H δημοσιογράφος Ελένη Βαρβιτσιώτη μέσα από ένα ρεπορτάζ-σοκ στην σημερινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-για την ακρίβεια πρόκειται για ανταποκρισή της από τις Βρυξέλλες- αποκαλύπτει το email-πακέτο μέτρων που έστειλε η ελληνική πλευρά στους δανειστές τα ξημερώματα της Κυριακής.
Οποιος διαβάσει το ρεπορτάζ έχει την αίσθηση ότι βρισκόμαστε στο 2010 και πως όλα τα βασανιστήρια ξεκινούν από την αρχή!
Mέσα από 43 σελίδες αυτομαστιγώματος, αυτοταπείνωσης, αυτοτιμωρίας αλλά δίχως διάθεση της παραμικρής μεταρρύθμισης και κλεισίματος δημοσίων οργανισμών ο Χαρδούβελης ξεδιπλώνει την μοχθηρία και την κουτοπονηριά της κυβέρνησης ενός πελατειακού κράτους που εκδικείται τους πολίτες του.
Το κείμενο των μέτρων πρέπει να το διαβάσουν με προσοχή πολίτες και δημοσιογράφοι για να αντιληφθούν περί τίνος πρόκειται.
Ενδεικτικό του τρόμου και της ανεπάρκειας του οικονομικού επιτελείου είναι το κλείσιμο της επιστολής που εμφανίζεται ο Χαρδούβελης να εκλιπαρεί την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα.
Περιμένοντας να σας συναντήσω στην Αθήνα,
Γκίκας Α. Χαρδούβελης»


Γράφει η Ελένη Βαρβιτσιώτη-σοκαρισμένη προφανώς-από το ντοκουμέντο που έχει στα χέρια της.
Με βασικό στοιχείο την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% σε 13%, που θα φέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ, «πάγωμα» των ονομαστικών συντάξεων το 2016 και το 2017, αλλά και λαχειοφόρο αγορά για μεγαλύτερες εισπράξεις ΦΠΑ μέσω αποδείξεων και άλλα μέτρα φορολογικής διοίκησης, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει το δημοσιονομικό κενό των 2,6 δισ. που υπολογίζει η τρόικα, με μέτρα που θα φέρουν έσοδα 980 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η τρόικα τα τελευταία δύο χρόνια έχει πέσει έξω στις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό κενό της χώρας, το υπουργείο Οικονομικών προτείνει σε περίπτωση που δεν βγουν οι προβλέψεις του σωστές, τότε και μόνο τότε –από την 1η Ιουλίου του 2015– να εξετασθεί η λήψη περαιτέρω μέτρων, όπως επιβολή φόρου πολυτελείας και φόρος σε τσιγάρα.

Συγκεκριμένα, τα άμεσα μέτρα είναι: