καταργηθεί και αντικατασταθεί από έναν άλλο φορέα -όπως εξήγγειλε το αρμόδιο υπουργείο- πόσο ασφαλής θα είναι η δημόσια περιουσία από τις… ορέξεις των δανειστών; Η συγκεντρωτική λογική, τού «όλα σε ένα» δεν αποτελεί παρά… «βούτυρο στο ψωμί» όλων όσοι θα ήθελαν να τιτλοποιήσουν και «αξιοποιήσουν» τη δημόσια περιουσία για αποπληρωμή του παράνομου χρέους.
Το Γραφείο Τύπου του Ε.ΠΑ.Μ.
Αθήνα 17/03/2015

Έτσι θα διαλύσουμε το ΤΑΙΠΕΔ; Το ταΐζουμε μέχρι να σκάσει;

του Άκη Μπαδογιάννη
Στο το άρθρο 24 παράγραφος 2 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, διαβάζουμε :
«Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΤΑΔ Α.Ε.) που συστάθηκε με την ΚΥΑ με αρ. Δ6Α162069 ΕΞ 2011 (Β’ 2779), δυνάμει του άρ. 14Β ν. 3429/2005 (Α’314), όπως ισχύει, απορροφάται από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Α.Ε.)»
Πρόκειται για τα τουριστικά και τα ολυμπιακά ακίνητα, τις παραλίες, τα σπήλαια κ.α. ουσιαστικά για ένα μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας που ενώ ήταν εκτός ΤΑΙΠΕΔ τώρα μεταφέρεται σ' αυτό.
Η κίνηση αυτή είναι χωρίς επιστροφή διότι ο συστατικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ ορίζει ότι αυτά...
που μεταβιβάζονται στο ταμείο δεν μπορούν να επιστρέψουν στο δημόσιο και ότι τα ποσά από την εκποίησή τους πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στο λογαριασμό των δανειστών.
Βεβαίως μπορεί να υπάρξει ο ισχυρισμός ότι «θα διαλύσουμε και το ΤΑΙΠΕΔ εντάσσοντας το σε ένα άλλο ταμείο με άλλο συστατικό νόμο που θα καταθέσουμε».
Τίθενται επ’ αυτού δύο ζητήματα:
  • Αν όντως πρόκειται να καταργήσουμε το ΤΑΙΠΕΔ τότε γιατί να το φορτώσουμε -πριν την κατάργησή του- με το σύνολο, σχεδόν, της ιδιωτικής και δημόσιας ακίνητης περιουσίας του δημοσίου;
  • Πόσο απέχει από τη συγκέντρωση όλης αυτής της περιουσίας σε ένα μελλοντικό ταμείο η σκέψη της τιτλοποίησης της και «αξιοποίησης» της ως ενέχυρο για νέο δανεισμό με κίνδυνο να βρεθεί, δι αυτού του δρόμου, στα χέρια των δανειστών;
Η παραπάνω διατύπωση του άρθρου 24 πρέπει να αποσυρθεί! Τυχόν υπερψήφισή της θα είναι απολύτως ανακόλουθη με τους αγώνες που έχουν δοθεί από έναν κόσμο και από τους ίδιους τους υπογράφοντες το Σ/Ν υπουργούς.
πηγή: ΕΠΑΜ Σεισάχθεια
           iskra.gr

Από το κοινωνικό κράτος δικαίου στον κοινωνικό ρατσισμό, την κρατική ελεημοσύνη και επαιτεία..

του Δημήτρη Καζάκη

             Αύριο 17 και 18 του μηνός θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση Τσίπρα. Κοντά δυο μήνες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Το νομοσχέδιο έχει θέμα την αποκαλούμενη «ανθρωπιστική κρίση» και συνοδεύεται από 7 τροπολογίες επί άσχετων θεμάτων. 
Έστω κι αν η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μόλις προ ημερών είχε αποκλείσει τη γνωστή από παλιά συνήθεια των κυβερνήσεων να εντάσσουν άσχετες τροπολογίες σε νομοσχέδια.

