Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Μικρή ΔΕΗ - Μέγα σκάνδαλο: Δείτε τον 32ο Απαγορευμένο Λαβύρινθο (video)


Δείτε τον 32ο Απαγορευμένο Λαβύρινθο

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ Γιώργος Αδαμίδης, μέσω skype, εξηγεί στον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, το εθνικό έγκλημα που επιχειρείται με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Η καθηγήτρια οικονομετρίας του πανεπιστημίου Μακεδονία Ζωή Γεωργαντά αποκαλύπτει το σκάνδαλο της συγκάλυψης για τα πλαστά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, περιγράφει από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων στη Ρόδο την οριακή κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια
ΕΡΤ Οpen

Το θέμα με τη ΔΕΗ με ψύχραιμη ματιά.

pylwnes_DEH_7 
του Δημήτρη Κυπριώτη

Και εκεί που ο κόσμος έτρεχε και δεν έφτανε από το να πληρώνει φόρους και χαράτσια και από το να προσπαθεί να βρει λύσεις για  τα δάνεια  που τον έχουν φεσώσει στην κυριολεξία και αδυνατεί να τα πληρώσει, αλλά και από τα πάσης φύσεως καθημερινά του προβλήματα, νάσου ξαφνικά και το πρόβλημα με την πώληση της ΔΕΗ, ή τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής» ΔΕΗ.

Ένα πρόβλημα  που, ενώ σε πρώτη προσέγγιση ίσως να μη  δείχνει στον απλό Έλληνα τη σοβαρότητα που έχει, στην ουσία όμως πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά προβλήματα που θα  έχει τεράστιο αντίκτυπο  στην οικονομία, στις επιχειρήσεις, αλλά  και στην κάθε Ελληνική οικογένεια.

Αν πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και προσπαθήσουμε όσο πιο απλά και ψύχραιμα μπορούμε να δούμε το τι ακριβώς συμβαίνει με την πώληση της ΔΕΗ, θα διαπιστώσουμε τα εξής:

Πρώτα από όλα θα πρέπει να θυμηθούμε ότι προτού δημιουργηθεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με τη σημερινή της μορφή, υπήρχε η ιδιωτική εταιρεία Ενέργειας ξένων συμφερόντων, που για πολλά χρόνια, δημιούργησε κάποια δίκτυα και τα εκμεταλλευόταν, χωρίς να προβαίνει στις αναγκαίες επενδύσεις για την επέκταση και για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου.

Στην πραγματικότητα ο εξηλεκτρισμός της Πατρίδας μας, στο σύνολο της Επικράτειας,  έγινε από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η κρατική ΔΕΗ, αφού από τότε άρχισαν να γίνονται  οι μεγάλες επενδύσεις και οι μεγάλες ηλεκτροπαραγωγικές  μονάδες.

Και σήμερα, στο πλαίσιο του γενικού ξεπουλήματος που έχει σημάνει, από τη στιγμή που η δουλοπαροικία του χρέους κατέλαβε κάθε τι που κοστολογείται από τους δανειστές για να ξεπληρώνονται τα συσσωρευμένα και αυξανόμενα χρέη, ήρθε και η ώρα του ξεπουλήματος της ηλεκτρικής ενέργειας.!

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση των υπάκουων και συνεργαζόμενων με τους δανειστές μας παρουσιάζει το θέμα του ξεπουλήματος της ΔΕΗ ως προσπάθεια δημιουργίας ανταγωνιστικών μονάδων για να πέσουν δήθεν οι τιμές του ρεύματος, είναι  μόνο ψευδές και αστείο επιχείρημα, για να μπορέσει να δικαιολογηθεί μία ακόμη καταστροφική πράξη  του εθνικού συμφέροντος.  

Η αλήθεια όμως είναι ότι, με τη δημιουργία της ενιαίας ΔΕΗ είχαμε πτώση στην τιμή του ρεύματος που έφτανε μέχρι και το 80% σε σχέση με την τιμή που παρείχαν οι ξένες  ηλεκτρικές εταιρείες. Σήμερα με αυτό που επιχειρείται οδεύουμε σε μία οπισθοδρόμηση εκείνης της εποχής!

Η αλήθεια είναι ότι, αν εφαρμοσθούν τα σχέδια της κυβέρνησης, τότε  σίγουρα θα μείνουν περιοχές της χώρας χωρίς ρεύμα, ιδιαίτερα οι παραμεθόριες που δεν έχουν πολλούς μόνιμους κατοίκους και  δεν θα μπορούν να προσφέρουν κέρδος στον ιδιώτη. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος θα είναι να στραφούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών σε διπλανές χώρες!

Η αλήθεια είναι ότι, αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει «μικρή» ΔΕΗ στην ουσία πρόκειται για το Εθνικό Ενιαίο Δίκτυο, που στην κυριολεξία κομματιάζεται  το ενιαίο και αδιαίρετό του σε επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αλήθεια είναι ότι, το φυσικό μονοπώλιο μετατρέπεται σε ιδιωτικό και αυτό αποτελεί πρωτοτυπία της Ελλάδας, αφού στην Ολλανδία που είχε επιχειρηθεί παρόμοια μετατροπή, επειδή δεν επέτυχε, η ηλεκτρική της ενέργεια ξαναγύρισε σε κρατικό-εθνικό έλεγχο!

Και φυσικά αν τελικά μπορέσει η κυβέρνηση να περάσει και αυτό το ξεπούλημα, τότε είναι σίγουρο ότι πολύ γρήγορα την ίδια τύχη θα έχουν τα νερά της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΥΑΘ.
Μοναδικός τρόπος να αποφευχθούν όλα τα παραπάνω είναι η σθεναρή αντίσταση- αντίδραση του λαού, όσο ακόμη είναι καιρός!

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

ΕΠΑΜ προς ΣΥΡΙΖΑ: Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία, αλλά μέχρι που είμαστε, όλοι, διατεθειμένοι να το φτάσουμε;


του Όθωνα Κουμαρέλλα*


*Το παρακάτω κείμενο αποτελεί τη γραπτή αποτύπωση της παρέμβασης του ΕΠΑΜ στη σημερινή, Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014, εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» με θέμα τη δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου εναντίον της διάσπασης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Την παρέμβαση έκανε εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας του ΕΠΑΜ ο β’ συντονιστής της Όθωνας Κουμαρέλλας:


Κύριε Πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ,
Κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και φίλοι,

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο, κατ’ αρχήν, χαιρετίζει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός διευρυμένου παλλαϊκού μετώπου με αφορμή τα γεγονότα που αφορούν στη ΔΕΗ, στη διάσπαση και στην ιδιωτικοποίησή της. Γιατί ας μην γελιόμαστε, η ΔΕΗ αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου.

Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά και εσείς ενδεχομένως καλύτερα από εμένα τι ακριβώς συμβαίνει.

Δεν πρόκειται απλά για μια αντιπαράθεση κάποιας κυβέρνησης που αντιμάχεται τον κρατισμό και προχωρά με βάση το ψηφισμένο από το λαό πρόγραμμά της σε ιδιωτικοποιήσεις.

Το θέμα της ΔΕΗ, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος μιας πολιτικής....
ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της κατάργησης κάθε έννοιας κοινωνικού αγαθού και που θα συνεχιστεί με τη ρευστοποίηση και της ιδιωτικής  περιουσίας. Κάτι  που ήδη συμβαίνει μέσω των τραπεζών με τα κόκκινα δάνεια και μέσω της εφορίας με τα χαράτσια και την φορομπηχτική πολιτική που ακολουθείται και έχει φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Δεν είναι, λοιπόν, απλά μια διαμάχη μέσα σε ένα κανονικό δημοκρατικό πλαίσιοαντιπαράθεσης μεταξύ κρατιστών και αντικρατιστών, μεταξύ δύο διαφορετικών πολιτικών, ή αντιλήψεων.

Είναι, τελικά, μια πολιτική που επιβλήθηκε ετσιθελικά μέσα από την καταρράκωση των δημοκρατικών διαδικασιών και υλοποιείται πραξικοπηματικά με τη βίαιη είσοδό μας στο καθεστώς των μνημονίων.

Ήδη από το 2010 στο Καστελόριζο ζούμε σε καθεστώς ανωμαλίας και συνεχούς εκτροπής.

