Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Μάχη δίνουν και οι κάτοικοι στην Κρήτη για τα βουνά τους!!!

ΟΛΕΣ οι επενδύσεις τους παράνομες είναι. Απευθείας αναθέσεις, οι ανάδοχες εταιρείες κομίζονται τον πλούτο, μιζώνονται οι προδότες, περιβαλλοντικές μελέτες ΔΕΝ γίνονται.
Ποσώς ενδιαφέρονται οι εταιρείες για το περιβάλλον, τα κέρδη μόνο τους κόπτουν. Ποσώς ενδιαφέρει και τους προδότες η χώρα, την μίζα τους την έλαβαν, τα σεντούκια τα γέμισαν, την βίλλα τους την έχουν χτισμένη αλλού, εκτός καταστραμμένων περιοχών.
Και από την επέλαση τους οι βάρβαροι αφήνουν πίσω ένα ζημιωμένο δημόσιο -δεν έχει λαμβάνειν η χώρα
μερίδιο ούτε από την αγοραπωλησία ούτε φυσικά από τα κέρδη-, και τους κατοίκους χωρίς βουνά, χωρίς δάση, χωρίς αέρα, χωρίς νερό, χωρίς περιβάλλον!!!
Όλες οι συμφωνίες των προδοτών κατά
τον ίδιο τρόπο κλείνονται.
Καμία επένδυση από την μιζαδόρα αυτή κυβέρνηση. Θα ξεκουμπιστούν πρώτα οι απάτριδες και μετά θα αξιοποιήσουμε τον πλούτο μας. Οι κάτοικοι των περιοχών. ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ!!!
ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ "Σήμερα Εμείς - Αύριο Εσείς"

Στεφανία Λυγερού
Αντιδράσεις για τις ΑΠΕ στον Αχεντριά: http://www.patris.gr/articles/219967

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Οι συνέπειες του δεύτερου Μνημονίου



Παρά τις θριαμβολογίες για την επιτυχία του PSI, η χώρα πλέον μπαίνει σε μια πολύ διαφορετική φάση της κρίσης, με ακόμη στενότερες οικονομικές και πολιτικές επιλογές από αυτές που είχε μέχρι τώρα. Η λιτότητα -κι επομένως η ύφεση- θα συνεχισθεί και το μέλλον φαίνεται ζοφερό, χωρίς ενδείξεις για το πώς θα έρθει η οικονομική ανάκαμψη και χωρίς ουσιαστικές πολιτικές προτάσεις για έξοδο από την κρίση.
Μέχρι πρότινος ο δημόσιος διάλογος ήταν περισσότερο για τους υπαρκτούς και ανύπαρκτους κινδύνους μιας «άτακτης» χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη και σχεδόν καθόλου για το τι θα συμβεί μετά το PSI και την εφαρμογή του δεύτερου Μνημονίου. Με τις επερχόμενες εκλογές, είναι αναγκαίο να ανοίξει δημόσιος διάλογος για την πραγματική κατάσταση της χώρας. Περιληπτικά, μερικές σημαντικές συνέπειες των πρόσφατων εξελίξεων είναι οι εξής:
• Στην καλύτερη περίπτωση το δημόσιο χρέος θα κατεβεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020, υψηλότερο από όσο ήταν στην αρχή της κρίσης όταν η Ελλάδα σταμάτησε να χρηματοδοτείται από τις διεθνείς αγορές. Κανένας σοβαρός αναλυτής δεν θεωρεί τέτοιο επίπεδο χρέους βιώσιμο, δηλαδή η κανονική πληρωμή ακόμη και μόνο των τόκων θα σημαίνει συνεχή συρρίκνωση του εθνικού εισοδήματος και ακόμη χαμηλότερη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους στο μέλλον.
• Ενώ στην αρχή της κρίσης η συντριπτική πλειονότητα του χρέους διέπετο από το ελληνικό δίκαιο, τώρα πλέον το μεγαλύτερο μέρος του το χρωστάμε στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και στο ΔΝΤ, ενώ το ιδιωτικό χρέος θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει πως το νέο χρέος, αν και δεν είναι βιώσιμο, είναι δυσκολότερο και να αθετηθεί και, σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη, να μετατραπεί στο νέο εθνικό νόμισμα.
• Αν και όλοι οι ξένοι επίσημοι ομολογιούχοι εξαιρέθηκαν από το PSI, όλοι οι ντόπιοι ομολογιούχοι έλαβαν μέρος (με μερικά ασφαλιστικά ταμεία αναγκαστικά). Οι ελληνικές τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν μέχρι και με 50 δισ. ευρώ που θα δανεισθεί το Δημόσιο, χωρίς όμως το Δημόσιο να έχει δικαίωμα ψήφου για πέντε χρόνια. Στο μεταξύ δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την κάλυψη των απωλειών λόγω «κουρέματος» των ασφαλιστικών ταμείων και μικρών αποταμιευτών σε ομόλογα του Δημοσίου.
• Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οικονομική ύφεση θα συνεχισθεί για ακόμη δύο χρόνια. Ομως είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς πώς η συνεχιζόμενη λιτότητα και η έλλειψη ρευστότητας μπορούν να φέρουν ανάπτυξη μετά το 2014. Υπό αυτές τις συνθήκες, η άποψη του κ. Ρουμπινί για άλλα πέντε χρόνια αύξησης της ανεργίας και ύφεσης φαίνεται πιο ρεαλιστική. Κατ’ αυτό το χρονικό διάστημα, «ανάπτυξη» δεν θα είναι δυνατή, εφόσον δεν είναι συμβιβάσιμη με την οικονομική πολιτική της λιτότητας που απορρέει από το Μνημόνιο.
• Εκτός των Ευρωπαίων επιτρόπων και επιτηρητών σε καίρια υπουργεία και τις ιδιωτικοποιήσεις σε εξευτελιστικές τιμές, έπονται και δεσμευμένοι λογαριασμοί απ’ όπου η αποπληρωμή του χρέους θα είναι η απόλυτη προτεραιότητα του δημόσιου προϋπολογισμού. Τελικά, είναι η εφαρμογή του Μνημονίου που θα φέρει πλέον την πραγματικότητα του να μην υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις.
• Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει ουσιαστικά βελτιωθεί, παρά την ύφεση τεσσάρων συνεχών ετών. Αυτό δεν είναι παράδοξο, δεδομένης της εμπειρίας σχεδόν ενός αιώνα, καθώς η εσωτερική υποτίμηση –η μείωση των μισθών και τιμών– ως μέθοδος ανάκτησης ανταγωνιστικότητας δεν έχει δουλέψει πουθενά χωρίς να καταστρέψει πρώτα την οικονομία (κατά το «η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής, δυστυχώς, απέθανε»). Ενα βασικό στοιχείο που κάνει την εσωτερική υποτίμηση πολύ δύσκολη είναι πως, καθώς οι μισθοί πέφτουν, η αξία των ντόπιων ιδιωτικών χρεών δεν προσαρμόζεται. Αυτό κάνει τα χρέη ακόμη πιο δυσβάσταχτα, οδηγώντας σε μεγαλύτερες μειώσεις στην κατανάλωση και σε χρεοκοπίες, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε περιστολή των πιστώσεων, περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και αύξηση της ανεργίας. Η εναλλακτική λύση στην εσωτερική υποτίμηση που στην πράξη βοηθά την ανάκτηση ανταγωνιστικότητας είναι η εξωτερική υποτίμηση, η οποία όμως χρειάζεται εθνικό νόμισμα.
Η Ελλάδα, εν περιλήψει, αντιμετωπίζει ένα εξοντωτικό, μη βιώσιμο χρέος το οποίο όμως είναι πλέον πιο δύσκολο από πριν να αθετηθεί ή να μετατραπεί σε καινούργιες «δραχμές», όταν ο πιο εύκολος τρόπος για να ανακτήσει η χώρα ανταγωνιστικότητα και να γυρίσει στην ανάπτυξη είναι ακριβώς να έχει το δικό της νόμισμα.
Η ευκαιρία που δόθηκε από τον κ. Σόιμπλε –προσυμφωνημένη αθέτηση πληρωμών χωρίς το βάρος καινούργιων δανείων και έξοδος από την Ευρωζώνη (και χωρίς έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση) – απορρίφθηκε χωρίς καμία συζήτηση. Η κυβέρνηση Παπαδήμου και τα δύο μεγάλα κόμματα της Μεταπολίτευσης έκαναν την επιλογή χωρίς κανένα δημόσιο διάλογο για τις μελλοντικές επιπτώσεις των δεσμεύσεων που ανέλαβαν, δεσμεύσεις που θα έχουν επιπτώσεις βάθους δεκαετιών.
Τι μέλλει γενέσθαι; Δύο είναι οι πιθανές πηγές σεναρίων που μπορούν ν’ αλλάξουν τη σημερινή δυναμική. Η μία προέρχεται από την ίδια την Ευρωζώνη. Για παράδειγμα, καλός για την Ελλάδα θα ήταν ένας υψηλότερος πληθωρισμός, έστω και 4%, που θα έκανε το χρέος βιώσιμο. Αν και η ανταγωνιστικότητα δεν θα βελτιωνόταν αισθητά ως αποτέλεσμα πληθωρισμού, η δυνατότητα ανάκτησης ανταγωνιστικότητας μέσω της εξόδου από την Ευρωζώνη θα ήταν πιο συμφέρουσα εφόσον το χρέος θα είναι βιώσιμο.
Τέτοιο σενάριο όμως θα ήταν απίθανο να πραγματοποιηθεί χωρίς ριζικές αλλαγές στη λειτουργία της ΕΚΤ, ειδικά όταν η μοναδική εντολή που έχει είναι ο περιορισμός του πληθωρισμού. Μια πιο επιεικής αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους από τους εταίρους θα ήταν δύσκολο να συμβεί έξω από συνθήκες βαθύτερης γενικής κρίσης που θα συμπεριλάμβανε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά αυτό θα σήμαινε και περισσότερα προβλήματα για την Ελλάδα και θα έπαιρνε χρόνο, που η χώρα μπορεί να μην έχει.
Η δεύτερη πηγή αλλαγών θα είναι οι εσωτερικές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Είναι πολύ πιθανό η χώρα να έχει μια σειρά αδύναμων κυβερνήσεων που δεν θα μπορούν να κάνουν τις περικοπές που επιβάλλονται από το Μνημόνιο, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κάνει αναγκαστική παύση πληρωμών. Κάτι τέτοιο φυσικά θα συσχετίζεται με τη συνεχιζόμενη χειροτέρευση της οικονομίας, των δημοσίων υπηρεσιών και της κοινωνίας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μια κυβέρνηση που θα έχει γνώμονα το δημόσιο συμφέρον θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει αναγκαστικές επιλογές που θα απομόνωναν τη χώρα ακόμη περισσότερο, αφού μια παύση πληρωμών θα στρεφόταν ενάντια στους εταίρους της Ευρωζώνης. Η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα έχει μόνο νομικά μέσα να κερδίσει χρόνο και χρήμα – αμφισβήτηση παλαιών και καινούργιων δανειακών συμβάσεων και μέτρων σε ευρωπαϊκά και ελληνικά δικαστήρια, με την ελπίδα πως μέχρι τότε θα υπάρχουν και άλλες χώρες και άλλες πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν. Δηλαδή αυτό ακριβώς που παραπλανητικά υποτίθεται πως το PSI ήθελε να αποφύγει – την εξαθλίωση και απομόνωση της χώρας, είναι πολύ πιθανό να έρθει εξαιτίας του.
* Ο κ. Στέργιος Σκαπέρδας είναι καθηγητής Οικονομικών, University of California, Irvine.