          Η μεγάλη κατάκτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι η υποβάθμιση όσων έχουν άμεση ανάγκη κοινωνικής προστασίας, υλικής και εισοδηματικής στήριξης σε κατάσταση ζητιάνου, επαίτη της κρατικής ελεημοσύνης. Προβλέπει την επιδοτούμενη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η παροχή είναι μόνο για το 2015 και έως 300 kwh μηνιαίως, ενώ τα κριτήρια με βάση τα οποία θα οριστεί ο αριθμός των δικαιούχων θα αποφασιστεί αυθαίρετα από την κυβέρνηση.

      Επίσης προβλέπει την επιδότηση ενοικίου έως 220 ευρώ μηνιαίως για πολυμελείς οικογένειες. Αφορά έως 30.000 από τα 1.200.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Μόνο για νέες μισθώσεις, ή ανανεώσεις υφιστάμενων μισθώσεων εντός του τρέχοντος έτους. Η επιδότηση αυτή θα είναι για το 2015, με τη δυνατότητα να ανανεωθεί και για το 2016. Ενώ εκτός από το μισθωτήριο απαιτείται και η φορολογική ενημερότητα του εκμισθωτού. Να δούμε πόσοι εκμισθωτές διαθέτουν φορολογική ενημερότητα για να αιτηθούν την επιδότηση.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Ισλανδία: Οι τραπεζίτες στη στενή, οι τοκογλύφοι στον αγύριστο…

Islandia_by_danluxe του Δ. Μηλάκα

topontiki.gr

Τις προηγούμενες μέρες μια είδηση πέρα στα «ψιλά», δίχως να τύχει της προβολής που της άξιζε: Η κεντροδεξιά (!) κυβέρνηση της Ισλανδίας απέσυρε το αίτημα ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Προφανώς τέτοιου είδους ειδήσεις σε μια χώρα  σαν την Ελλάδα που το «με κάθε θυσία στο ευρώ» καλλιεργήθηκε και προβάλλεται ως η σύγχρονη μεγάλη ιδέα του έθνους, δημιουργούν ερωτήσεις  στην κοινωνία. Και γι αυτό θάβονται… Ας δούμε λοιπόν κάποιες απ αυτές τις ερωτήσεις (με τις απαντήσεις τους) και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του:
Τι έγινε στην Ισλανδία; Την περασμένη Πέμπτη η Ισλανδία ανακοίνωσε ότι απέσυρε οριστικά την υποψηφιότητά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δύο χρόνια μετά την ανάδειξη της κεντροδεξιάς κυβέρνησης που είχε δεσμευτεί ότι θα έβαζε τέλος στη διαδικασία αυτή, που ξεκίνησε το 2009.

Τι γίνεται στην Ελλάδα; Από το 2010 μέχρι και σήμερα η χώρα δανείζεται για να ακολουθήσει τους κανόνες και να παραμείνει στην ΕΕ. Οι εν λόγω κανόνες συνοψίζονται στα μνημόνια τις δανειακές συμβάσεις τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα και τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με τα οποία κυβερνάται η χώρα. Το αποτέλεσμα αυτών των κανόνων είναι πια ολοφάνερο: Ανεργία (πανευρωπαϊκό ρεκόρ), ανεργία νέων (σχεδόν παγκόσμιο ρεκόρ) περικοπές μισθών και συντάξεων, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και παρ όλα αυτά χρέος στο 180% του ΑΕΠ- από το 120% που ήταν όταν ξεκίνησε η θεραπεία. Δεδομένων τούτων των πολιτικών επιλογών σε καθ’ ένα απ΄ τα δέκα εκατομμύρια Έλληνες του αναλογούν 2.000 ευρώ το χρόνο, κάθε χρόνο μέχρι  το 2030 για να ξεχρεωθούν τα τρέχοντα 300 δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού χρέους!