Μιας εκτροπής που οδήγησε στην απεμπόληση άνευ όρων και αμετάκλητα κάθε ασυλίας της χώρας και αυτής της ίδιας της εθνικής μας κυριαρχίας.

Ο τεμαχισμός και η διάλυση της ΔΕΗ σηματοδοτεί ακριβώς αυτή τη κατάσταση.

Αν η ενέργεια είναι ο νευραλγικότερος τομέας μιας οικονομίας και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής και κοινωνικής υπόστασης μιας χώρας -ζούμε εξ άλλου στον εικοστό πρώτο αιώνα και χωρίς την ενέργεια δεν κινείται το οτιδήποτε- τότε κατανοούμε όλοι ότι ο τελικός σκοπός της σαλαμοποίησης και της εκχώρησης της ΔΕΗ είναι η ίδια η μετατροπή της χώρας σε χώρο. Μια εσκεμμένη διάλυση  της πατρίδας μας, που θα τεμαχίζεται κατά το δοκούν και ανάλογα με τα ξένα ή και τα εγχώρια συμφέροντα που θα εμπλέκονται κάθε φορά, μοιράζοντας την σε ζώνες ειδικής οικονομικής εκμετάλλευσης και μάλιστα υπερεκμετάλλευσης κάθε ανθρώπινου και φυσικού πόρου, οδηγώντας σε πλήρη καταστροφή.

Υπ’ αυτή την έννοια, το θέμα της ΔΕΗ δεν είναι κάτι που μπορεί να απασχολεί τους εργαζόμενους, τους συνδικαλιστές, ή την αριστερά μόνο. Το θέμα της ΔΕΗ, ως αιχμή του δόρατος μιας συγκεκριμένης πολιτικής εκβαρβαρισμού κυριολεκτικά της χώρας, που ακολουθείται απαρέγκλιτα με τον τρόπο που την αντιλαμβανόμαστε όλοι, αφορά σε ολόκληρη την κοινωνία. Τουλάχιστον αφορά στην συντριπτική πλειοψηφία του λαού.     

Αν είναι έτσι τα πράγματα και το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι έτσι είναι, ήδη έχουμε αργήσει πολύ.

Δεν ζούμε σε καθεστώς ομαλότητας, αλλά πλήρους ανωμαλίας. Αλλιώς αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα σε καθεστώς δημοκρατικής ρουτίνας και εντελώς διαφορετικά στο καθεστώς κατοχής, όσο κι αν φαντάζει σε ορισμένους υπερβολικός αυτός ο όρος που χαρακτηρίζει την κατάσταση όπως την βιώνουμε σήμερα.

Το ΕΠΑΜ ήδη από τις 12 του Φλεβάρη του 2012 τη βραδιά που ψηφιζόταν το δεύτερο μνημόνιο, και εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου έδινε στους δρόμους σκληρή μάχη, τότε που οι προβοκάτορες έκαψαν το κέντρο της Αθήνας, κάλεσε όλες τις δυνάμεις σε πανστρατιά. Κυρίως απευθυνόμενο στα κοινοβουλευτικά αντιμνημονιακά κόμματα, τα κάλεσε να πάψουν να νομιμοποιούν το καθεστώς εκτροπής συμμετέχοντας σε ένα κοινοβούλιο που ήδη από τότε είχε μετατραπεί σε πρωτοκολλητή των αποφάσεων της τρόικας και κατερχόμενοι στον αγωνιζόμενο τότε πολύ κόσμο, να ηγηθούν της ανατροπής αυτού του φαύλου, διεφθαρμένου και ξεπουλημένου στους ξένους επικυρίαρχους καθεστώτος.

Έκτοτε, επανήλθαμε πολλές φορές. Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και ανεξάρτητα εκλογικών ποσοστών και αποτελεσμάτων, το καθεστώς έδειξε επανειλημμένως το πραγματικό του πρόσωπο, αγνοώντας την κοινωνία και προχωρώντας ακάθεκτο στην υλοποίηση της ρευστοποίησης και της εκποίησης συνολικά της χώρας.

Πέραν, λοιπόν, των βερμπαλισμών και της έντονης ρητορικής, η κοινωνία οδηγήθηκε σχεδόν αμαχητί στην παθητικοποίηση. Μόνο κάποια σποραδικά σκιρτήματα με κορυφαίο πέρσι τον αγώνα στην ΕΡΤ, που κι αυτός όμως δεν ευοδώθηκε και δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε το γιατί. Η κινηματική άπνοια, όμως, μόνο κακά προοιωνίζει.

Και σήμερα βρισκόμαστε εδώ. Ας ελπίσουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα καλή αρχή. Γι’ αυτό και χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, έστω κι έτσι και παρά τις όποιες πρωτοβουλίες παίρνονται σε θετική κατεύθυνση, αυτοί θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο.

Γι’ αυτό ας αναρωτηθούμε όλοι, πρώτα μέσα μας, ο καθένας με τον εαυτό του και μετά όλοι μαζί.Μέχρι που είμαστε διατεθειμένοι να το φτάσουμε;

Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί πρώτα.

Πολύ καλώς κάνετε κ. πρόεδρε της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προειδοποιείτε, έστω έμμεσα, τους επενδυτές, ή και τους δανειστές μας, στην περίπτωση που ταυτίζονται, ότι θα χάσουν τα λεφτά τους, αφού οι συμβάσεις πώλησης της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ κτλ. είναι παράνομες και δεν τις αναγνωρίζετε. Και όπως γνωρίζετε, δεν είναι μόνο αυτά, αλλά είναι τα πάντα από το νερό, τον αιγιαλό, μέχρι τις βουνοκορυφές και κάθε τι που αποτελεί δημόσια περιουσία, αλλά και ιδιωτική του ελληνικού λαού.

Γνωρίζουμε όμως όλοι πολύ καλά, ότι την επαύριο οι «επενδυτές» θα επικαλούνται τη συνέχεια του κράτους και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.

Συνεπώς, είναι αδήριτη η ανάγκη αυτή η συνέχεια να διακοπεί. Και πως μπορεί να γίνει αυτό, αν δεν αποκατασταθεί η ομαλότητα στη χώρα και αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη;

Πολύ ωραία, εσείς κι εμείς δεν αναγνωρίζουμε τις συμβάσεις. Αυτούς όμως που νομοθετούν παράνομα και υπογράφουν αυτές τις συμβάσεις, τι θα τους κάνουμε; Θα αποδοθεί κάποτε δικαιοσύνη;

Τελειώνοντας, το ΕΠΑΜ δηλώνει κατηγορηματικά, ότι μολονότι έχει σαφείς και αποκρυσταλλωμένες θέσεις για το σύνολο των ζητημάτων, από το χρέος μέχρι τη θέση μας στην Ε.Ε., δεν θέτει κανενός είδους προαπαιτούμενα, για τη συμμετοχή του σε μια κοινή πορεία, που αρχίζει από τη ΔΕΗ, αλλά δεν τελειώνει σε καμιά περίπτωση με την όποια έκβαση αυτού του αγώνα.

Μόνον ένα, που δεν το θέτουμε εμείς, αλλά ο ίδιος ο κόσμος. Η όλη προσπάθεια να κατατείνει στην ανακούφιση του δοκιμαζόμενου λαού και στην αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας και της δικαιοσύνης, που επλήγησαν βάναυσα από τα αλλεπάλληλα πραξικοπήματα του καθεστώτος, από το Μάιο του 2010 και μετά, με ταυτόχρονη παραπομπή στο φυσικό τους δικαστή και την τιμωρία, όλων των ενόχων, για την κατάσταση στην οποία έφεραν την πατρίδα και τον λαό μας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους του Ελληνικού Κράτους, όπως αυτοί ίσχυαν πριν και, θεωρητικά μόνον, ισχύουν ακόμη. 

Ο κόσμος διψά για δικαιοσύνη και χωρίς κάθαρση τίποτα δεν μπορεί να γίνει.

Ευχαριστώ.

Σχόλιο "ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑΣ-ΕΠΑΜ": Προκαλεί κατάπληξη η απόλυτη παρασιώπηση της παρέμβασης αυτής του ΕΠΑΜ από όλα τα ΜΜΕ, πλην της εφημερίδας "Το Χωνί", μολονότι όλα αναφέρονται εκτενώς στην εν λόγω εκδήλωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις παρεμβάσεις άλλων πολιτικών σχηματισμών.