 http://www.koutipandoras.gr/?p=17905

Ραγδαία αύξηση των αστέγων στην Ελλάδα μέσα σε δύο χρόνια


Της Μίκας Κοντορούση 


 Τα σκληρά μέτρα λιτότητας φαίνεται ότι έχουν γονατίσει χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα, ενώ ολοένα και περισσότεροι που φτάνουν καθημερινά σε αδιέξοδο οδηγούνται σε λύσεις απόγνωσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά τους έξοδα.


 Η τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση στην Ε.Ε., που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Πέμπτης, αποτυπώνει με τον πιο μελανό τρόπο, την αλήθεια αυτή. 


Και μία ακόμα αλήθεια που σίγουρα δεν μπορούμε να την προσπεράσουμε. Η Αθήνα μετατρέπεται σε πόλη αστέγων, με τους άστεγους να έχουν αυξηθεί κατά 25% τη διετία 2009-2011. 

Η απόγνωση σε αριθμούς 


Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, αποτέλεσμα της μεγάλης ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία το 2011 έφτασε το 6,8% και το 2012 αναμένεται να είναι 4,7% είναι η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 15% συνολικά από την αρχή της κρίσης.


 Τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2011, χάθηκαν 370.000 θέσεις εργασίας, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στη μείωση των μισθών κατά 22% γενικά και κατά 32% για τους νέους. 


Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η παραγωγικότητα μειώθηκε κατά 2,8% το πρώτο τρίμηνο του 2011 και υπογραμμίζεται η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, η οποία, πλέον, έχει φτάσει το 21% το Δεκέμβριο του 2011, από 14,4% το Δεκέμβριο του 2010 και 10,3% το Δεκέμβριο του 2009.


 Η ανεργία στην Ελλάδα πλήττει κυρίως τους εργαζόμενους μεσαίων προσόντων (20,1% έναντι 8,7% στην ΕΕ) και χαμηλών προσόντων (14,6% έναντι 5,7% στην ΕΕ).


 Όπως προκύπτει ακόμη από την έκθεση της Επιτροπής, η μακροχρόνια ανεργία έχει αυξηθεί στο 9,1% του εργατικού δυναμικού (355.000 άτομα) και αφορά το 50% των ανέργων. 


Παράλληλα, η ανεργία των νέων έχει διπλασιαστεί τα δύο τελευταία χρόνια και έφτασε το 48% τον Νοέμβριο του 2011. 