Λεβέντες και λεβεντομαλάκες

του Κώστα Βαξεβάνη

Όποιος νομίζει πως η ελληνική επαρχία είναι όσα απεικονίζουν οι έγχρωμες φωτογραφίες του καλοκαιριού κάνει λάθος. Η επαρχία είναι σκληρή, στενή και δεν συγχωρεί. Μεγάλωσα σε ένα μεγάλο χωριό της Λέσβου με ιστορία, σπουδαίους ανθρώπους αλλά και ένα τσούρμο λεβεντομαλάκες. Αμόρφωτοι, βίαιοι άνθρωποι, που επέλεγαν τη βία όχι για να αντριευτούν αλλά για να κρυφτούν πίσω της. Για να κρύψουν τα συμπλέγματα, τη δειλία τους και την μειονεξία τους.

Γελοιοποιήσαν ό,τι δεν μπορούσαν να καταλάβουν, κάγχαζαν αυτά που δεν μπορούσαν να φτάσουν και προσπαθούσαν ασυναίσθητα να κάνουν την κοινωνία να τους μοιάσει για να μπορούν να είναι κάποιοι. Όλα αυτά συνήθως με βία και τη γενναιότητα του μαχαλόμαγκα ο οποίος μέσα στην αγέλη γίνεται όσο άντρας επιλέξει με τα λόγια, αλλά μόνος ψάχνει πάντα τη σκιά για να κρυφτεί.

Θυμάμαι που στο μεγάλο πανηγύρι του χωριού το καλοκαίρι, οι ίδιοι άνθρωποι πάντα, μετέτρεπαν το έθιμο σε μια επίδειξη μεθυσμένης μαγκιάς και βίας. Μεθούσαν, έσπαγαν, χτυπούσαν και καμιά φορά τραβούσαν και μαχαίρια. Οι ίδιοι πάντα, μόνο που σιγά σιγά πλήθυναν. Η Αστυνομία συνήθως τους έπιανε και μετά από λίγο τους άφηνε ελεύθερους. Οι περισσότεροι ήταν ρουφιάνοι της ή προστατευόμενοι του βουλευτή της περιοχής.

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Δ. Καζάκης: Με τροπολογία η κυβέρνηση θα μπορεί να δεσμεύσει το σύνολο των κεφαλαίων των ΑΦ και ΝΠΔΔ

του Δημήτρη Καζάκη

Στο νομοσχέδιο για την "ανθρωπιστική κρίση", που υποβαθμίζει τον εξαθλιωμένο στο επίπεδο του επαίτη, του ζητιάνου κρατικής ελεημοσύνης, κατατέθηκε τροπολογία στις 10/3 η οποία προβλέπει τα εξής: "Τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα ΝΠΔΔ και ΑΦ στην Τράπεζα της Ελλάδας σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης δύνανται να επενδύονται στο σύνολό τους σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνα επαναπώλησης/επαναγοράς με αντισυμβαλλόμενο το Ελληνικό Δημόσιο (repos, reverse repos, buy/sell back, sell/buy back). Σε περίπτωση κεφαλαιακών ζημιών των ΝΠΔΔ και ΑΦ από την για οποιονδήποτε λόγο μη προσήκουσα και ιδίως μη έγκαιρη ή μη ολοσχερή εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλόμενου με σύμφωνα επαναγοράς, το ΝΠΔΔ ή ο ΑΦ που υπέστη τη ζημία έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου."

Η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται σε αντικατάσταση της υποπαραγράφου (ζ), της...
παραγράφου 11, του άρθρου 14 του νόμου 2469/1997. Τι έλεγε η υποπαράγραφος που τώρα αντικαθίσταται; "Τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. στην Τράπεζα της Ελλάδος και ειδικότερα σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης μπορούν να επενδύονται σε τίτλους του Δημοσίου, είτε αυτοτελώς είτε προς αναπλήρωση των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν από τους λογαριασμούς διαθέσιμων κεφαλαίων, με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται εκάστοτε επάρκεια ταμειακών διαθεσίμων για την κάλυψη των τακτικών δαπανών των Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ.. Η διαχείριση των επενδυόμενων κεφαλαίων από λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης, καθώς και η κατανομή των αποδόσεων στους δικαιούχους θα γίνεται κατά τρόπο ανάλογο εκείνου των Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ.."

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Αλήθειες και ψέματα για τη δραχμή

Νοέμβριος 2011, Ο Δ. Καζάκης αρθρογραφεί (ακόμα) στο ΠΟΝΤΙΚΙ και γράφει ένα από τα πιο χρήσιμα άρθρα. Ευχαριστούμε ΤΟ ΓΡΕΚΙ που μας το υπενθύμισε ...
Του Δημήτρη Καζάκη, 
Οικονομολόγου – Αναλυτή                             (από το ΕΠΑΜ Μαγνησίας)
     
Τι θα γίνει έτσι και επιστρέψου­με στη δραχμή; Προφανώς θα πέσει ο ουρανός να μας πλα­κώσει. Η Ελλάδα θα γίνει Αλβανία του Εμβέρ Χότζα, Βόρεια Κορέα του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ή θα γυρίσουμε στη λίθινη εποχή. Ακριβώς δηλαδή όπως ήταν πριν αποκτήσουμε το ευρώ. Διό­τι, αν δεν με γελά η μνήμη μου, οι Έλ­ληνες πριν από το ευρώ κατοικούσαν στις σπηλιές και στα δέντρα, φορού­σαν δέρματα, ζεσταίνονταν με κοπρι­ές και έτρωγαν κουκουνάρια. Αφού ποιος δεχόταν τότε την ξεφτιλισμένη πληθωριστική δραχμούλα;
   
Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικο­νομία επιβίωνε – με όλα τα προβλήματά της – πολύ καλύτερα εκτός ευρώ παρά με το «ισχυρό ευρώ».

Είχε διε­θνείς σχέσεις και πριν από το ευρώ, και μάλιστα καλύτερες, με περισσότε­ρες χώρες, και πιο προσοδοφόρες. Και παρά το γεγονός ότι το εθνικό νόμι­σμα, δηλαδή τη δραχμή, τη μεταχειρί­ζονταν οι κυβερνήσεις με κύριο σκοπό να διευκολυνθεί η κερδοσκοπία και να αυξηθεί η λεγόμενη ανταγωνιστικότη­τα με διαρκείς υποτιμήσεις, τα αποτε­λέσματα ήταν τα εξής:
   
 Τα εξωτερικά ελλείμματα της χώ­ρας ποτέ δεν έφτασαν στα ύψη που βρέθηκαν επί ευρώ. Μάλλον ήταν αδι­άφορη σ’ όλους όσοι εμπορεύονταν με τη χώρα η κατάσταση της δραχμούλας. Οι εξωτερικές σχέσεις της χώ­ρας ήταν σαφώς πιο εκτεταμένες και πιο πολύπλευρες απ’ ό,τι σήμερα που τρεις χώρες ελέγχουν ουσιαστικά το εξωτερικό εμπόριό της.
   
 Παρά τον πληθωρισμό και τις διαρ­κείς υποτιμήσεις, οι εξωτερικοί όροι εμπορίου της χώρας ήταν πολύ καλύ­τεροι απ’ ό,τι τη δεκαετία του ευρώ. Το ίδιο και η εσωτερική αγοραστική δύναμη της οικονομίας.
   
 Χάρη στη δραχμούλα το χρέος ήταν απολύτως διαχειρίσιμο και, παρά την εκτίναξή του επί Μητσοτάκη και Σημίτη, δεν μας οδήγησε σε χρεοκοπία. Κι ούτε θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε στη σημερινή χρεοκοπία, όσο διατη­ρούσαμε τη δραχμή.
   