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

CATASTROIKA (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ)


(Υ.Γ.ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ .. ιδιωτικοποιήσεις .. ένα ντοκυμαντέρ που δημοσιεύτηκε το 2012 αλλά αξίζει να το ξαναδούμε.. ίσως με άλλη ματιά τώρα πια!)

Αν με το DEBTOCRACY είδαμε την κορυφή του παγόβουνου με το δεύτερο ντοκιμαντέρ των ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΤΙΔΗ CATASTROIKA θα μπούμε σε πιο βαθιά νερά.....
Ήταν αρχές του 1989 όταν ο Γάλλος ακαδημαϊκός Ζακ Ρουπνίκ κάθισε μπροστά στον υπολογιστή του προκειμένου να ετοιμάσει μια έκθεση για την πορεία των τελευταίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Σοβιετική Ένωση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Και ο όρος που σκαρφίστηκε για να περιγράψει τον επιθανάτιο ρόγχο μιας αυτοκρατορίας άκουγε τότε στο όνομα Καταστρόικα. Στα χρόνια του προέδρου Γιέλτσιν, όταν η Ρωσία πραγματοποιούσε ίσως το μεγαλύτερο και πιο αποτυχημένο πείραμα ιδιωτικοποιήσεων στην ιστορία της ανθρωπότητας, δημοσιογράφοι του Γκάρντιαν έδωσαν άλλο νόημα στον όρο του Ρουπνίκ. Η καταστρόικα έγινε συνώνυμο της ολοκληρωτικής διάλυσης μιας χώρας από τις δυνάμεις της αγοράς, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της ραγδαίας επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της. Μονάδα μέτρησης της Καταστρόικα ήταν πλέον η ανεργία, η κοινωνική εξαθλίωση, η μείωση του προσδόκιμου ζωής αλλά και η δημιουργία μιας νέας κάστας ολιγαρχών που αναλαμβάνει την εξουσία της χώρας. Λίγα χρόνια αργότερα η αντίστοιχη επιχείρηση μαζικών ιδιωτικοποιήσεων στην ενοποιημένη Γερμανία, που σήμερα παρουσιάζεται ως πρότυπο για την Ελλάδα, δημιούργησε εκατομμύρια ανέργους και ορισμένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Αυτή ακριβώς η καταστρόικα έρχεται τώρα και στην Ελλάδα, την «τελευταία σοβιετική δημοκρατία της Ευρώπης», όπως αρέσκονται να την χαρακτηρίζουν οι βουλευτές και οι υπουργοί της «σοσιαλιστικής» μας κυβέρνησης. Είναι η λογική συνέπεια και συνέχεια της «χρεοκρατίας» και ως εκ τούτου η λογική συνέχεια του πρώτου μας ντοκιμαντέρ που αναζητούσε τις αιτίες που δημιούργησαν την κρίση χρέους στην Ελλάδα και ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια.

 https://www.youtube.com/watch?v=txiI1e7yBBo

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Κοινωνικέ αυτοματισμέ, άλλαξε πλευρό και ρεύμα

image82
Οι λόγοι ύπαρξης ενός κράτους, εκτός από τις ιστορικές του καταβολές, εσωκλείονται στην παροχή και κάλυψη κάποιων βασικών αναγκών των πολιτών του. Αυτή είναι και η βασική διαφορά που έχει το κράτος με μία εταιρεία. Την εταιρεία, μαζεύτηκαν και την έστησαν μερικοί επενδυτές που θεώρησαν πως η αγορά τους προσέφερε ένα κενό που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν και να καλύψουν. Το κράτος δεν συστήθηκε από κανέναν επενδυτή.
Το αν η ΔΕΗ ή η ΕΥΔΑΠ θα είναι κερδοφόρες, είναι κάτι που είναι επιθυμητό για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας, που συστήθηκε για να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων σε νερό και ενέργεια.
Το αν η διοίκηση που διαχειρίζεται τις εταιρείες κάνει κακή διαχείριση και τις ρίχνει έξω, είναι κάτι που πρέπει να ελέγχεται συνεχώς, και οι κινήσεις που γίνονται πρέπει να έχουν κατεύθυνση την διόρθωση της κατάστασης.
Όταν όμως αποφασίζεις να πουλήσεις της εταιρεία που καλύπτει κάποια από τις βασικές ανάγκες των πολιτών του κράτους, ώστε πλέον να παρέχονται από κάποια ιδιωτική εταιρεία, αποφασίζεις πως οι λόγοι ύπαρξης του κράτους, δεν είναι και τόσο σημαντικοί. Και στην προκειμένη περίπτωση είναι η παροχή ενέργειας στους πολίτες.

ΦΙΛΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΔΩΣΕ ΜΑΣ ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟΥ ΣΟΥ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΣ ΠΩΣ ΣΕ ΚΛΕΒΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΣΦΕΤΕΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΟΥ

Ε Ν Ω Σ Η   Π Ρ Ο Σ Ω Π Ι Κ Ο Υ
Σ ΤΑΘΜΟΥ  ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ  Δ.Ε.Η Α.Η.Σ  ΛΑΥΡΙΟΥ


Όπως σε όλα τα σοβαρά νομοσχέδια έτσι και τώρα ετοιμάζονται να πουλήσουν την ΔΕΗ  με νόμο που θα περάσει στα θερινά τμήματα της Βουλής σε φλόμωσαν σε ένα παραμύθι περί υγιούς ανταγωνισμού περί φτηνής κιλοβατώρας με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αρχικά και στην συνέχεια με την πώληση των δικτύων και μονάδων της ΔΕΗ , στην ουσία όμως έχουμε να κάνουμε με μεταβίβαση -ενθυλάκωση δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες , χωρίς κανένα όφελος προς τους καταναλωτές !!!!!
Φίλε καταναλωτή  υπάρχει και μια άλλη ορολογία, που εσκεμμένα εδώ και χρόνια, ξεχνάνε να στην αναφέρουν  και λέγεται αθέμιτος ανταγωνισμός…

Καλό το παραμύθι περί υγιούς ανταγωνισμού αλλά μόνο για αφελείς και αφελείς στη σημερινή κοινωνία δεν υπάρχουν, όλοι βλέπουν την αλήθεια και το ρόλο που παίζουν … Το παραμύθι έχει το δράκο του… διαπραγματευτάδες που βγήκανε να διαλαλήσουν  την πραμάτεια τους, μόνο που το εμπόρευμα… που ξεπουλάνε είναι του Ελληνικού Λαού και αυτός ο ιστορικά… υπερήφανος λαός, δεν τους όρισε ούτε διαπραγματευτάδες και ούτε τους έβαλε κεχαγιάδες στο σβέρκο του… Αυτοδιαφημιζόνται ως Λαϊκή Κυβέρνηση ενώ στην ουσία είναι Κυβέρνηση Λαϊκής αγοράς(!!!) που ξεπουλάει κάθε Δημόσια Περιουσία σαν να ήταν πατάτες και μπρόκολο….σφετεριστές του Ελληνικού πλούτου που βγάζουν στο σφυρί περιουσία που δεν τους ανήκει χωρίς να υπολογίζουν ούτε καν την άξια της, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πώς να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα συμφέροντα που τους στηρίζουν…
Φίλε καταναλωτή δεν βγαίνουμε με μια επιστολή απλά να καταγγείλουμε , βγαίνουμε να σε ενημερώσουμε να μάθεις τι παιχνίδια έχουν στήσει σε βάρος της ΔΕΗ σε βάρος του καταναλωτή …..Δεν βγήκαμε να διαμαρτυρηθούμε φοβούμενοι μην χάσουμε τις δουλείες μας βγήκαμε να φωνάξουμε τέλος!!!!!!!! Αυτοί που πουλάνε την ΔΕΗ είναι οι ίδιοι που πουλάνε παραλίες νησιά ,νερό  που εκποιούν κάθε δημόσια περιουσία είναι αυτοί που κατάσχουν το σπίτι σου με σκοπό την εκποίηση του .

23-6-2014 ο Δημήτρης Καζάκης με τον Δημήτρη Κολιό στο Maximum FM

Η Υγεία ως μοχλός πίεσης και εξαθλίωσης στην πορεία προς μια Φάρμα των Ζώων

Η Υγεία ως μοχλός πίεσης και εξαθλίωσης στην πορεία προς μια Φάρμα των Ζώων Ο τομέας της δημόσιας και δωρεάν υγείας ήταν ο πρώτος από τους πυλώνες κοινωνικής συνοχής που μπήκε στο στόχαστρο των μνημονιακών δεσμεύσεων. 