Μακριά από τα προγράμματα κατάρτισης


Όπως επισημαίνει ακόμη η Επιτροπή, η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ. 


Το 2010, μόνο το 3% του ενεργού πληθυσμού συμμετείχε σε παρόμοια προγράμματα, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 9%. 


Το ποσοστό των νέων 25-34 ετών που συμμετείχαν σε προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης είναι στο 7% στην Ελλάδα, όταν στην ΕΕ είναι 15%. Χαμηλά ποσοστά συμμετοχής σε αυτά τα προγράμματα παρατηρούνται και στις ηλικίες 55- 64 ετών: 0,5% στην Ελλάδα και 4,5% στην ΕΕ. 


Σύμφωνα με την ίδια έκθεση της Επιτροπής, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 9,3% το 2010, ενώ στα όρια της φτώχειας ζει το 27,7% του πληθυσμού, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 23,4%. 


Επίσης, το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο τέλος του μήνα να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις αυξήθηκε από 19% το 2007 σε 24% το 2010.


Από news247

Σε 70 ημέρες η ελληνική χρεοκοπία με ευρώ στις 1.530 δραχμές


Δεδομένη θεωρούν αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος, αλλά και επενδυτικών οίκων, όχι μόνο την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, αλλά και τη σημαντική υποτίμηση του νομίσματος της Ελλάδας, όπως και αν θα λέγεται αυτό. 


 Eκτός της JP Morgan που προεξοφλεί χρεοκοπία της Ελλάδας και ποντάρει σε αυτήν προτρέποντας και τους πελάτες της να κάνουν το ίδιο αλλά και των Sunday Times που αναφέρονται σε αναπόφευκτη χρεοκοπία της Ελλάδα τον Μάρτιο . 


 Οι Sunday Times σε ρεπορτάζ τους αναφέρουν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να “πτωχεύσει ατάκτως” μέσα στις επόμενες 10 εβδομάδες,θέτοντας σε αμφισβήτηση την επιβίωση του ευρώ. Η εφημερίδα δημοσιεύει αυτή την εκτίμηση με αφορμή τη κατάρρευση των συνομιλιών για το χρέος τη Παρασκευή,επισημαίνοντας ότι "η Ελλάδα δεν έχει τα 14,4 δισ. € ομολόγων που πρέπει να εξοφληθούν στις 20 Μαρτίου".

Αναλυτές της αγοράς αναφέρονται σε υποτίμηση-σοκ της δραχμής θεωρώντας επίσης δεδομένη την χρεοκοπία και την έξοδο της χώρας μας από το κοινό νόμισμα.


 "Δεδομένου ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στην ευρωζώνη πριν από δέκα χρόνια, με ισοτιμία 1 ευρώ προς 340,75 δραχμές, η αγορά τιμολογεί αυτή την περίοδο σε μια μαζική υποτίμηση, γύρω στις 1530 δραχμές ανά ευρώ", αναφέρει χαρακτηριστικά ιστοσελίδα που σχετίζεται με επενδύσεις σε νομίσματα και εμπορεύματα, βασισμένη -όπως ισχυρίζεται- σε έκθεση μεγάλου οίκου.


Παράλληλα, η καταστροφολογική έκθεση αναφέρεται και σε νέο εσκούδο και νέα ιρλανδική λίρα, προβλέποντας προφανώς αργή και βασανιστική αποδόμηση της ευρωζώνης
 "Ο δούρειος ίππος της Goldman Sachs" 


 Με τίτλο "Ο δούρειος ίππος της Goldman Sachs", το οποίο συνοδεύεται από ένα δούρειο ίππο με ελληνική σημαία, οι Times της Κυριακής αναφέρονται στα λογιστικά τεχνάσματα που χρησιμοποίησαν στο παρελθόν χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να αποκρύψουν στοιχεία του χρέους τους.
 Εκτενές είναι το αφιέρωμα στις συμφωνίες ανταλλαγής χρέους που συνομολόγησε η Ελλάδα με τη Goldman Sachs το 2001 και αναφέρεται στο πως κατόρθωσε η επενδυτική τράπεζα να εισχωρήσει στην ευρωζώνη, βοηθώντας στην "αναβάπτιση" δημοσιονομικών στοιχείων μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών όπως η Ιταλία και η Γερμανία.


 "Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ήταν περισσότερο από ευτυχείς να πληρώνουν μεγάλες προμήθειες για οτιδήποτε μπορούσε να κάνει το χρέος τους να φαίνεται μικρότερο" τονίζει στην αγγλική εφημερίδα χρηματιστής που δεν ονομάζεται αλλά συμμετείχε σε πολλές από τις μεγάλες συμφωνίες απόκρυψης των κρατικών ελλειμμάτων στην ΕΕ. 


 "Ελλάδα : Ακροβατικά για να έχει ευτυχισμένη την Ευρώπη" 


 Υποστηρίζοντας ότι τόσο η χώρα μας όσο και η Goldman Sachs που τη βοήθησε δεν έκαναν τίποτε το παράνομο, οι Sunday Times γράφουν χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα έκανε κάθε είδους ακροβατικά για να κρατήσει την Ευρώπη ευτυχισμένη: "Πριν ενταχθείς το ευρώ, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλλει επιτόκια της τάξης του 18% για να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές. Μετά την προσχώρησή της στο ευρώ, το επιτόκιο μειώθηκε στο περίπου 5%. Ήταν απόλυτα λογικό να κάνει κάθε είδους ακροβατικά για να κρατήσει την Ευρώπη ευτυχισμένη".
 Παράλληλα, η Βρετανική εφημερίδα κάνει ειδική αναφορά στην Αντιγόνη Λουδιάδη, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, η οποία φέρεται να αξιοποίησε τα παράθυρα των ευρωπαϊκών κανόνων λογιστικής για να "βοηθήσει" την Ελλάδα να περιορίσει το χρέος της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αντίτιμο ανήλθε στο τεράστιο ποσό των 300 εκ. ευρώ. Σήμερα, η κα Λουδιάδη είναι διευθύνουσα σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας Rothesay Life, 100% θυγατρικής της Goldman Sachs, που διαχειρίζεται κεφάλαια 9 δισ. λιρών.


 "Τα "μαγείρεψαν" και οι Γερμανοί" 


 Υπογραμμίζοντας ότι αυτό που ενόχλησε και δημιούργησε προβλήματα ότι η φύση και ο σκοπός των συναλλαγών και όχι το ποσό (το οποίο αντιπροσωπεύει μόλις το 0,02% του ελληνικού χρέους), η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν ήταν μόνη της στο μαγείρεμα των βιβλίων της. 


"Ακόμη και οι Γερμανοί προέβησαν σε τιτλοποιήσεις προκειμένου να χρησιμοποιήσουν μελλοντικές πληρωμές για να μειωθούν τα επίπεδα χρέους. Ήταν όλα μέρος μιας απεγνωσμένης προσπάθειας για να συρραφεί το εγχείρημα του ευρώ και να ισιώσει εξαρχής από τις άκρες" αναφέρει χαρακτηριστικά.  