Αυτά είναι τα γεγονότα. Να θυμί­σουμε μόνο ότι από την υποτίμηση της δραχμής έναντι του δολαρίου επί Μαρκεζίνη (1954), το εθνικό νόμισμα έχασε πάνω από 10 φορές την αξία του έως ότου μπήκαμε στο ευρώ. Στη μεταπολίτευση χάρη στις τρεις επίση­μες υποτιμήσεις και την τακτική της διολίσθησης, η δραχμή έχασε το 90% της αξίας της. Καταστράφηκε η οικο­νομία; Μήπως χρεοκόπησε και δεν το γνωρίζουμε; Χάθηκαν οι καταθέσεις; Εξαφανίστηκε το νόμισμα; Κατέρρευ­σαν οι εξωτερικές οικονομικές δο­σοληψίες; Τίποτε απ’ όλα αυτά. Γιατί άραγε;
   
Επιπλέον, μήπως χρεοκόπησε ποτέ η Ελλάδα λόγω εθνικού νομίσματος; Ποτέ! Το 1893 η Ελλάδα χρεοκόπησε λόγω υπερδανεισμού σε χρυσό φρά­γκο, λόγω της ένταξης στη νομισματι­κή Λατινική Ένωση, η οποία διαφημί­στηκε και τότε ως ιδανική για φτηνά δάνεια προς το Δημόσιο. Το 1932 η Ελ­λάδα χρεοκόπησε λόγω χρυσής δραχ­μής και υπερδανεισμού σε χρυσές λί­ρες, μια και τότε ανήκε στη νομισματι­κή ένωση της χρυσής λίρας στερλίνας.
   
Δεν υπάρχει «διεθνής λύση»
   
Το ίδιο και αμέσως μετά την απε­λευθέρωση, όταν η Βρετανία επέβα­λε τη συμφωνία του Λονδίνου (1944) στην Ελλάδα, με βάση την οποία η χρυσή λίρα λειτουργούσε ως βασικό γενικό ισοδύναμο της ελληνικής οι­κονομίας. Έτσι φτάσαμε να στοιχίζει ένα καρβέλι ψωμί μερικά εκατομμύ­ρια δραχμές και ο μαυραγοριτισμός να σαρώνει. Αυτή η συμφωνία του Λονδίνου και η έκδοση κατόπιν της στρατιωτικής βρετανικής λίρας για το εσωτερικό της Ελλάδας, σηματοδότη­σε τη δεύτερη περίοδο της κατοχής, τη βρετανική κατοχή.
   
Οι παγκόσμιες κρίσεις του οικονο­μικού στερεώματος της αγοράς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε διε­θνές επίπεδο. Εκτός κι αν αποζητάμε εμπόλεμες συρράξεις ανάμεσα στους ισχυρούς, με οικονομικούς ή πολιτι­κούς όρους. Μόνο έτσι ξέρει η παγκό­σμια αγορά να αναζητά διεθνείς λύ­σεις. Αυτό αποτελεί θέσφατο για όποι­ον έχει στοιχειωδώς μελετήσει τις με­γάλες περιόδους παγκόσμιας κρίσης από την εποχή της πρώτης Μεγάλης Ύφεσης του 1873-1896.
   
Η ανάγκη εθνικού νομίσματος, ει­δικά για τις πιο ασθενικές οικονομί­ες, γεννήθηκε ως αδήριτη ανάγκη αντιμετώπισης και θωράκισης των εθνικών οικονομιών από τις παγκό­σμιες κρίσεις και αναταράξεις των αγορών. Εντελώς ενδεικτικά μόνο, θα άξιζε τον κόπο να αναφέρουμε ότι ο Τζον Μέιναρτ Κέινς, που παπαγα­λίζουν ορισμένοι σύγχρονοι idiotus ignoramus με πανεπιστημιακούς τίτ­λους, όταν βρέθηκε σε μια ανάλογη παγκόσμια κρίση χρέους, τι πρότεινε; Όταν, μετά τον πρώτο παγκόσμιο πό­λεμο, όλα τα εμπόλεμα κράτη βρέθη­καν καταχρεωμένα, κυρίως προς τη μόνη χώρα - πιστωτή που είχε απο­μείνει, τις ΗΠΑ, ο Κέινς ξάφνιασε το αστικό κατεστημένο με δυο καίριες προτάσεις: Αφενός, ισχυρίστηκε ότι τα χρέη είναι αδύνατο να εξυπηρε­τηθούν και, προκειμένου να επιβά­λουν οι εξεγερμένοι λαοί τη διαγρα­φή τους, θα έπρεπε να πειστούν οι ΗΠΑ να προβούν αυτές σε διαγραφή των χρεωστικών τους απαιτήσεων. Αφετέρου, να καταργηθεί ο χρυσός κανόνας, οι σταθερές ισοτιμίες και το ιδιωτικά εκδιδόμενο χρήμα, και οι οικονομίες να μεταβούν τάχιστα σε εθνικό νόμισμα που εκδίδει το οικείο κράτος με βάση τις ανάγκες του.
   