Η δημόσια υγεία συνίσταται σε δύο διαφορετικές εξασφαλίσεις, από τη μια αυτή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (νοσηλεία, φάρμακα, πρωτογενής πρόληψη έναντι χρόνιων και εποχικών νοσημάτων) και από την άλλη της συνταξιοδοτικής αποκατάστασης, ενός αποταμιευτικού προγράμματος δηλαδή, το οποίο ενεργοποιείται όταν ο εργαζόμενος δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να ασκεί επάγγελμα για βιοπορισμό, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω ασθένειας ή αναπηρίας.
Στα πρώτα συμπτώματα της κρίσης και προκειμένου να εξασφαλιστεί ρευστότητα των κρατικών (σε βάρος των ασφαλιστικών) ταμείων, η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να αγοραστεί από τα ασφαλιστικά ταμεία ένας μεγάλος αριθμός ομολόγων ελληνικού δημοσίου, μια κίνηση που έδωσε μια ολιγόμηνη ρευστότητα στα κρατικά αποθεματικά εξαφανίζοντας όμως τα ασφαλιστικά.

Στην ουσία οι εισφορές που δίνουμε όλοι μας ως εργαζόμενοι στο κρατικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, πήγαν στην τσέπη του υπουργείου οικονομικών. Θα πει κάποιος πως τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, έχουν μικρό ρίσκο και εγγυημένη απόδοση… όλα αυτά πριν το PSI όμως. Το κούρεμα του ελληνικού χρέους, ή σωστότερα το επιλεκτικά στοχευμένο κούρεμα του χρέους, εξαφάνισε εν μια νυκτί τα επενδυμένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Άρα σε μια χώρα σε κρίση, με μειωμένα ασφαλιστικά αποθεματικά, ο μόνος τρόπος να συνεχίσουν να πληρώνονται οι συντάξεις ήταν μέσω των εισφορών των ήδη ασφαλισμένων.

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Βρες τον επόμενο τραπεζίτη πρωθυπουργό

Βρες τον επόμενο τραπεζίτη πρωθυπουργό

Εδώ και λίγες μέρες έχουμε ένα νέο πρόσωπο στο υπουργείο Οικονομικών αφού ο Στουρνάρας πήρε μεταγραφή και έγινε διοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδας.


Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις επιτυχημένους ανθρώπους να συνεχίζουν την καριέρα τους στο μέγιστο υψηλό επίπεδο, έστω και σε άλλο πόστο, γιατί τα φωτεινά μυαλά δεν κάνει να χάνονται.

Ο νέος υπουργός των Οικονομικών της χώρας είναι ο Γκίκας Χαρδούβελης, ένα άτομο που έχει όλα τα εφόδια για να πετύχει στο δύσκολο και τρομερά απαιτητικό έργο του. Ας τα απαριθμήσουμε με προσοχή: Ο κύριος Χαρδούβελης είναι τραπεζίτης και γνήσιο τέκνο της μεγάλης των τραπεζών σχολή που κουμαντάρει την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον πλανήτη ολόκληρο, άσχετα αν μερικοί πανίβλακες νομίζουν ότι υπάρχει δημοκρατία, ή ότι, ακόμα και αν υπάρχει, αυτή η δημοκρατία είναι καλό πράγμα και πρέπει να κάτσουμε στα αυγά μας, γιατί αλλιώς θα έρθει ο φασισμός που είναι ακόμα χειρότερος.

Ο κύριος Χαρδούβελης, όπως και ο προκάτοχος του Στουρνάρας, δεν είναι εκλεγμένος. Δεν τον ψήφισε ο ελληνικός λάος, δεν έχει εκφράσει πολιτικές θέσεις, δεν κατέβηκε σαν υποψήφιος με κάποιο κόμμα, αλλά έχει τον αέρα της φανταχτερής υπερκομματικής προσωπικότητας, πιθανότατα επειδή γνωρίζει ότι οι πολιτικοί είναι μαριονέτες των τραπεζών και σε τελική ανάλυση σιγά μην δώσει και λογαριασμό για το ποιός είναι στους έλληνες μαλάκες, που ανέχονται στην κυβέρνηση τα κόμματα που διέλυσαν τη χώρα.

Ο κύριος Χαρδούβελης, όπως και ο Στουρνάρας, όπως και ο Παπαδήμος, έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον υπεργαλαξιακό Σημίτη. Τον, τότε, καταλληλότερο πρωθυπουργό που οδήγησε την Ελλάδα στην ανάπτυξη, έφερε το ευρώ, έφτιαξε ένα υπουργικό συμβούλιο που είναι για 16 χρόνια φυλακή ο καθένας και μας έφτασε ένα βήμα πριν από την πλήρη σύγκλιση των μισθών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά λίγα χρόνια αργότερα γαμήθηκε ο Δίας και αντί για ανάπτυξη ήρθε η χρεοκοπία και τελικά μάθαμε ότι πρέπει να εναρμονιστούν οι μισθοί μας με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες για να γίνουμε ανταγωνιστικοί.

Ο κύριος Χαρδούβελης, όπως και ο Στουρνάρας, όπως και ο Παπαδήμος, όπως και ο Σημίτης, ενδιαφέρονται να κάνουν τη δουλειά τους. Να αυξήσουν τα κέρδη κάποιων συγκεκριμένων ανθρώπων. Ενδιαφέρονται για τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τους καναλάρχες και τους μεγαλοβιομήχανους. Αυτοί οι κύριοι είναι στις καρέκλες τους για να υπογράφουν τα φαξ που έρχονται από το Βέλγιο και τη Γερμανία. Κανένας, έστω και ελάχιστα λογικός, δεν μπορεί να περιμένει από ένα διορισμένο τραπεζίτη να αναπτύξει ένα βιώσιμο οικονομικό πλάνο εξόδου από την κρίση με επίκεντρο τον πολίτη.

Εκτός των άλλων, σε μία πλήρως χρεοκοπημένη χώρα σαν την Ελλάδα, όπου οι 4 συστημικές τράπεζες δεν έχουν κατεβάσει ρολά γιατί απλούστατα έχουν πάρει ένα κάρο λεφτά για τα μαγαζιά τους με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ο αρμόδιος υπουργός των οικονομικών δεν μπορεί να αποφασίσει ούτε για την τιμή της φέτας με λαδορίγανη, οπότε αγαπούλες ξεχάστε τις ανεξάρτητες πολιτικές για τα επόμενα 429 χρόνια.

Καλή φάση πάντως το διορισμένο υπουργιλίκι. Είσαι πλούσιος τραπεζίτης, δουλεύεις για τον Λάτση και ξαφνικά σου λέει ένας τύπος, "έλα να κάνεις τον υπουργό Οικονομικών, να πηγαίνεις σε συσκέψεις όπου θα παριστάνεις τον εκπρόσωπο των συμφερόντων της α χώρας και μετά απο 2-3 χρόνια ξαναπιάνεις δουλειά σε τράπεζα". 

Θα ήταν ενδιαφέρον δούμε μία τέτοια διαδικασία και σαν reality τηλεπαιχνίδι στο MEGA, όπου οι παίκτες θα ήταν άχρωμοι τραπεζίτες που συνεργάστηκαν με τον Σημίτη και οι καθυστέρακες τηλεθεατές θα ψήφιζαν τον επόμενο υπουργό Οικονομικών.



Αναρτήθηκε από Imf fuck off

Πως στρώθηκε ο δρόμος για τον φασισμό...

από το pitsirikos.net

Αν μου ζητούσαν να επιλέξω μια φράση-κλειδί που ακουγόταν πολύ στην Ελλάδα τις προηγούμενες δυο δεκαετίες, δεν θα είχα κανένα ενδοιασμό: «Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική». Ακούστηκε πολλές φορές από χιλιάδες χείλη απλών πολιτών. Μπορεί να την είπες κι εσύ. «Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική». Ακούστηκε, ως απάντηση, από εκατοντάδες «καλλιτέχνες» και ηθοποιούς, όταν ερωτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για τα όσα συνέβαιναν στη χώρα μας. Το πίστευαν; Το έλεγαν γιατί ήθελαν να τα έχουν καλά με όλους και να μη χάσουν «πελάτες»; Πάντως, το έλεγαν.
Τις προηγούμενες δεκαετίες, η πολιτική στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο δημοφιλής όσο είναι σήμερα. Αν ξεκινούσες πολιτική συζήτηση, οι άνθρωποι δυσανασχετούσαν. Ήταν «βαρετό».
Κάτι ακόμα που δεν ήταν διόλου δημοφιλές στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες ήταν η γνώση και η πνευματικότητα. Ο χαρακτηρισμός «κουλτουριάρης» σου ερχόταν αμέσως σαν ταμπέλα όχι αν προσπαθούσες να πεις κάτι πολύ βαρύ και ασήκωτο αλλά αν έκανες το λάθος να ξεφύγεις λίγο από το Κλικ, το Nitro, το ποδόσφαιρο και τα τηλεοπτικά κλισέ.
Αν δεν άκουγες Βίσση, Ρέμο, Σφακιανάκη, Ρουβά και Χατζηγιάννη, ήσουν κουλτουριάρης. Κι έτσι φτάσαμε κάποια στιγμή να θεωρούνται κουλτουριάρικα τα λαϊκά τραγούδια του Τσιτσάνη και του Χατζιδάκι.
Μιλώντας με νέους ανθρώπους, συνειδητοποιείς πως δεν έχουν διαβάσει σχεδόν τίποτα. Εντάξει, δεν ήμασταν ποτέ ένας λαός βιβλιολάγνων που δεν άφηναν το βιβλίο από το χέρι αλλά οι παλαιότερες γενιές όλο και κάτι είχαν διαβάσει. Έστω, τους κλασικούς συγγραφείς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν κορόιδευαν αυτούς που αγαπούσαν το διάβασμα.
Δεν είναι τυχαία η επιτυχία του «Αλχημιστή» του Πάολο Κοέλιο στη χώρα μας. Αφενός το βιβλίο ήταν μικρό και αφετέρου περιείχε μια φράση που οι Έλληνες αποστήθισαν μαζικά: «Όταν επιθυμείς κάτι, ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις». Πώς; Μόνο με την επιθυμία; Χωρίς κόπο; Χωρίς πόνο; Χωρίς διάβασμα; Χωρίς γνώση; Ό,τι κι αν εννοούσε ο Κοέλιο, οι παθητικοί -και λόγω Ορθοδοξίας- Έλληνες καθησυχάστηκαν, αφέθηκαν στο σύμπαν και το περίμεναν να συνωμοτήσει υπέρ τους. Το σύμπαν δεν συνωμότησε.

Όταν η ανθρώπινη βλακεία συναντά την νεοφιλευλεύθερη επέλαση (Atenistas-TEDx)

Όταν η ανθρώπινη βλακεία συναντά την νεοφιλευλεύθερη επέλαση (Atenistas-TEDx)Tον τελευταίο καιρό βλέπουμε συνεχώς νέες μορφές εθελοντισμού να εμφανίζονται και νέα προσχήματα να αναδύονται για την θεμελίωση τους. Το κράτος αφού έχει ισομοιράσει την ευθύνη τις οικονομικής κρίσης, άρχισε να θέτει και νέους όρους για την υπέρβαση αυτής της κρίσης. Η νέα νοοτροπία που αναπτύσσεται μετά την αφομοίωση και την εσωτερίκευση αυτής της ευθύνης από τα παντός είδους φιλήσυχα και ειρηνοποιά κοινωνικά υποκείμενα είναι η προσπάθεια διαχείρισης αυτής της κρίσης και η υποκατάσταση του κράτους εκεί που ηθελημένα απουσιάζει.
Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος που ορίζει την επαναστατικότητα σαν εργαλείο διαχείρισης της κρίσης και ως το χρύσωμα του χαπιού στην αρρώστια του συστήματος και όχι σαν μια πρακτική για  την ανατροπή του. Αυτή είναι όμως η μια όψη του νομίσματος.atenistas
Εθελοντισμός και ανθρώπινη βλακεία

Η άλλη όψη του νομίσματος που πραγματώνεται πάνω στην ηλιθιότητα και λειτουργεί περισσότερο σαν μια μορφή ψυχοθεραπείας είναι ηκατευθυνόμενη αποβλάκωση. Αυτή δεν καλείται να διαχειριστεί την υπάρχουσα κρίση αλλά καλείται να αποβλακώσει και τον τελευταίο ζωντανό περιτυλίγοντάς τον με σερπαντίνες, χρώματα και μπουκάλια αναψυκτικών για την διάσωση της φώκιας στη Χονολουλού. Παραδείγματα ταξικά ασυνείδητων υποκειμένων με ψυχοτραυματικούς συνδέσμους ηλιθιότητας όπως οιατενίστας και οι ΜΚΟ ή οι φοιτητικοί οργανισμοί που μαζεύουν τις τσίχλες από τα παγκάκια περισσεύουν.
IMG_8898Οι λοβοτομημένοι είναι αρκετοί μόνο που δεν υπάρχουν περιθώρια για χαζοχαρούμενα παιδάκια που δεν ξέρουν που να ξοδέψουν το παραπάνω χαρτζιλίκι που τους έδωσε ο μπαμπάς. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλους ψυχασθενικούς που επειδή είχε τελειώσει το τσάι από φύκι Νεκράς Θάλασσας ή η ζεστή σοκολάτα με τριμμένη ταραμοσαλάτα αποφάσισαν να βγούν στο δρόμο και να βαφτίζουντο μάζεμα τσίχλας από παγκάκια σε προσπάθεια ενασχόλησης με τα κοινά. Και για να τελειώνουμε.

Φόβος και δουλεμπόριο – Νταχάου έκανε τον Πειραιά η Cosco – Απολύουν όποιον διαμαρτύρεται! (Πριν, 2 Ιουνίου 2013)

Mpatsoulis CoscoΣτην περίπτωση της Cosco στον Πειραιά η κινεζοποίηση των εργασιακών σχέσεων δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι καθημερινή πραγματικότητα για εκατοντάδες εργαζόμενους που προσλαμβάνονται μέσω εργολάβων – δουλέμπορων κι απολύονται με την μεγαλύτερη ευκολία αν διαμαρτυρηθούν για τις μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας. Μάρτυρας ο Δημήτρης Μπατσούλης που απολύθηκε επειδή διεκδίκησε τα δικαιώματα του: να δουλεύει σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Έκτοτε έχει προσφύγει δικαστικά εναντίον της εργοδοσίας.
-       Ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας στην Cosco;
-       Ερχόμενη στην Ελλάδα η Cosco δε λειτούργησε όπως κάθε συνηθισμένος εργοδότης. Δεν προσέλαβε συγκεκριμένο προσωπικό με πλήρη σχέση εργασίας, δεν έκανε συλλογική σύμβαση, δεν πήγε σε μια διαδικασία εκπαίδευσης και κατάρτισης και ν’ αρχίσει να λειτουργεί. Τι κάνει; Δουλεύει όσο πιο ευκαιριακά μπορεί. Δηλαδή απ’ τους 600 -700 εργαζόμενους που πρέπει να δουλεύουν, γύρω στους 200 – 250 δουλεύουν με πλήρη σχέση εργασίας, με ατομικές συμβάσεις πάντα κατευθείαν με τη ΣΕΠ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), όπως λέγεται η θυγατρική της Cosco. Κι από κει και πέρα έκανε την επιλογή να δουλεύει μ’ ένα σύστημα υπεργολάβων. Έχει ένα μεγάλο υπεργολάβο που λέγεται Διακίνηση Α.Ε. που είναι θυγατρική της ΕΛΓΕΚΑ η οποία ήταν μια εταιρεία εφοδιασμού, logistics δηλαδή, που λειτουργούσε στον Ασπρόπυργο. Παρείχε κάποιο προσωπικό στη ΣΕΠ σε καθαρά ευκαιριακή βάση πάλι με ατομικές συμβάσεις εξασφαλίζοντας μίνιμουμ μεροκάματα στις συμβάσεις. Δηλαδή, 10, 12 μεροκάματα, σε κάποιους μπορεί να ήταν 16 μεροκάματα με μια φιξ αμοιβή, που δεν περιλαμβάνει έξτρα αμοιβή για σαββατοκύριακα, αργίες, νυχτερινά και τα λοιπά, άρα έχει αποφασίσει να δίνει ένα ποσό είτε δουλέψεις Κυριακή, είτε νύχτα Σαββάτου, είτε νύχτα καθημερινής. Ατομική πάλι σύμβαση, με ιδιαίτερα καταχρηστικούς όρους κι ακόμα, πέρα από τη Διακίνηση, που είναι μια Α.Ε. και θεωρητικά υπόκειται σε κάποιους ελέγχους υπάρχουν και 4-5 ιδιώτες μικρότεροι εργολάβοι που παρέχουν επίσης κι αυτοί, προσωπικό. Άρα, σε κάποιους εργαζόμενους εκεί, μεσολαβούν 2 ή και 3 εργοδότες. Οπότε, από το μεροκάματο του ενός οικονομούν κι άλλοι 2-3. Αν αυτό δεν είναι δουλεμπόριο και σκλαβοπάζαρο, τι είναι σήμερα; Αυτό είναι το πλαίσιο που δουλεύει. Εννοείται ότι απαγορεύεται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση, η συλλογική εκπροσώπηση και διαπραγμάτευση. Είναι ανύπαρκτη κάποια εκπαιδευτική διαδικασία, επαγγελματική κατάρτιση κι ενώ βάση του νόμου παραχώρησης έχει την υποχρέωση να παρέχει εκπαιδευτική διαδικασία στους εργαζόμενους που δουλεύουν και σ’ αυτό το τέρμιναλ, στέλνοντας τους εργαζόμενους στη σχολή κατάρτισης του ΟΛΠ, αυτό δεν έγινε ποτέ.