Πηγή RAMNOUSIA

Eυθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας από τον εκπρόσωπο της ευρωπαικής επιτροπής στην τρόικα






Eυθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και προπαντώς στην ελεύθερη; βούληση των Ελλήνων πολιτών έκανε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς ο οποίος εξέφρασε απροκάλυπτα τη προτίμησή του στην εκλογή της Νεας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ καθότι σίγουρος ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την ίδια καταστροφική και αντεθνική πολιτική που τώρα εφαρμόζεται.


 Άλλωστε η κυβέρνηση για αυτούς πρέπει πρώτα να σκέφρεται τα συμφέροντα των δανειστών και όχι του λαού. Εαν ο λαός στη διαδρομή πεθάνει κανένα πρόβλημα θα τον αντικαταστήσουμε υπάρχουν εκατομμύρια υποψήφιοι σε όλη την υφήλιο.


 Η Ελλάδα έχει «καλές πιθανότητες να ξεπεράσει την κρίση της Ευρωζώνης», λέει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα. «Η κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε και πάλι να τεθεί εκτός ελέγχου», επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς, σε συνέντευξη που παραχωρεί στη σημερινή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung. 


 Ο κ. Μορς προβλέπει ότι θα χρειαστούν περισσότερα -και επώδυνα- μέτρα,... αλλά και αντοχή προκειμένου η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Εκφράζει δε την ευχή να κερδίσει τις επικείμενες εκλογές είτε το ΠΑΣΟΚ είτε η νέα Δημοκρατία, ώστε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται.


 «Θα δούμε μετά τις εκλογές. Όταν βλέπω τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, διαπιστώνω ότι μια ξεκάθαρη πλειοψηφία του πληθυσμού υποστηρίζει το τρέχον πρόγραμμα. Και θέλει να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη» δηλώνει ο κ. Μορς και αναδεικνύει τη σημασία η Ελλάδα να επιτύχει στην εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες θα ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης. 


 Αναφέρεται δε ενδεικτικά στην ελληνική γεωργία, η οποία -όπως λέει- είχε επί χρόνια παραμεληθεί και ξεκαθαρίζει ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχουν άλλες επιλογές για τους Έλληνες πολίτες παρά να συμφωνήσουν. «Δεν υποχρεώνουμε τους πολίτες να κάνουν κάτι», σημειώνει και απορρίπτει την εικασία ότι στην Αθήνα υπάρχουν αντιγερμανικά αισθήματα. «Δεν έχω δει κάτι τέτοιο», λέει. 


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μορς σημειώνει ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο μεγάλο είναι το οικονομικό ρίσκο που αναλαμβάνουν οι χώρες της Ευρωζώνης. Από τη μία πλευρά, αναφέρει, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να χρειάζεται διαρκή στήριξη, αλλά από την άλλη η Ευρωζώνη επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν θα εφαρμόσει μόνιμα τέτοιες πρακτικές στήριξης. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα τονίζει, πάντως, ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τη δυσκολία και αναφέρει το 2012 ως αποφασιστική χρονιά για τις εξελίξεις. «Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου (του 2012) θα μπορούμε να πούμε προς ποια κατεύθυνση κινούνται τα πράγματα», δηλαδή «εάν πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση ή όχι», ανέφερε. Κατά τη γνώμη του, η Ελλάδα έχει «καλές πιθανότητες να ξεπεράσει την κρίση της Ευρωζώνης», ακόμη και αν αυτό σημαίνει «τη λήψη πολλών ακόμη μέτρων, περισσότερο οδυνηρών επίσης, και αντοχή». 


 Το θέμα της αντοχής δε διευκρινίστηκε πως θα είναι εφικτό καθότι αυτό που συμβαίνει παράγει μαθηματικό κενό. Φερειπείν κάποιος θα βγάζει 500 ευρώ και θα θεωρείται προύχοντας αλλά θα πληρώνει φόρους 1500 ευρώ. Αυτό το μαθηματικό πρόβλημα δεν έχει ακόμη λυθεί παγκοσμίως ούτε από μυαλά όπως ο Πουανκαρέ,ο Λα Πλας,ο Σρόντιγκερ,ο Πυθαγόρας και άλλους εξαίσιους ανθρώπους. Θα μας πει η τρόικα τη περίφημη λύση της;


Από defencenet

Της... Ελλάδας στην Ισπανία – Επεισόδια, σφαίρες καουτσούκ και άγριο ξύλο (ΦΩΤΟ & VIDEO)


Επιθέσεις απεργών σε εργαζόμενους που ήθελαν να δουλέψουν, μάχες σώμα με σώμα, φωτιές, τραυματισμοί, καταστροφές καταστημάτων. Όχι δεν έγιναν στην Αθήνα, έγιναν στην Ισπανία... 


Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Μάλαγα... Η γενική απεργία της Πέμπτης στην Ισπανία αμαυρώθηκε από βιαιότητες, τόσο από πλευράς αστυνομίας όσο και από πλευράς διαδηλωτών.


 Εικόνες καταστροφής στη Βαρκελώνη, με τους διαδηλωτές να καίνε κάδους, να πετούν πέτρες, να σπάνε βιτρίνες. Η αστυνομία από την άλλη χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα για να διαλύσει το 
πλήθος.



 


Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε σοβαρά. Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν άλλοι 104 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 58 είναι αστυνομικοί Συνολικά, η αστυνομία συνέλαβε 176 διαδηλωτές, αλλά για το υπουργείο Εσωτερικών η μέρα ήταν... «ήρεμη» και οι συνέπειες της κινητοποίησης περιορισμένες.








Υπάρχουν εξάλλου καταγγελίες πως ακροαριστεροί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε πολλούς εργαζόμενους που δεν ήθελαν να απεργήσουν, δέρνοντας τους ανελέητα!


 


Τα περισσότερα εργοστάσια παρέλυσαν, κι ειδικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες σχεδόν δεν λειτούργησαν καθόλου. Μεγάλη συμμετοχή κατεγράφη στους τομείς των βιομηχανιών μετάλλου, χημικών, υφασμάτων και τροφίμων, στις κατασκευές, στην αποκομιδή των απορριμμάτων, στα ταχυδρομεία και στα λιμάνια. Τα τρένα, τα μετρό και τα λεωφορεία εκτέλεσαν περίπου το 30% των δρομολογίων τους, ενώ πάνω από 400 πτήσεις ακυρώθηκαν.


 





Σύμφωνα με τα συνδικάτα το 77% των εργαζόμενων απέργησαν. Αντίθετα το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι η συμμετοχή ήταν «μέτρια» με λιγότερο από το 17% των υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης να λαμβάνουν μέρος στην κινητοποίηση.








Η απεργία έγινε κατά των εργασιακών αλλαγών που έφερε η κυβέρνηση Ραχόι, με τους συνδικαλιστές να απειλούν ότι θα υπάρξει και συνέχεια.