Όταν τόλμησε να τα προτείνει αυτά για πρώτη φορά το 1920, αντιμετω­πίστηκε ως «γραφικός» και ανόητος από τους μεγάλους τραπεζίτες και χρηματιστές. Ο μεγαλοχρηματιστής Λέφινγουελ και συνεταίρος του Μόργκαν, όταν πρωτάκουσε τον Κέινς να προτείνει τόσο αιρετικές ιδέες, σχο­λίασε: «Ο Κέινς… φλερτάρει με περί­εργους θεούς και προτείνει να εγκα­ταλείψουμε για πάντα τον χρυσό κα­νόνα και να τον αντικαταστήσουμε με ένα “κατευθυνόμενο” νόμισμα… είναι καλύτερα να έχουμε κάποια σταθερά παρά να παραδώσουμε τις υποθέσεις μας στην ευφυΐα των δημοσιολογούντων οικονομολόγων και των πολιτικών…».
 

Μεταφορά μεταναστών από το Νότο στη Β. Ευρώπη ζητά ο ΟΗΕ

Ο κανονισμός της Ε.Ε. για το άσυλο πρέπει να αναμορφωθεί, υποστηρίζει ο ΟΗΕ. Πιλοτικό πρόγραμμα για τη μετακίνηση Σύριων προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα προς τη βόρεια Ευρώπη εισηγείται η υπηρεσία για τους πρόσφυγες.
Ριζοσπαστικά σχέδια για την «ελεγχόμενη επανατοποθέτηση» χιλιάδων Σύριων προσφύγων από τη νότια Ευρώπη προς πλουσιότερες χώρες του Βορρά έχει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, πιέζοντας την Ευρώπη να συμφωνήσει σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα επαναπροώθησης προσφύγων μονοετούς διάρκειας.
Πλησιάζει τετραετία από τότε που άρχισε η κρίση στη Συρία, σημειώνει το Reuters. Ο αριθμός Σύριων προσφύγων που φτάνουν στη νότια Ευρώπη αυξάνεται διαρκώς. Γι' αυτό η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR) έχει προσεγγίσει ηγετικούς κύκλους στην Ε.Ε. προκειμένου να παρέχουν τη στήριξή τους στο πιλοτικό πρόγραμμα.
Η πρόταση αυτή, η οποία απευθύνεται στην επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Federica Mogherini, και στον επίτροπο για τη μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλο, σηματοδοτεί μία ριζοσπαστική αλλαγή σε σχέση με τη μέχρι τώρα μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, γνωστή ως Δουβλίνο ΙΙ, η οποία απαιτεί οι αιτούντες άσυλο να απευθύνονται μόνο στη χώρα εισόδου.
O διευθυντής του UNHCR, Vincent Cochetel, δήλωσε στην Guardian ότι η εξεύρεση νέων προσεγγίσεων μέσα στο ήδη υπάρχον πλαίσιο του Δουβλίνου επείγει. Κι αυτό, προτού οι αφίξεις με πλοιάρια ξαναρχίσουν μαζικά τον Απρίλιο. «Τα κράτη της Ε.Ε. δεν έχουν πάρει όλα τα μαθήματα που θα έπρεπε από την προηγούμενη χρονιά», πρόσθεσε.