Κάνει λάθος ο Λαός, ή εμείς πρέπει να αλλάξουμε;

   του Σταύρου Κατσούλη
Για κάθε άνθρωπο υπάρχει μια ιεραρχία από ανάγκες...

Το 1943, ο ψυχολόγος Α. Μάσλοου (A. Maslow), προσπαθώντας να ξεφύγει από την κλινική και την ψυχαναλυτική παρακολούθηση συμπτωμάτων ψυχολογικών παθήσεων, εξέφρασε μια ιεραρχία η οποία αντικατοπτρίζει τις 5 βασικές ανάγκες του ανθρώπου. Σε ένα άρθρο του, με τίτλο "Μια θεωρία των ανθρώπινων κινήτρων" [1] παρουσίασε αυτές τις βασικές ανάγκες. Στην συνέχεια, δια μέσου ακαδημαϊκού διαλόγου και άλλων διαπιστώσεων [2] , μέσα σε μερικές δεκαετίες, αυτές έγιναν 8 και διαμορφώθηκαν ως εξής:
Επίπεδο 1 - Βιολογικές και Φυσικές ανάγκες:
Στέγη, αέρας, τροφή, νερό, θέρμανση, ύπνος κλπ.

Επίπεδο 2  - Ανάγκες Ασφάλειας:
Προστασία από καιρικά φαινόμενα, προστασία από κινδύνους, νόμος, τάξη, σταθερότητα κλπ.

Επίπεδο 3 - Κοινωνικές ανάγκες:
Η αίσθηση του να ανήκει κανείς σε μια συλλογικότητα, εργασία, οικογένεια, αγάπη, σχέσεις κλπ.

Επίπεδο 4 - Ανάγκες εκτίμησης:
Αυτοεκτίμηση, προσωπικά επιτεύγματα, προσωπική ανεξαρτησία, κοινωνικό επίπεδο, υπευθυνότητα κλπ.

Επίπεδο 5 - Γνωστικές ανάγκες:
Γνώση, κατανόηση, νόημα κλπ.

Επίπεδο 6 - Ανάγκες αισθητικής:
Αναζήτηση της ομορφιάς, ισορροπίας, απλότητας, μορφής, τέχνες, μουσική κλπ.

Επίπεδο 7 - Ανάγκες αυτοπραγμάτωσης:
Πραγμάτωση προσωπικών ικανοτήτων/δυνατοτήτων, προσωπική πρόοδος, επαγγελματική/ακαδημαϊκή αναρρίχηση κλπ.

Επίπεδο 8 - Υπερβατικές Ανάγκες:
Η βοήθεια προς άλλους για να καταφέρουν και αυτοί την αυτοπραγμάτωση (αυτοεκπλήρωση) τους. Συλλογική υπεράσπιση συμφερόντων, Θρησκεία, Εθνικοί σκοποί, Κοινωνικοί/ταξικοί αγώνες κλπ.


Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Καλό το παραμύθι σας, μα έχει πολλούς δράκους!.

Καλό το παραμύθι σας, μα έχει πολλούς δράκους!..Πρέπει να σταματήσουμε πιά να πιστεύουμε στα παραμύθια.
    Μεγαλώσαμε πλέον  ως λαός και ως άτομα!

     Το παραμύθι που είναι μετάφραση απ' τα γερμανικά και μας το απαγγέλουν οι δωσίλογοι που κυβερνούν,
     ..λέει πως η τρόϊκα, η Ε.Ε., η Κομισιόν,  το ΔΝΤ, ο Σόϊμπλε, ο Μπαρόζο, ο van Ρομπάί κι ο van Φούφουτος, όλοι μαζί κι ο καθένας χώρια ενδιαφέρονται για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης της χώρας μας, για την τάξη και ευταξία της κοινωνίας, για την πρόοδο μας γενικότερα!

     Παραμύθι!
     Και μάλιστα σε ένα τόσο ωραίο παραμύθι είναι κρυμμένοι (αλλά και φανεροί) τόσοι δράκοι!
     Ο δράκος της φτωχοποίησης του λαού στο σύνολό του, οριζόντια, μη εξετάζοντας ούτε δυνατότητες, αλλά ούτε και ευθύνες.

Από τα τάγματα ασφαλείας στην Απριλιανή Χούντα (Μαύρη Οχιά - μέρος 1)














 Μια εξαιρετικά αξιόλογη δουλειά έχει δημοσιευτεί στο blog Μαύρη Οχιά σε μια προσπάθεια να αποδειχθεί - όπως αναφέρεται στην εισαγωγή των αναρτήσεών τους -

 "ότι η Απριλιανή Χούντα του 1967 δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελούσε τον τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας που ξεκινούσε από τα Τάγματα Ασφαλείας, συνεχιζόταν με τον ΙΔΕΑ και την ΕΕΝΑ, μπλεκόταν με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις και την ακροδεξιά τρομοκρατία και κατέληγε στους Απριλιανούς πραξικοπηματίες. 

Στόχος όλων αυτών των κινήσεων δεν ήταν κάποιος εθνικός σκοπός όπως υποκριτικά και ξεδιάντροπα επιχειρηματολογούσαν οι αυτοαποκληθέντες και "εθνικόφρονες" - αυτοί που υπακούοντας σε ξένους αφέντες Γερμανούς, Βρετανούς, Αμερικανούς πολεμούσαν εναντίον άλλων Ελλήνων - αλλά η αντιμετώπιση του "κομμουνιστικού κινδύνου" και η εκπλήρωση των προσωπικών τους επιδιώξεων.

Στην πραγματικότητα, η χούντα του 1967, αν και δεν έγινε αποκλειστικά από πρώην στελέχη των ταγμάτων ασφαλείας, ήταν η τελευταία κίνηση για τους αξιωματικούς που είχαν πολεμήσει αρχικά για τους Γερμανούς, στη συνέχεια για τους Βρετανούς και τέλος για τους Αμερικανούς. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο γνωστός αρχιπραξικοπηματίας της Χούντας, πέρασε από όλους αυτούς τους σχηματισμούς. Στα τάγματα ασφαλείας κάτω από τις εντολές των Γερμανών, στα Δεκεμβριανά κάτω από τις εντολές των Βρετανών πολεμούσε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, στον εμφύλιο κάτω από τις διαταγές των Αμερικανών πολεμούσε το Δημοκρατικό Στρατό, μετεμφυλιακά κάτω από τις εντολές της αμερικάνικης CIA ήταν με το όπλο παραπόδα σε περίπτωση που το μετεμφυλιακό κατεστημένο κινδύνευε είτε από την ΕΔΑ είτε από την Ένωση Κέντρου, επί Χούντας διαπραγματευόταν με τους Τούρκους το μοίρασμα της Κύπρου ερήμην των Κυπρίων. Αυτός ήταν ο πατριωτισμός τους. Απλά ένα όχημα για την επιδίωξη των σκοπών τους. Εδώ κολλάει γάντι η ρήση του Σάμιουελ Τζάκσον: "ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων". Αυτό είναι το τέχνασμα της εξουσίας για τη μακροημέρευσή της. Πουλάει πατρίδα και θρησκεία στους αμαθείς και εξασφαλίζει την άνευ όρων στήριξή τους.