ΑΠΟ Newsit

Πάμε για αναβολή των εκλογών λόγω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών;

Στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται η ημερομηνία των εκλογών.
Κι αυτή τη φορά έχει να κάνει με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Είναι γνωστό ότι τόσο η Τρόικα, όσο και η γερμανική ηγεσία δεν βλέπει με καλό μάτι τις εκλογές στην Ελλάδα-το έχουν δηλώσει άλλωστε-και όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι.
Ήδη κάποιοι κάνουν λόγο για σχηματισμό νέας κυβέρνησης με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ του Γιάννη Αγγέλη από το Capital.gr>
Ούτε η τρόικα ούτε η κυβέρνηση έχουν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για τους κρίσιμους όρους της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το μοναδικό σημείο συμφωνίας προς το παρόν είναι ότι η σχετική υπουργική απόφαση με την οποία θα “τρέξει” η διαδικασία, “θα εκδοθεί από τον κ. Σαχινίδη πριν από την λήξη της θητείας αυτής της Βουλής”, παρά τις αρχικές πιέσεις κομμάτων αυτό να μετατεθεί για μετά τις εκλογές...

Παρά την σχετική φημολογία για διαμορφωμένη συμφωνία, στελέχη της τρόικα που έχουν αρχίσει να ασχολούνται με το θέμα από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όπως επίσης το ΥΠΟΙΚ αλλά και το αρμόδιο γραφείο του Πρωθυπουργού, δεν έχουν καταλήξει στους οριστικούς όρους συμμετοχής των ιδιωτών και του ΤΧΣ.

Δεν είχαν καταλήξει μέχρι χθες ούτε ως προς το οριστικό όριο συμμετοχής των ιδιωτών προκειμένου το ΤΧΣ να συμμετάσχει με κοινές μετοχές (αλλά περιορισμένων δικαιωμάτων ψήφου και μετατρέψιμα ομόλογα), ούτε ως προς το πως και σε ποια αναλογία θα διατεθούν τα δικαιώματα επαναγοράς των μετοχών του ΤΧΣ.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο του 10% που έχει αναφερθεί στο σχετικό νόμο Βενιζέλου είναι το ελάχιστο αλλά όχι τελικό όριο απαίτησης συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων για να διατηρήσουν την διοίκηση των τραπεζών.

Το βασικό κίνητρο για συμμετοχή των ιδιωτών εξαρτάται επίσης τόσο από την τιμή των μετοχών για συμμετοχή στις ΑΜΚ (έναντι της τιμής που θα συμμετάσχει το ΤΧΣ), όσο και από τα δικαιώματα επαναγοράς μετοχών από το ΤΧΣ όταν αυτό θα τις επαναπωλήσει...

Συμφωνία πάντως φαίνεται να υπάρχει στην διαδικασία “απόσβεσης” ζημιών από το PSI (μέση ζημία 71 – 72%) με τα μελλοντικά κέρδη σε βάθος τριακονταετίας αλλά και στο σημείο αυτό διατηρούνται αναπάντητα πολλά κρίσιμα “τεχνικά” ερωτήματα.

Πηγές από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι σε νομικό επίπεδο η σχετική διαδικασία έχει λύσει αρκετά προβλήματα και το γεγονός αυτό έγινε αιτία να δοθεί η λάθος εντύπωση ότι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης έχει απαντηθεί σε όλες του τις πλευρές.

“Παράπονα” έχουν διατυπωθεί επίσης για την μη αποτελεσματική συμβολή των δύο εταιρειών συμβούλων που έχουν εμπλακεί στην διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες παρά τα ανοικτά ερωτήματα που παραμένουν μέχρι και σήμερα, η δέσμευση του πρωθυπουργού είναι να έχει ξεκαθαριστεί ο ορίζοντας του πώς και πότε για την κεφαλαιοποίηση το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Με την προϋπόθεση αυτή η σχετική υπουργική απόφαση θα πρέπει να είναι έτοιμη μέσα στην επόμενη εβδομάδα το αργότερο.

Καθοριστικό όμως στοιχείο στον χρόνο αυτό θα παίξει η οριστική τοποθέτηση της τρόικα της οποίας “η τελική γνώμη δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί...”.

Από kourdistoportocali

ρεπορταζ από capital

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Καίγεται η Ισπανία!

Τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Ισπανίας διοργανώνουν σήμερα γενική απεργία διαμαρτυρόμενα για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά που ψηφίστηκαν στις αρχές του Φεβρουαρίου στην Ισπανική Βουλή.
Η απεργία που ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα είναι η όγδοη που πραγματοποιείται στην Ισπανία από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1978, μετά τη δικτατορία του Φράνκο.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες ξεκίνησαν επεισόδια και άγρια αστυνομική καταστολή σε διαφορετικές πόλεις σε ολόκληρη την Ισπανία που μέχρι στιγμής έχουν προκαλέσει τοντραυματισμό τριών και την σύλληψη 58 ατόμων σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών.
Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο από τα επεισόδια:











Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Υπερψηφίστηκε η συμφωνία για τη θέσπιση Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης

Κυρώθηκε κατά πλειοψηφία, και μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε καταθέσει ο ΛΑΟΣ, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την θέσπιση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και της συνθήκης για την διακυβέρνηση της Ευρωζώνης.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, καθώς και του άρθρου 4, στο οποίο ενσωματώθηκε η προσθήκη για τη δημιουργία Ειδικού Λογαριασμού του ελληνικού δημοσίου με στόχο την αποκλειστική και άμεση εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, ψήφισαν 194 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ 59 βουλευτές από τα άλλα κόμματα καταψήφισαν.
Αρχικώς η ΔΗΜΑΡ, δια του εισηγητή της Γιάννη Αμοιρίδη είχε δηλώσει ότι υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει.
Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης υπερασπίστηκε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι δίνεται έτσι η δυνατότητα στα κράτη- μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν κρίσεις, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη συμπλήρωσης των πολιτικών, με μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης και τον περιορισμό της ανεργίας.
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε τη συμφωνία ως αποτέλεσμα συμβιβασμού των κρατών- μελών της ΕΕ, που δεν εκφράζουν τους λαούς τους.
«Καταψηφίζουμε την υποταγή της χώρας σε ένα γερμανικό σχέδιο που θα διαλύσει την Ευρώπη. Πρόκειται για έναν μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας εντός ευρώ, με όρους που βολεύουν τους δανειστές μας και κυρίως τη Γερμανία» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Νωρίτερα, είχε απορριφθεί, κατά πλειοψηφία, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε εγείρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κύρωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης. Όπως υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης, η κύρωση θα έπρεπε να ψηφιστεί όχι με απλή πλειοψηφία, αλλά με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.
Πηγή: http://www.sofokleous10.gr 

Μπορείτε να κατεβάσετε τα όλα τα αρχεία του σχεδίου νόμου από το site της Βουλής

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ανάβρα Μαγνησίας: ένα αυτόνομο και πλούσιο χωριό

Πρόκειται για ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό που κατάφερε μετά από συστηματική προσπάθεια, όχι μόνο να σταθεί όρθιο, αλλά να γίνει πρότυπο ανάπτυξης. Για τη μεγάλη ανατροπή που έρχεται από την Ανάβρα του νομού Μαγνησίας.
Στις δυτικές πλαγιές της 'Οθρυος, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την κοντινότερη κωμόπολη (τον Αλμυρό), οι 700 κάτοικοι, όλοι τους κτηνοτρόφοι, απολαμβάνουν εισοδήματα από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ και μια ποιότητα ζωής που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πλούσια Ελβετία.
Εδώ ο κόσμος δεν φεύγει προς τα αστικά κέντρα, αλλά επιστρέφει στο χωριό του. Με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.

Οι υποδομές του υποδειγματικές: Το αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, τα τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, το πρότυπο σφαγείο, που θυμίζει χειρουργείο, το διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων, το γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, το λαογραφικό μουσείο και φυσικά το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων.

Η κοινωνική μέριμνα κατέχει πρώτιστη θέση: νηπιαγωγείο και δημοτικό του «κουτιού», αγροτικό ιατρείο (πάντοτε στελεχωμένο), δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς, «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμός για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα!

Πoιο είναι άραγε το μυστικό της επιτυχίας; Πώς μια μειονεκτική περιοχή κατάφερε το «θαύμα»; Η μάχη με τη μιζέρια άρχισε τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν τα ηνία της κοινότητας πήρε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, ένας άνθρωπος που άφησε την Αθήνα για να γυρίσει στο χωριό του και να προσφέρει στη γενέτειρά του. Με ένα διάλειμμα 4 χρόνων, είναι από τότε κοινοτάρχης της Ανάβρας.Η κατάσταση που συνάντησε ήταν απελπιστική. Τα γελάδια, οι χοίροι και τα πρόβατα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο χωριό. Στους χωματόδρομους. Δεν υπήρχε πουθενά άσφαλτος. Το χειμώνα περπατούσες μέσα στη λάσπη, το καλοκαίρι η σκόνη σε έπνιγε.

«Προτεραιότητά μας ήταν η κατασκευή κτηνοτροφικών πάρκων, για να μπει τέλος στην αναρχία που επικρατούσε. Με φως, νερό και σωστή δόμηση, σταβλίζουν τα ζώα τους το χειμώνα. Τους υπόλοιπους μήνες βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Αυτός είναι και ο λόγος που το κρέας τους φημίζεται για την ξεχωριστή γεύση του. Η κτηνοτροφία είναι η πηγή των εισοδημάτων στην Ανάβρα», λέει στο ΕΤ.Κ ο πρόεδρος της κοινότητας.

«Ισως εγώ είμαι ο πιο φτωχός του χωριού, αφού η σύνταξη που παίρνω από τη ΔΕΗ, όπου έφυγα με το βαθμό του επιθεωρητή, κυμαίνεται στα 2.500 ευρώ».

Βάσεις ανάπτυξηςΗ πρόοδος συνεχίστηκε με την κατασκευή του σφαγείου βιολογικής γραμμής, το μοναδικό δημόσιο στην Ελλάδα, με πιστοποίηση από τη ΔΗΩ. Ετσι μπήκε τάξη και δημιουργήθηκε η βάση για την ανάπτυξη της βιοκτηνοτροφίας, με συνέπεια οι παραγωγοί να κερδίζουν σημαντικά ποσά από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με χρήματα της οποίας έγιναν οι παραπάνω υποδομές.Ξύπνιος, σχολαστικός και με όραμα ο πρόεδρος παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε κοινοτικό πρόγραμμα και το εκμεταλλεύεται δεόντως. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του, όπως λέει ο ίδιος, είναι ότι κατάφερε να αλλάξει τη νοοτροπία των συγχωριανών του. Στην αρχή έφεραν αντιρρήσεις στα σχέδιά του, αλλά με επιμονή και υπομονή τούς έπεισε.

Τώρα τους καλεί να δημιουργήσουν τυποποιητήρια για τα προϊόντα τους, ώστε να ολοκληρωθεί το φάσμα της βιολογικής παραγωγής.Η Ανάβρα δεν βάσισε την ανάπτυξή της στο κράτος. Ηθελε έσοδα δικά της. Ετσι, πριν από τρία χρόνια ολοκλήρωσε το έργο του αιολικού πάρκου, με τις 20 ανεμογεννήτριες και ανάδοχο την ισπανική εταιρία Gamesa.

Έσοδα: Το ρεύμα το αγοράζει η ΔΕΗ, ενώ η κοινότητα για τη χρήση του χώρου, που της ανήκει, εισπράττει έως και 100.000 ευρώ το χρόνο.Υπό δημοπράτηση βρίσκεται και η ανάπτυξη υδροηλεκτρικού εργοστασίου, από το νερό των πηγών της Ανάβρας. Από εκεί θα εισπράττονται άλλες 100.000 ευρώ.Η επιστροφή στις ρίζες είναι μια σταθερή πολιτική για τον κ. Τσουκαλά. Για να ενισχυθεί κι άλλο ο πληθυσμός, έκανε επέκταση του οικισμού και δίνει οικόπεδα σε άστεγους δημότες στο ? της αντικειμενικής τους αξίας και με αποπληρωμή σε 5 δόσεις.

Μετανάστες σε... ορεινό παράδεισο «Δεν μας λείπει τίποτα. Εγώ, παρόλο που γεννήθηκα στην Αθήνα, ήρθα στο χωριό των γονιών μου, μόλις γνώρισα εδώ, κατά τη διάρκεια των διακοπών, το σύζυγό μου τον Παναγιώτη. Κάναμε τρία παιδιά. Δουλεύουμε με τον άνδρα μου φροντίζοντας τα 100 γελάδια που έχουμε. Πηγαίνουμε γυμναστήριο, πίνουμε τα τσιπουράκια μας στις 5 ταβέρνες του χωριού και αν θέλουμε νυχτερινή ζωή πεταγόμαστε μέχρι τον Δομοκό ή τον Αλμυρό», λέει στον ΕΤ.Κ η Νίκη Μηλιώνη.

Οι ηλικιωμένοι αισθάνονται ασφάλεια με τη μόνιμη παρουσία της αγροτικής γιατρού. Η Ελένη Τριανταφύλλου δέχεται 8 με 9 άτομα καθημερινά στο ιατρείο. Πήγε στην Ανάβρα στις 5 Αυγούστου και για τους επόμενους 9 μήνες που θα μείνει εκεί νιώθει τυχερή που βρέθηκε σε ένα τόσο φιλικό περιβάλλον. Μάλιστα, δεν επιβαρύνεται από την τσέπη της, γιατί μένει σε διαμέρισμα που της παραχώρησε η κοινότητα (όπως και οι τρεις δάσκαλοι).