Με τις αναρτήσεις αυτές, θα επιδιώξουμε να δείξουμε πως στόχος της ακροδεξιάς δεν είναι το σύστημα, αλλά η διατήρησή του. Θα δούμε με ποιο τρόπο, όταν το σύστημα βρισκόταν ή φαινόταν να βρίσκεται σε κίνδυνο, αναλάμβανε η ακροδεξιά να το διασώσει παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια της δίνοντας χρόνο στο σύστημα να ανασυνταχθεί και να αναλάβει ξανά με το μανδύα αυτή τη φορά του κοινοβουλευτισμού."

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορική αναδρομή στο: mavrioxia

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

New York Times: "Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται μόνο με παγκόσμιους πολέμους"

"H παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται μόνο με παγκόσμιους πολέμους" υποστηρίζουν σε άρθρο-σοκ οι New York Times,η ναυαρχίδα των Δημοκρατικών που είναι και το κυβερνών κόμμα στις ΗΠΑ αυτή την εποχή, την επαύριο του άρθρου του πρώην ΥΠΟΙΚ επί κυβερνήσεων Ρ.Ρήγκαν, Paul Craig Roberts ο οποίος δήλωσε ότι "Στην Ουάσιγκτον υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα πρώτο πυρηνικό πλήγμα εναντίον της Ρωσίας και να καταφέρουν να γλιτώσουν από τις συνέπειες μιας πιθανής ανταπόδοσης".

Ας δούμε το πραγματικά σοκαριστικό κείμενο του άρθρου:

"Στα χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2008, πολλοί δυτικοί οικονομολόγοι, έχουν προσεγγίσει με χιλιάδες διαφορετικούς τρόπους το γιατί η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να πάρει «μπροστά», και να αναπτυχθεί ταχύτερα.

Η κακοκαιρία, οι «άπληστες» τράπεζες, οι «τεμπέληδες» Ευρωπαίοι, οι «πονηροί» Κινέζοι, απλά συμπληρώνουν έναν μακρύ κατάλογο με δικαιολογίες, για την παρατεταμένη οικονομική ύφεση που μεγαλώνει και συνεχώς μεγαλώνει, αναφέρει το άρθρο.

Η ταχεία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας υποτίθεται σύμφωνα με τους οικονομολόγους ότι ήταν έτοιμη να ξεκινήσει, αλλά αντ’αυτού, βλέπουμε μόνο σύντομες «εκρήξεις οικονομικής δραστηριότητας, μετά την τεράστια «έγχυση» κεφαλαίων από όλες τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου, που τώρα έχει αντικατασταθεί από νέες φάσεις «αργής» ανάπτυξης. Και τώρα τι γίνεται; αναρωτιέται το άρθρο…

Πώς έκανε «φτερά» ο χρυσός

Από το 2011 μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι άνοιξαν πάνω από 10.000 ενεχυροδανειστήρια – Μέσα σε συνθήκες απόλυτης αδιαφάνειας «αετονύχηδες» έλιωσαν το χρυσό των πολιτών και τον «έσπρωξαν» σε Τουρκία και σε τράπεζες της Ε.Ε.
Ήρθαν… πήραν και απήλθαν. Ο λόγος για όλες αυτές τις εταιρείες αγοράς χρυσού που σαν μανιτάρια άνοιξαν, μάζεψαν όλο το χρυσό και εξαφανίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες συμπολίτες μας να «κλαίνε» τα τιμαλφή που «ακούμπησαν» για να μπορέσουν να αποπληρώσουν χρέη σε τράπεζες και στην εφορία καθώς επίσης και σε λογαριασμούς ρεύματος και χαράτσια.

Και δεν εννοούμε τους κάθε είδους επενδυτές, αλλά συνανθρώπους μας οι οποίοι προκειμένου να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ ή ακόμη και τη δόση τους στην εφορία, έβγαλαν την τελευταία διετία από τα συρτάρια τους σημαντικά κειμήλια -κοσμήματα ιστορικής αξίας- και τα έδωσαν «μπιρ παρά» σε κάποιο ενεχυροδανειστήριο.
Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των κοσμημάτων-κειμηλίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς –ακριβή στοιχεία ακόμη δεν υπάρχουν- αφού πήγαν για λιώσιμο, συνήθως  φθηνά σε υποδομές και επικίνδυνα για τους χειριστές, χυτήρια μετάλλου, φυγαδεύτηκαν σε τράπεζες τους εξωτερικού.
Σε τράπεζες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης –αν στην υπόθεση εμπλεκόταν κάποια νόμιμη εταιρεία εμπορίας χρυσού- (εντός ΕΕ ο ΦΠΑ επιστρέφεται) ή σε άλλη περίπτωση –παράνομης εξαγωγής- σε κάποια τρίτη χώρα, όπως η Τουρκία.
Το παιχνίδι ήταν πολύ απλό: Ο χρυσός αγοράστηκε σε εξευτελιστικές τιμές από τα ενεχυροδανειστήρια και στη συνέχεια 2-3 μεγαλοπαράγοντες τον μάζεψαν με «επιχείρηση σκούπα» και τον «σκότωσαν» στο εξωτερικό αποκομίζοντας αστρονομικά κέρδη.
  

Η φοροκαταιγίδα των 11 δισ. ευρώ

Φοροκαταιγίδα για την είσπραξη ποσού 11 δισ. ευρώ έρχεται το επόμενο εξάμηνο με έξι φόρους, από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2014
Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) καθώς και τέλη κυκλοφορίας του 2015.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η φοροκαταιγίδα περιλαμβάνει:
1.   1. Φόρο εισοδήματος. Οι 5,5 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν αυξημένο φόρο εισοδήματος σε σχέση με το 2013, γεγονός που οφείλεται στις πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία που προβλέπουν την κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για μισθωτούς, συνταξιούχους, την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, τη μείωση των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων. Επίσης φέτος τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς και δεν εντάσσονται στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Το ποσό που θα καταβάλουν ανέρχεται στα 5,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 25 Ιουλίου 2014.
2. Εισφορά Αλληλεγγύης. Επιβάλλεται στα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Ειδικότερα:
Για συνολικό καθαρό εισόδημα 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού.
Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2% επί ολόκληρου του ποσού.
Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί ολόκληρου του ποσού.
Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 4% επί ολόκληρου του ποσού.
Στο δεύτερο εξάμηνο θα καταβληθούν 1,178 δισ. ευρώ (έχουν ήδη καταβληθεί μέσω της μηνιαίας παρακράτησης ακόμα 800 εκατ. ευρώ).
3. Τέλος επιτηδεύματος. Θα επιβληθεί σε όσους επιτηδευματίες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, άσκησαν δραστηριότητα μέσα στη διαχειριστική περίοδο 2013. Συνολικά θα καταβληθούν 227,7 εκατ. ευρώ.
4. Φόρο πολυτελείας. Υπόχρεοι καταβολής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2012 είχαν στην κατοχή τους:
ΙΧ με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω, πισίνες και αεροσκάφη. Το ποσό που θα πληρώσουν οι υπόχρεοι ανέρχεται στα 141 εκατ. ευρώ.
5. Τέλη Κυκλοφορίας. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει το 2014 το ποσό των 1,53 δισ. ευρώ
6. Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησί Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Από τον Ιούλιο του 2014 θα ξεκινήσουν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών και αγροτεμάχια. Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ.
Συμπληρωματικό φόρος επί των ακινήτων. Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου ή οικισμών οικοπέδων με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ.

Λεωνίδας Βατικιώτης: Οργή για την αρπαχτή με τις ιδιωτικοποιήσεις (ηχητικό)


Αν οι θεωρίες των νεοφιλελεύθερων για τους χρηματοδοτούμενους από το κράτος οργανισμούς έπρεπε να εφαρμοστούν κατά γράμμα, τότε μία και μόνο ιδιωτικοποίηση έπρεπε να γίνει.

Κι αυτή δεν θα ήταν ούτε της ΔΕΗ (30 εκατ. κέρδη το 2012) ούτε του ΟΠΑΠ (505 εκατ. το 2012) ούτε της ΕΡΤ (57 εκατ. το 2011) ούτε των εταιρειών ύδρευσης (78 εκατ. κέρδη για την ΕΥΔΑΠ και 13 εκατ. για την ΕΥΑΘ το 2013) .