Ο Αποστόλης Καπέλος και ο Πολύζος Κανατούλης είναι δυο νέοι κτηνοτρόφοι. Παίκτες στην ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού (Α.Ο. ΟΘΡΥΣ), κάθονται στο καφενείο και συζητούν πώς θα αντιμετωπίσουν τον ΔΟΜΟΚΟ, την ισχυρότερη ομάδα της περιοχής. Περηφανεύονται για την προαγωγή στην Α' Ερασιτεχνική, αλλά και για τα επιτεύγματα του χωριού τους. «Να πάτε να δείτε το περιβαλλοντικό πάρκο», μας λένε. Συναντάμε έναν παράδεισο. Αιωνόβια πλατάνια, σε μια διαδρομή πέντε χιλιομέτρων, με γεφύρια, παιδικές χαρές, πετρόκτιστη διακόσμηση και με τους λαγούς και τα ελάφια να ξεπετάγονται μέσα από τα ξέφωτα, με φόντο τον υδάτινο κόσμο του Ενιππέα (παραπόταμου του Πηνειού).

Εδώ κρατάει ακόμα το έθιμο της δρυστέλας, όπου οι νοικοκυραίοι πλένουν ρούχα και χαλιά με τα ορμητικά νερά των πηγών. Μια περιφραγμένη έκταση, συνολικού εμβαδού 240 στρεμμάτων, που αποτελεί ταυτόχρονα και μουσείο παράδοσης. Αλλη μια ευκαιρία για να εισπράττει η κοινότητα έσοδα, καθώς πολλά σχολεία εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επίσκεψη και αναμένεται να μπει συμβολικό εισιτήριο για τα έξοδα συντήρησής του.
Το πλέον μεγαλόπνοο σχέδιο, αυτή την περίοδο, είναι η επικείμενη εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης. Με προϋπολογισμό 1.700.000 ευρώ (από ευρωπαϊκά κονδύλια) και με μελέτη από το ΤΕΙ Κοζάνης η Περιφέρεια έχει πει ήδη το «ναι».
Ενας κεντρικός λέβητας θα τοποθετηθεί στο πάνω μέρος του χωριού και από εκεί θα διοχετεύονται υπόγειοι αγωγοί από τους δρόμους της Ανάβρας με καυτό νερό. Το κάθε σπίτι θα συνδέεται με το σύστημα και θα έχει ολόκληρο το χειμώνα ζεστό νερό και θέρμανση, με μια ελάχιστη επιβάρυνση. Θα λειτουργεί με την καύση βιομάζας (κοπριές των ζώων, ξερά φύλλα, άχυρο κ.ά).






ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ Ε.Πα.Μ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ






Την Τετάρτη 21/03/2012 πραγματοποιήθηκε συνέλευση όλων των αντιμνημονιακών φορέων τού Ηρακλείου και αποφασίστηκε γιά την 25η Μαρτίου να μαζευτούμε οργανωμένα στη πλατεία Ελευθερίας, όπου θα γινόταν και η κατάθεση στεφάνου, στο άγαλμα του αγνώστου στρατιώτη πρίν την έναρξη της παρέλασης.

 Μαθαίνοντας γιά την ενότητα του λαού σε κοινό μέτωπο ,τρόμαξαν απ’ ότι φαίνεται οι πολιτικοί άρχοντες τού τόπου και μετά από σύσκεψη αποφάσισαν δια στόματος του αντιπεριφερειάρχη, να μην στήσουν καν εξέδρα επισήμων .

Στη συνέχεια την ημέρα της παρέλασης και ενώ περιμέναμε τους επισήμους να καταθέσουν στεφάνι στη πλατεία Ελευθερίας, αποφάσισαν να αλλάξουν το πρόγραμμα και να το καταθέσουν στη πλατεία Δασκαλογιάννη, σε σιδερόφραχτο χώρο και πλήθος πραιτωριανών, όπου έμπαινες μόνο με ειδική άδεια. 



Αυτή η ενέργεια εξόργισε το λαό και άρχισε να δημιουργείται σοβαρή ένταση.

Στή συνέχεια το πλήθος κατευθύνθηκε στο σημείο εκκίνησης της παρέλασης , με σκοπό να διακοπεί εώς ότου φύγουν οι επίσημοι. 



Η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει αυτή την ενέργεια με μία διμοιρία Μ.Α.Τ. και με ρίψεις χημικών αδιακρίτως μέσα στο πλήθος των πολιτών όπου υπήρχαν και μικρά παιδιά.



Κάτω από την πίεση τού κόσμου και μετά από διαβουλεύσεις ,αποφασίστηκε να παραμερίσει η αστυνομία για να παρελάσει ο λαός ειρηνικά και στη συνέχεια να διαλυθεί, ώστε να πραγματοποιηθεί η παρέλαση των μαθητών. 


Όταν οι διαδηλωτές είχαν φτάσει στο μέσω της διαδρομής, (500 μέτρα μακριά από το χώρο όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι μαθητές )και ενώ δεχόντουσαν τα χειροκροτήματα του συγκεντρωμένου κόσμου,οι αρχές με το φόβο πως χάναν το παιχνίδι, ξαφνικά ανακοινώσαν από τα μεγάφωνα την ακύρωση της παρέλασης.


Το  Ε.ΠΑ.Μ δηλώνει ξεκάθαρα ότι η πορεία ήταν απόλυτα ειρηνική και δεν είχε ανοίξει ούτε μύτη πρίν από την αναίτια άσκηση κρατικής βίας και μοναδικοί υπεύθυνοι για την ακύρωση της παρέλασης, ήταν οι κυβερνητικοί προβοκάτορες και οι τοπικοί άρχοντες που νέμονται το τόπο.

Στους λιγοστούς γονείς που δυσαρεστήθηκαν επειδή δεν συμετείχαν τα παιδιά τους ή δεν είδαν την  παρέλαση, λέμε να αναζητήσουν ευθύνες από τις αρχές  πού τορπίλησαν την ειρηνική διάθεση τού λαού ,βάζοντας σε κίνδυνο μικρούς και μεγάλους με ρίψη χημικών .


Ας κοιτάξουν τις παρακάτω φωτογραφίες αναλογιζόμενοι αν τα παιδάκια τους, θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν πίσω από αυτό το τείχος της εξουσίας παρέλαση.



Και τελειώνοντας να τούς υπενθυμίσουμε πως ότι κάνουμε το κάνουμε γιά να μην ζήσουν τα παιδιά μας άλλες σιδερόφραχτες μέρες.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Το καθεστώς καταρρέει με τρόμο και γίνεται επικίνδυνο ακόμη και για όσους το στηρίζουν

Επίθεση της Αστυνομίας και σοβαρά επεισόδια σε Λάρισα και Πάτρα. Ματαιώθηκε η παρέλαση στο Ηράκλειο

Σε μία απρόκλητη επίθεση κατά πολιτών, προχώρησε η Αστυνομία στην Λάρισα, δημιουργώντας σοβαρότατα επεισόδια. Επεισόδια όμως και στην Πάτρα, όπου οι πολίτες έσπασαν τον κλοιό των αστυνομικών και άρχισαν να εκτοξεύουν ποτήρια και πιάτα!!! Μετά τα επεισόδια και τις διαμαρτυρίες που σημειώθηκαν στο Ηράκλειο ματαιώθηκε τελικά η παρέλαση για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η εντολή του Χρυσοχοΐδη ήταν σαφής προς τους πραιτωριανούς υπερασπιστές της χούντας Παπαδήμου: «Συλλαμβάνετε οποιονδήποτε νομίζετε και χτυπάτε ελεύθερα» (υπάρχει και ο σχετικός νόμος Παπουτσή, που ψηφίστηκε πριν από έναν περίπου μήνα)…

Μέσα από τις προληπτικές συλλήψεις και τη γενικότερη διάθεση αναίτιας καταστολής εκ μέρους της Αστυνομίας οποιασδήποτε κίνησης πολιτών μπορεί να δημιουργήσει «κλίμα», το μόνο που κατορθώνεται είναι η περαιτέρω απογύμνωση του στυγνού αντιδημοκρατικού καθεστώτος που αυτή τη στιγμή καταδυναστεύει την χώρα.

Βέβαια, ο κύριος Χρυσοχοΐδης, μέσα από τη συγκεκριμένη προσέγγιση που επέλεξε, ίσως αγνοεί πως ανοίγει διαύλους αντιμετώπισης τόσο του ιδίου όσο και των συνεργατών του στην χούντα Παπαδήμου. Δηλαδή, καθιερώνει τις προληπτικές συλλήψεις ως μέσο αντιμετώπισης «πιθανής ενέργειας» και βάζει υποψηφιότητα για την προσωπική του μελλοντική σύλληψη, για την πιθανότητα διαφυγής του στο εξωτερικό ή την πιθανότητα οποιασδήποτε έκνομης πράξης εκ μέρους του ή της παρεούλας του που παράνομα κυβερνά την χώρα. Εξάλλου, διογκώνεται συνεχώς ο «φάκελος» των αποφάσεων της κυβέρνησης Παπαδήμου, η οποία γνωρίζει πως όχι μόνο είναι παράνομη, αλλά και πως όλες οι αποφάσεις της συγκλίνουν στην δημιουργία ενός πρωτοφανούς στα παγκόσμια χρονικά κατηγορητηρίου, το οποίο θα αντιμετωπίσει εις έκαστος όλων εκείνων που την απαρτίζουν.

Μέσα από τον τρόπο αντιμετώπισης των Ελλήνων πολιτών, μέσα από τις γενικότερες αντιδράσεις και την συνεχώς αυξανόμενη κυβερνητική βία, γίνεται σαφές πως το παράνομο καθεστώς πνέει τα λοίσθια και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο θα επιχειρήσει ακόμη και αδιανόητες κινήσεις –οι οποίες θα έχουν αυτοχειριακά γνωρίσματα- κατά του Ελληνικού λαού. Η βία σήμερα και αύριο, η νοθεία (στις εκλογές, εάν αυτές γίνουν), η τρομοκρατία (μέσα από τις συνεχείς αποφάσεις εξυπηρέτησης ξένων και όχι της χώρας και των πολιτών), η παραπληροφόρηση (μέσω των μηχανισμών της κυβερνητικής προπαγάνδας που έχει εγκαθιδρυθεί σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ) και το σώμα των πραιτωριανών (αστυνομία) που έχει αναλάβει την στήριξη της χούντας Παπαδήμου, θα αποτελέσουν τα όπλα άμυνας και ταυτόχρονης επίθεσης στον ύστατο αγώνα που πολύ σύντομα θα δώσουν οι βιαστές του Συντάγματος, οι νενέκοι και οι Τσολάκογλου της σύγχρονης Ελλάδας. Ίσως να επιχειρηθεί και η επιβολή εξαθλίωσης και πείνας, προκειμένου να μειωθούν οι διαθέσεις αντίδρασης εκ μέρους των πολιτών.

Σε αυτό το χρονικό σημείο, το «τέρας» που ονομάζεται κυβέρνηση Παπαδήμου, θα γίνει πιο επικίνδυνο από ποτέ, αφού γνωρίζει πως θα δώσει σύντομα τον ύστατο (και μάταιο) αγώνα της επιβίωσής του. Εγκλωβισμένα πίσω από κάγκελα και χιλιάδες αστυνομικούς τα μέλη της κυβέρνησης και οι λακέδες τους, νιώθουν τον τρόμο της κατακρήμνισης και της τιμωρίας τους που έρχεται. Και γνωρίζουν ότι η τιμωρία τους θα είναι παραδειγματική, ιδιαίτερα σκληρή και πρωτοφανής για τα παγκόσμια χρονικά, αφού οι ίδιοι άνοιξαν τον δρόμο προς αυτήν…
 Κωνσταντίνος 
kostasxan.blogspot.com

Μια ωραία Δημοκρατία

Όπως πάντα φταίει κάποιος άλλος. Όπως πάντα "σκοτεινές αντιδημοκρατικές μειοψηφίες" αμαύρωσαν την ημέρα της επανάστασης ..επαναστατώντας. Γιατί;τι θέλουμε πιά;
"Δημοκρατία έχουμε"

 Τι σημασία έχει αν ο λαός έδωσε εντολή σε αυτόν που έλεγε "Θα βρούμε τα λεφτά από εκείνους που τα χαρίσατε.." αναφερόμενος στην κυβέρνηση Καραμανλή, και τελικά του προέκυψε βίαιη φορολογία μειώσεις μισθών και υποθήκη της χώρας ολόκληρης.
"Δημοκρατία έχουμε" και πρέπει να σεβόμαστε τους δυνάστες μας, τους ίδιους -τι ειρωνεία- που παρέδωσαν τη χώρα, πρέπει να τους σεβόμαστε ειδικά την ημέρα της ανεξαρτησίας..
Πρέπει να τους έχουμε στην εξέδρα και να στρέφουμε με σεβασμό το κεφάλι μας όταν παρελαύνουμε,γιατί διαφορετικά χωρίς αυτούς που μας κατέστρεψαν θα επικρατήσει χάος , βιβλική καταστροφή κ.α.
Κύριοι τους θεσμούς πρέπει να τους σέβεστε εσείς πρώτοι από όλους, όταν οι "επίσημοι" συμπεριφέρονται σαν κοινοί απατεώνες που λένε άλλα πριν τις εκλογές και άλλα μετά από αυτές αρκεί να διατηρηθούν στην θέση τους, ποιός τελικά προσβάλει τη δημοκρατία;
Ο διαμαρτυρόμενος λαός λοιπόν τη δημοκρατία, την πατρίδα και την ουσία της ημέρας υπερασπίστηκε.
Το ότι η παρέλαση στο Ηράκλειο δεν έγινε ήταν δικία σας επιλογή, προτιμήσατε από την αποχώρηση σας να ματαιώσετε την παρέλαση, δικιά σας επιλογή και μόνον. Αλήθεια πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι οι συγκεντρωμένοι είχαν σκοπό να μην παρελάσουν τα παιδιά;
Πιστεύει κανείς ότι ο λαός θα χτυπούσε τα παιδιά του;
Αυτή είναι δικιά σας επιλογή, πάντα, από το σύνταγμα μέχρι το Ηράκλειο, σας ανήκει το παράσημο της καταστολής, του ξύλου και των δακρυγόνων.
Μπράβο σας