Ο οργανισμός που έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί είναι το Ταμείο Ξεπουλήματος της Δημόσιας Περιουσίας και κατά κόσμον ΤΑΙΠΕΔ, ήτοι Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου!

Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων , μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη ο αναλυτής Λεωνίδας Βατικιώτης.Αίσθηση παράλληλα από τη δήλωση ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εν λόγω ταμείο.

Το Δημόσιο οφείλει να αποβάλει από πάνω του αυτό το έκτρωμα για τον απλό λόγο ότι είναι ζημιογόνο. Επειδή επιβαρύνει με τη δράση του τους φορολογούμενους, έχοντας καταφέρει το αδιανόητο: να εμφανίζει κατ" επανάληψη ζημιές, προσθέτει.

Πηγή: Γιώργος Σαχίνης

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Ελλάδα, το θύμα του οικονομικού δολοφόνου (oμολογία τραπεζίτη)

«Μπορούμε να εξολοθρεύσουμε ολόκληρα έθνη», δηλώνει στο ντοκιμαντέρ "Master of the Universe", για το τηλεοπτικό κανάλι ARTE, ο Γερμανός πρώην τραπεζίτης, Ράινερ Φος. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχθηκε εκβιαστικές πιέσεις από το διεθνές τραπεζικό σύστημα.
«Αυτές (σ.σ: οι τράπεζες) μεταχειρίστηκαν όλα τα κόλπα του εγχώριου και διεθνούς δικαίου για να χειριστούν τα ελληνικά δάνεια και να δέσουν τη χώρα: Ενώ το ελληνικό κράτος αν είχε να κάνει με δάνεια που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο θα μπορούσε να πει "αντί για 10.000 ευρώ σας δίνω τώρα μόνο 4.000", με το διεθνές δίκαιο τα πράγματα είναι αλλιώς. Όταν οι επενδυτές έχουν στα χέρια τους δάνεια που διέπονται από το διεθνές δίκαιο, έχουν δικαίωμα για βέτο», δήλωσε και συνέχισε λέγοντας ότι «άσκησαν ασφυκτική πίεση στην Ελλάδα λέγοντας "ή μας τα πληρώνετε όλα ή σας αφήνουμε να τιναχτείτε στον αέρα". Εκείνη υποχώρησε και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα νίκησαν».

«Είναι τόση η δύναμη που αποκτάς (σ.σ.: ως τραπεζίτης) και η αίσθηση ότι μπορείς να αλλάξεις τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, ώστε νιώθεις "κυρίαρχος του σύμπαντος"», συμπληρώνει.

«Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν τεράστιο συμφέρον να διαλυθεί το ευρώ», λέει σε άλλο σημείο αναφερόμενος στην κρίση του ευρώ ο Φος. «Υπάρχουν τεράστια περιθώρια κέρδους σε κάτι τέτοιο. Ξεκινά κανείς με τη μικρότερη χώρα, την Ελλάδα. Στη συνέχεια, επιτίθεται στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία. Επόμενος σταθμός η Γαλλία. Λόγω του μεγέθους της οικονομίας της, αποτελεί πραγματικό πρόβλημα. Aν υποστεί σοβαρό κλονισμό η γειτονική χώρα, τότε θα πει η Γερμανία: "πάει, τελέιωσε. Game over. Για αυτό και δεν πιστεύω ότι η ιστορία του ευρώ θα έχει αίσιο τέλος».

Την ίδια στιγμή, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ, ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος, Χανς Βέρνερ Ζιν, υποστήριξε ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι να φύγει από το ευρώ, αλλιώς θα «περάσει τα επόμενα 20 χρόνια στην απελπισία». Η χώρα είναι το «μεγαλύτερο θύμα του ευρώ», σύμφωνα με τον επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, που σχολίασε ότι το κοινό νόμισμα δεν είναι «το σωστό όχημα για την Ευρώπη».

Οι επιλογές που μπορούν να ακολουθήσουν οι χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση κατά τον Ζιν είναι η δημιουργία μίας Ομοσπονδιακής Ευρώπης, η ενίσχυση των μέτρων λιτότητας, η αύξηση του πληθωρισμού στη Βόρεια Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία και η έξοδος από την Ευρωζώνη. «Η τελευταία είναι η καλύτερη για την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να της δοθεί το δικαίωμα επανένταξης όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες». 

Πηγή: tvxs.gr
 

Οι χρεωκοπίες της Ελλάδας




Του Δημήτρη Καζάκη

Η πρώτη μας χρεοκοπία, γνήσια χρεοκοπία σαν ελληνικό κράτος, συνέβη στα 1827. Η πρώτη πράξη που έκανε ο κυβερνήτης τότε ήταν να δηλώσει αδυναμία πληρωμής των λεγόμενων "δανείων ανεξαρτησίας" που ούτε δάνεια ήταν, ούτε για την ανεξαρτησία της χώρας δόθηκαν και το πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830 που συνέταξαν οι μεγάλες δυνάμεις, ερήμην φυσικά των Ελλήνων, προσδιόριζε με το άρθρο 6 ότι οι μεγάλες δυνάμεις επειδή ακριβώς τους χρωστάνε οι Έλληνες μπορούν να μπαίνουν όποτε γουστάρουν στη χώρα και να κάνουν ότι γουστάρουν σ' αυτή τη χώρα. Η δεύτερη χρεοκοπία έσκασε στα 1843. Εκεί έγινε και η εξέγερση της 3ης Σεπτέμβρη του 1843 που διεκδικήθηκε σύνταγμα.Επειδή όμως το ελληνικό κράτος αδυνατούσε να πληρώσει ή να έρθει σε διευθέτηση με τους χρηματιστές του, του επιβλήθηκε η πρώτη κατοχή (σε απελευθερωμένο ελληνικό κράτος) που είναι η κατοχή του 1853 όταν Άγγλοι και Γάλλοι αποβίβασαν 15.000 πεζοναύτες στο Πειραιά, ασκήσανε κατοχή επί μια σχεδόν 10ετία που ήταν από τις πιο αιματηρές κατοχές που έζησε ο τόπος και ο λόγος ήταν το δημοσιονομικό, η καταβολή του χρέους στους τοκογλύφους, στις μεγάλες δυνάμεις. Όποιος ξέρει από ιστορία γνωρίζει ότι είχαμε τη δική μας οκτωβριανή επανάσταση τον Οκτώβριο του 1862 όταν εξεγέρθηκε ο λαός, καθάρισε τα κόμματα της κατοχής, το αγγλικό και το γαλλικό, διέλυσε τα πάντα, έδιωξε τον Όθωνα και δημιούργησε τις προϋποθέσεις ενός νέου συντάγματος, μιας νέας συνταγματικής αρχής, που θεωρήθηκε ως η πλέον δημοκρατική της Ευρώπης εκείνη την εποχή. Ο λαός πάντα δηλαδή έκανε το χρέος του. Η 3η μεγάλη χρεοκοπία είναι η μόνη γνωστή (που αναφέρεται δηλαδή στα ιστορικά βιβλία), το "δυστυχώς επτωχεύσαμεν" του Χαριλάου Τρικούπη στα 1893. Πήγε σε διαπραγμάτευση τότε η κυβέρνηση με τους ομολογιούχους, η κυβέρνηση Τρικούπη και ο Τρικούπης έλεγε, "παιδιά τι θέλετε να κάνουμε τώρα, να σας τα δώσουμε όλα άμα θέλετε, με εξαίρεση δυο πράγματα". "Δεν παραχωρούμε την εθνική κυριαρχία της χώρας, δεν παραχωρούμε το δημόσιο ταμείο". Φυσικά οι ομολογιούχοι δεν το δέχτηκαν αυτό και στήσανε, έχοντας σύμμαχο το παλάτι που κατείχε ελληνικά ομόλογα, τον περίφημο πόλεμο του 1897, που ήταν στημένος από την αρχή μέχρι το τέλος μόνο και μόνο για να κερδηθεί ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος στα 1898. Επειδή οι δανειστές της χώρας θέλανε να πληρώνονται σε χρυσάφι, πρωτομπήκε στην οικονομική φιλολογία της χώρας η ιδέα του σκληρού νομίσματος και μας έφτιαξαν τη χρυσή δραχμή.